Protecția consumatorilor în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Protectia consumatorilor in Romania a evoluat astfel:

- Inainte de 1948, a fost doar efectul secundar al legislatiei comerciale, si al caracterului manufacturier, mestesugaresc si casnic al productiei bunurilor de consum;

- 1948-1989 era atributul absolut al statului- protector;

- Dupa decembrie 1989 statul centralizat nu a mai functionat, consumatorii au devenit "copii abandonati".

Piedicile majore pentru evolutia protectiei consumatorilor in sens european au fost: in perioada 1992- 1996 lipsa de autoritate si resurse, opozitia din interiorul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor fata de orice activitate in afara celei de control si a liderilor din Guver.

In Romania, protectia consumatorului este supravegheata de Oficiul pentru Protectia Consumatorului. Nerespectarea normelor solicitate mai ales de produse agroalimentare, sunt sanctionate. Printre cele mai frecvente sanctiuni sunt cele care se aplica pentru:

- depasirea termenului de valabilitate a produselor;

- modificari organoleptice ale produselor alimentare;

- absenta traducerilor in limba romana de pe etichetele produselor importante.

Firmele competitive care isi desfasoara activitatea in diferire domenii ofera consumatorilor informatii variate concludente, corecte care ar trebui sa le asigure acestora o alegere adecvata in functie de propriile preferinte si certitudinea ca au ales un produs adecvat. Din pacate nu in toate cazurile se intampla astfel, consumatorii ajungand sa constate dupa ce au realizat procesul de cumparare, ca asteptarile le-au fost inselate, de multe ori chiar, produsele cumparate constituind un atentat la viata si integritatea consumatorilor.

Exista o ingrijorare din partea unor oameni cum ca inlelegerea mecanismelor comportamentale ale cumparatorilor ar putea face ca unii marketeri sa beneficieze de un comportament neetic, care sa exploateze vulnerabilltatea umana pe piata bunurilor si a serviciilor.

Practicile neetice de marketing pot avea loc la fiecare nivel al mixului de marketing: in designul produselor, in stabilirea preturilor, in eforturile de distributie si in schemele promotionale. Deoarece aceste lucruri se intampla in practica de marketing, devine importanta reflectarea asupra rolului eticii in marketing si a responsabilitatii sociale. Pentru aceasta are loc o reinnoire a conceptului de marketing traditional prin adaugarea, ca obiectiv, pe langa satisfacerea nevoilor consumatorilor, si mentinerea si sporirea bunastarii consumatorilor si a societatii.

In anii '90, in Romania au functionat mai multe organisme guvernamentale si nonguvernamentale pentru protejarea consumatorilor. Multe dintre acestea au participat la elaborarea proiectului de lege privind protectia consumatorilor.

Bibliografie:

L.Rehau, M.Oroiu, G.Neagu - Marketing , Ed. Risoprint ,Cluj-Napoca , 2005;

Gh.Iosif , F.Bran , V.Manole - Ecomarketingul societatilor comerciale , Ed.Tribuna Economica , Bucuresti , 1999;

www.ANPC.ro

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Protectia consumatorilor in Romania.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 657 cuvinte
Nr caractere:
10 919 caractere
Marime:
20.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
Protectia consumatorilor in Romania, romania
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!