Influența Nivelului de Pregătire a Personalului Asupra Întrebuințării Puterii Militare în Condițiile Mediului Operațional Contemporan

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Evoluţiile spectaculoase în domeniul ştiinţelor şi tehnologiei au marcat şi domeniul militar, viitorul va fi marcat, fără îndoială, de revoluţia tehnico-militară, tehnologiile avansate apărute impunând reorientări, regândiri şi reorganizări în sistemul acţiunilor militare moderne, modificând substanţial caracterul şi fizionomia războiului viitor.

Tehnologiile avansate au determinat mutaţii calitative şi cantitative în dotarea, structura şi principiile de întrebuinţare a forţelor şi mijloacelor, în planificarea şi desfăşurarea acţiunilor, în creşterea puterii de luptă şi a organizării trupelor.

Ostilităţile în câmpul de luptă modern reprezintă nu numai o confruntare a forţelor şi mijloacelor ci şi o confruntare a inteligenţei umane conferind acţiunilor militare dinamism şi violenţă, încordare şi fermitate.

Cuprins

1. Viitorul conflictelor militare

Acţiunile desfăşurate în câmpul de luptă al viitorului se vor baza pe mijloace de luptă, mijloace de transport (terestre, aeriene, navale) şi pe profesionalismul luptătorului. Factorii de bază ai succesului, în acest caz, sunt: intervenţia rapidă pe obiectiv (misiune), acţiune desfăşurată succesiv (simultan), terestru, aerian, informaţional, folosirea pe scară largă a diversiunii, subversiunii, inducerii în eroare. Se va imprima acţiunilor militare un caracter tot mai integrat în care va creşte rolul acţiunilor indirecte duse de forţe din ce în ce mai profesionalizate.

Capacitatea de lovire şi de manevră, asigurarea aeromobilităţii, sporirea componentei aeriene în sprijinul structurilor de forţe specializate (profesionalizate), crearea posibilităţilor de lovire succesivă (simultană) a adversarului sunt câteva din rezultantele care modifică şi regândesc desfăşurarea în câmpul de luptă a acţiunilor.

Este de remarcat că războiul va fi cu totul altfel decât până acum, el purtând amprenta structurii societăţii informaţionale. Din studiile unor autori militari rezultă câteva prefigurări ale caracteristicilor războiului viitor: înlocuirea armatelor de masă cu formaţiuni relativ mici, formate din profesionişti şi înzestrate cu mijloace poliacţionale performante şi inteligente, nimicirea adversarului prin acţiuni indirecte de control şi supraveghere, de dominare a confruntării în sfera conducerii, de dirijare algoritmică a acţiunilor acestuia.

Bibliografie:

1. Habian, L., Sisteme de cercetare şi lovire în conflictele militare, Editura AGER, Târgu Jiu, 2002.

2. Toma, Gh., Arta operativă între contrarii, Editura AISM, Bucureşti, 2000.

3. Stăncilă, L., Elemente de artă militară, Editura AISM, Bucureşti, 2002.

4. Ardelean, Gh., Raţionalizarea şi eficienţa în acţiunile militare, Editura Militară, Bucureşti, 2000.

5. Foch, F., Opere complete, Editura Militară, Bucureşti, 1994.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Influenta Nivelului de Pregatire a Personalului Asupra Intrebuintarii Puterii Militare in Conditiile Mediului Operational Contemporan.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 311 cuvinte
Nr caractere:
7 113 caractere
Marime:
26.30KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!