Proiect Ape

Previzualizare referat:

Extras din referat:

DEZNISIPAREA SI

UTILAJE PENTRU DEZNISIPARE

Deznisiparea este o operatie mecanica are drept scop retinerea in bazine special amenajate a nisipului, pietrisului si a particulelor minerale grele care se pot depune ulterior pe canale si conducte, pentru a proteja pompele si restul aparaturii de actiunea lor abraziva.

Deznisiparea se foloseste mai ales in urmatoarele cazuri :

- pentru apele de suprafata puternic afectate de topirea zapezilor.

-in perioadele de viitura, cand sursa de apa este incarcata cu materii in suspensie, in concentratii care pot depasi capacitatea celorlalte instalatii din statia de tratare;

- pentru tratarea apei din zone aride in care au loc frecvent furtuni ce pot antrena particule de nisip;

Utilajele de deznisipare pot fi amplasate in instalatii independente, in apropierea captarii, sau impreuna cu constructia prizei de apa.

Clasificarea deznisipatoarelor se realizeaza in functie de:

-directia curentului de apa:deznisipatoare orizontale si verticale

- modul de curatire si evacuare a depunerilor:deznisipatoare cu curatire manuala, mecanica, hidraulica

Deznisipatorul orizontal fara curatire mecanica

Acestea sunt formate din urmatoarele componente: camera de linistire, camera de sedimentare, camera de colectare a apei deznisipate. Racordarea de la canalul de intrare la camera de sedimentare se face progresiv prin pereti drepti saui inclinati, pentru a nu se forma curenti transversali.

Deznisipator orizontal

1- intrarea apei brute, 2- iesire apa tratata, 3- perete pentru repartizarea uniforma a apei, 4 –zona de evacuare a sedimentelor

Deznisipatorul vertical

Rolul deznisipatoarelor este de a reduce incarcarea in suspensii a apei brute pana la 0,2-3 g/L, acestea putand fi retinute fara probleme in decantoare. De asemenea, deznisipatoarele pot fi utilizate ca bazin de stocare a apei de rezerva pentru cazurile de avarii la priza sau poluari accidentale grave sau pentru recuperarea apelor utilizate la spalarea filtrelor sau a apei cu namol in exces de la decantoare.

Sistemele de curatire s deznisipatoarelor sunt :manuale, mecanice sau hidraulice.

Curatirea manuala se prevede la instalatii mici, cu debite sub 100 L/s si necesita scoaterea din functiune a compartimentului respective.

In cazul deznisipatoarelor mari se ajunge la un volum important de depuneri, aparand necesitatea unei curatiri mecanizate. Aceasta se poate realize prin mecanisme de dregare, care se deplaseaza de-a lungul bazinului de deznisipare, cu ajutorul dispozitivelor de racleti, cu pompe sau ejectoare.In cazul adoptarii sistemului de cu hidroelevator,evacuarea depunerilor dintr-o zi se prevede a se face intr-un timp de 45-90 minute.Nu este indicat ca depunerile sa stagneze mai multe zile , deoarece, din cauza intaririi lor, efectul de antrenare al hidroelevatorului scade.

Curatirea hidrauluica se realizeaza prin sifonare, prin intermediul unor tuburi verticale, cu diametrul de cel putin 150 mm si distanta dintre tuburi de maximum 2 m, care debuseaza intr-o rigola laterala situate la minimum 0.60 m sub nivelul apei din bazinul de deznisipare, asigurandu-se o vbiteza de antrenare de cel putin 105 m/s.

Functionarea tuburilor de sifonare se face prin deschiderea pe rand a vanelor fiecarui tub, sau, in cazul unui debit mare de apa la sursa, se poate prevedea deschiderea simultana a tuburilor, cu o singura van ape galleria de evacuare.

1.deznisipator vertical, 2. evacuarea apei uzate, 3. zona de evacuare a sedimentelor

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Proiect Ape.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
5 588 cuvinte
Nr caractere:
33 157 caractere
Marime:
1.23MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!