Previzualizare referat:

Extras din referat:

Mineralele au un rol important în evoluţia omului şi în extinderea civilizaţiilor. Oamenii de ştiinţă au identificat circa 3000 de minerale. Mineralele sunt definite ca substanţe anorganice (lipsite de viaţă). Ele de obicei sunt în stare solidă cu excepţia mercurului care în starea sa naturală este lichid. Datorită faptului că există atât de multe minerale ţn stare naturală, mineralogii au stabilit o abordare sistematică a identificării, bazată pe diferenţele dintre proprietăţile fizice şi chimice ale fiecărui mineral. Unele minerale pot fi identificate pe baza culorii însă culoarea poate adesea să inducă în eroare, deoarece mineralele pot să apară în culori foarte variate. Variaţiile de culoare se datorează impurităţilor, căldurii, luminii, iradiaţiei şi uzurii.

Corindonul este un oxid natural de Aluminiu, foarte dur, divers colorat ale cărui varietăţi transparente sunt folosite ca pietre preţioase. Corindonul poate avea următoarele nuanţe: albastru, galben şi uneori roşu. Una din formele acestui mineral în nuanţe de roşu este rubinul.

Despre rubine se spune ca au un noroc propriu, care asigura oamenilor o viaţă în pace şi înţelegere, indiferent de ţară şi rang social, iar casa în care se găseşte rubinul va fi ferită de nenoroc şi furtuni. O stranie lume de mituri, de legende şi de credinţe înconjoară această varietate roşie a corindonului.

Numele provine de la cuvântul latinesc ruber=roşu ca sângele, ca focul sau ca vinul. În timpurile vechi era considerat piatră a puterii divine, a vieţii şi a dragostei, tămăduitoarea tuturor bolilor, dătătoare de forţă, de inteligenţă şi de noroc celor născuţi în luna iulie. Se aşeza pe pieptul morţilor în credinţa că nu li se va descompune trupul.

Proprietăţi.

Formula chimică: 〖Al〗_2 O_3.

Compoziţia chimică: Al =52,3%, O=46,7%. Este foarte greu de crezut, pentru omul obişnuit, că rubinul de un roşu intens şi safirul de un albastru regal reprezintă unul şi acelaşi mineral-corindonul, care, dacă este pur, poate fi perfect incolor.

Culoare: variată:roşu (rubin), albastru (safir), galben (topaz oriental), oranj (padparadscha= floarea de lotus), verde (safirul alb sau leucosafirul). Sub numele de corundum sau corindon comun sunt cuprinse varietăţile puţin transparente, char opace sau cele colorate în cenuşiu, verzui, albăstrui şi roşiatic.

Culoarea este în funcţie de impurităţi şi de substituţia izomorfă a Al prin Cr,Fe,Ti. Astfel, amestecurile cu crom determină o culoare violet roşiatică la rubin, iar intensitatea culorii depinde de cantitatea de crom. În cele mai roşii (roşu de sânge) rubine din Uniunea Myanmar cromul se găseşte în jur de 2-4%, iar în rubinele roz pal conţinutul de crom variază până la fracţiuni de procent ( sunt sub 1%). Prin amestec cu ioni cromofori de titan rezultă culoarea cenuşie a safirului, cu ioni de fier culoarea galben-portocalie (padparadscha), cu ioni de fier şi mangan varietăţile rozii şi maronii.Uneori apar cristale de corindon cu zonalitate sferică în care se observă alternând zone violacee cu zone galbene-albăstrui etc.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Rubinul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 664 cuvinte
Nr caractere:
8 581 caractere
Marime:
1.91MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!