Politici Publice Europene în Domeniul Sănătății

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Promovarea şi ocrotirea sănătății sunt principalele elemente în atingerea calității acceptabile a vieții în prezent, dar şi pentru viitor în contextul unei dezvoltări durabile. S-a demonstrat cã sărăcia, poluarea şi inegalitatea socialã compromit sănătatea şi bunăstarea comunităților umane.

Conform definiției stării de sănătate emisã de Organizația Mondiala a Sănătății, „Sãnatatea este o stare pe deplin favorabilã atât fizic, mintal cât şi social, şi nu doar absenţa bolilor sau a infirmităților” şi „capacitatea de a duce o viată productivã social şi economic” . Aceastã definiție își găsește suportul științific şi după aproape 70 de ani de la emitere, dar şi oportunitatea faţã de problemele majore la nivel mondial.

O stare bunã de sănătate este una din principalele preocupări ale cetățenilor europeni, iar sănătatea acestora este una din principalele priorități ale Uniunii Europene. Politica europeanã în domeniul sănătății prevede dreptul tuturor de a avea acces la asistenţã medicalã de înaltã calitate.

Prezenta lucrare „Politici publice Europe în domeniul sănătății” are ca scop prezentarea actualei strategii europene din domeniul sănătății precum şi strategia pentru sănătate de la nivel național şi este compusã din douã capitole.

Primul capitol „Politici publice europene în domeniul sănătății- Strategii europene” prezintã rolul Uniunii Europene în domeniul sănătății având în vedere principalele obiective ale acesteia. De asemenea am trecut în revistã Structurile și agențiile europene cu rol în sănătatea publică precum şi principalele mecanisme de cooperare la nivelul UE.

În al doilea capitol „Strategia Naționalã de Sănătate” am prezentat domeniul de sănătate din România abordând principalele probleme din domeniul sănătății la nivel național şi am prezentat Strategia națională pentru sănătate.

Scopul acestei lucrări este de a prezenta importanţa domeniului sănătății şi de a evidenția cât de necesar este sã stabilim programe şi obiective care sã îmbunătățească starea de sănătate şi de bunăstare în general a cetățenilor UE şi a cetățenilor României.

CAPITOLUL I

POLITICI PUBLICE EUROPENE ÎN DOMENIUL SĂNĂTĂȚII- STRATEGII EUROPENE

I.1 Prezentare generală a politicii în domeniul sănătății

O stare bună de sănătate este una dintre principalele preocupări ale cetăţenilor europeni. De aceea, Uniunea Europeană (UE) se străduieşte să atingă un nivel înalt de protecţie a sănătăţii prin toate politicile şi activităţile comunitare, în conformitate cu articolul 168 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). Politica UE în domeniul sănătăţii vizează, în special, să îmbunătăţească sănătatea publică, să prevină bolile şi ameninţările la adresa sănătăţii (inclusiv cele legate de stilul de viaţă al cetăţenilor europeni), precum şi să combată epidemiile prin promovarea cercetării. Acţiunile comunitare vin în completarea politicilor naţionale, iar Uniunea încurajează cooperarea între statele membre în domeniul sănătăţii.

Totuşi, definirea politicilor naţionale în domeniul sănătății rămâne de competenţa exclusivă a statelor membre. Prin urmare, acţiunile UE nu includ definirea politicilor în domeniul sănătăţii şi nici organizarea sau furnizarea de servicii de sănătate și îngrijire medicală.

Astfel, politica europeană în domeniul sănătății constă în dezvoltarea unei competenţe comune cu statele membre şi completarea politicilor naţionale. De asemenea, UE şi statele membre pot coopera cu ţările terţe şi cu organizaţiile internaţionale competente pentru o mai bună protecţie a sănătăţii publice.

Strategia europeană în domeniul sănătăţii plasează aspectele legate de sănătate în centrul ansamblului de politici comunitare, pentru a oferi o mai bună protecţie cetăţenilor europeni şi pentru a îmbunătăți sănătatea acestora. Este vorba, în special, de a face faţă problemelor din ce în ce mai acute şi riscurilor majore pentru sănătate, cum ar fi pandemiile şi bioterorismul.

Strategia defineşte, de asemenea, obiectivele şi priorităţile ca răspuns la principalele provocări în materie de sănătate. Aceasta consolidează, de asemenea, cooperarea comunitară în acele domenii în care statele membre nu pot acţiona singure, contribuind la diseminarea cunoştinţelor şi a informaţiilor în domeniile respective. În sfârşit, strategia sprijină cercetarea, în special în ceea ce priveşte noile tehnologii, pentru a îmbunătăţi prevenirea bolilor şi siguranţa pacienţilor.

În baza tratatului fondator, Uniunea Europeana este obligatã sã garanteze cã protecția sănătății umane este parte a tuturor politicilor sale şi sã coopereze cu statele membre pentru a ameliora sănătatea publica, pentru a preveni bolile şi pentru a elimina sursele de pericol la adresa sănătății fizice şi mintale .

Bibliografie:

Curta Anda Ioana, Politici de sănătate in noile state membre a Uniunii Europene. Cazul României, Presa Universitara Clujeana, Cluj-Napoca, 2008;

Doboș Cristina, Calitatea vieții, XIX, nr. 1–2, 2008;

Surse on-line

http://ec.europa.eu/health/strategy/policy/index_ro.htm

http://ec.europa.eu/health/programme/docs/ev_20141104_co01_en.pdf

Consiliul Medicilor din Europa www.cmr.ro/comunicat-de-presa-34/

Comisia Europeana http://www.cred.ro/v3/images/conference/Strategia%20Nationala%20de%20Sanatate%20Asistenta%20Medicala%20Comunitara%20%20L%20Onofrei.pdf

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politici Publice Europene in Domeniul Sanatatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 415 cuvinte
Nr caractere:
18 023 caractere
Marime:
25.04KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Profesorului:
Vladimir Milca
Sus!