Relațiile civili-militari

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Abstract:

The cooperation between civilians and military is a relatively new concept in the military culture. Although this activity, by itself, is not a new occurence, it has achieved new connotations, especially after 1990. It represents an important problem in the NATO agenda, which comes from the necessity of a cooperation and a reliance relation between the armed forces and central (local) authorities and the civilian population in the situation of a natural disaster or calamity.

Cooperarea dintre civili şi militari este un concept relativ nou în cultura militară. Deşi activitatea în sine nu este un fenomen nou, ea a dobândit noi conotaţii, în special după anul 1990. Aceasta ocupă un loc important în sfera de preocupări a NATO, decurgând din necesitatea ca forţele armate să coopereze şi să ofere sprijin autorităţilor centrale (locale) şi populaţiei civile în zone de conflict armat sau în situaţii de producere a unor calamităţi naturale sau dezastre. Prin urmare, ca o componentă activă a unei misiuni militare, activitatea CIMIC este destinată înlesnirii interacţiunii dintre comandanţii forţelor din teatrele de operaţii militare şi societatea civilă, în general, iar în particular, pentru asigurarea succesului misiunii militare într-un mediu civil extrem de eterogen. Astfel, relaţiile de colaborare şi sprijin reciproc, existente sau care se stabilesc între instituţia militară, autorităţile centrale (locale), organizaţiile iinternaţionale, non-guvernamentale şi populaţia civilă, au ca scop final îndeplinirea obiectivelor tuturor părţilor implicate.

Keywords: civilian, military, social movements, society, cultural, security, enironment, professionalization, development, motivation, armed forces, civili, militari, relatii, armata, cooperare, obiectiv, populatie.

1. INTRODUCERE

Adaptarea conceptuală şi acţională a sistemului de aprăre la cerinţele actuale ale structurilor de securitate europene şi euroatlantice a determinat şi în acest segment necesitatea dezvolării relațiilor dintre civili și militari.

Cooperarea civili-militari, denumită în continuare CIMIC, a constituit dintotdeauna o componentă a acţiunilor militare, fie că este vorba despre asistenţă civilă în pregătirea pentru luptă, acordată populaţiei civile din zonele de conflict, fie de asistenţă militară în refacerea economiei şi a infrastructurii unei naţiuni în cazul producerii unor calamităţi naturale ori dezastre.

Relaţiile de colaborare şi sprijin reciproc, existente sau care se stabilesc între instituţia militară, autorităţile centrale sau locale, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale şi populaţia civilă, au ca scop final îndeplinirea obiectivelor tuturor părţilor colaboratoare.

Activităţile şi acţiunile CIMIC sprijină realizarea obiectivelor politico-militare ale operaţiilor, în acestea fiind implicate elemente politice, militare, civile şi umanitare. CIMIC face parte din responsabilitatea comenzii şi conducerii militare şi reprezintă, totodată, responsabilitatea fiecărui militar.

CIMIC ajută atât la orientarea capacităţilor militare în scopul sprijinirii mediului civil, referindu-se la probleme esenţiale, cum ar fi nevoile umanitare de bază ale populaţiei civile, cât şi la asigurarea cooperării cu autorităţile şi organizaţiile guvernamentale, neguvernamentale, internaţionale şi private de voluntari şi la sprijinul pe care populaţia îl acordă misiunii şi prezenţei forţelor militare.

CIMIC poate constitui partea centrală a misiunii, ca spre exemplu în acordarea de asistenţă umanitară în caz de dezastre, sau un factor auxiliar, ca spre exemplu, obţinerea sprijinului populaţiei în vederea desfăşurării în bune condiţii a operaţiilor militare.

CIMIC, este o dimensiune a operațiilor în care politica se derulează la nivel strategic, iar implementarea sa se face la nivelurile operativ și tactic. CIMIC reprezintă totalitatea acţiunilor şi măsurilor întreprinse pentru realizarea coordonării şi cooperării între structurile militare, pe de o parte, şi autorităţile naţionale şi locale şi populaţia civilă, organizaţiile internaţionale, neguvernamentale şi private de voluntari, pe de altă parte.

Cooperarea civil-militară are un rol vital în relațiile cu necombatanții pe timpul operațiilor de tip JOINT multinaționale, pentru prevenirea sau rezolvarea conflictului. Condițiile și presiunile politice impun necesitatea cooperării, care de obicei este mai redusă în timp de pace. CIMIC cuprinde atat specialiști CIMIC, cât si personal cu mare experiență militară, care pot explica exigentele autoritatilor militare organizațiilor civile și invers.

România a fost un model al relaţiilor civili-militari încă din Evul Mediu, atunci când o armată de 10.000 de oameni învingea o armată de 500.000 de soldaţi ai Imperiului Otoman, dacă civilii n-ar fi cooperat cu militarii, am fi fost distruşi în cinci minute . Riscuri asimetrice? Noi le-am cunoscut pe tot parcursul Evului Mediu. Obişnuiam să stăm în munţi şi, prin cooperarea militarilor cu civilii, reuşeam să înfrângem adversarii, prin metode, hai să le spunem, asimetrice, în comparaţie cu formele de luptă din acele vremuri. Altfel, România n-ar fi existat în anul 2007 ca membră a NATO şi a UE, în special după aceşti cincizeci de ani de "paranteză roşie", în care am fost uitaţi de mulţi dintre actualii parteneri.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Relatiile Civili-Militari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 909 cuvinte
Nr caractere:
27 299 caractere
Marime:
39.79KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!