Iazul de Decantare de la Novăț

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Plan
1. Motivaţia personală a alegerii accidentului/incidentului;
2. Descrierea evenimentului produs / Situaţia de fapt;
3. Principii de drept al mediului aplicabile: principiul prevenţiei, principiul precauţiei, principiul „poluatorul plăteşte”, principiul dezvoltării durabile;
4. Elemente relevante din Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă a României Orizonturi 2013-2020-2030;
5. Actele de reglementare emise cu privire la activitatea care a dus la producerea accidentului/incidentului;
6. Sancţiunile aplicabile de autorităţile cu atribuţii în domeniul mediului;
7. Sancţiunile pe care le consideraţi că ar fi trebuit aplicate (dacă apreciaţi corecte sancţiunile efectiv aplicate de către autorităţi);
8. Măsurile luate pentru prevenirea sau înlăturarea efectului accidentului/incidentului respectiv;
9. Concluzii personale cu privire la cazul analizat;
10. Bibliografie.

Extras din referat:

1. Motivaţie personală

Am ales acest subiect, deoarece iazurile de decantare rezultate prin depozitarea sterilului, reprezintă una dintre cauzele producerii accidentelor, atât tehnologice, cât şi ecologice.

2. Situaţia de fapt

Iazul de la Novăţ

Iazul de la Novăţ aparţine Sucursalei Miniere Baia Borşa (Compania Naţională REMIN S.A. Baia Mare), fiind de tip vale, amplasat într-o regiune montană nelocuită din bazinul superior al râului Novăţ, afluent al Vaserului.

Localizarea iazurilor din arealul minier Borşa

Valea Pârâului Roşu, pe care este amplasat iazul, îşi adună apele de sub Vf. Toroiaga (1930 m), având până la iaz o lungime de circa 5 km, cu o suprafaţă bazinală de circa 11 km², o altitudine medie de peste 1240 m şi o pantă de circa 110‰. Din Baia Borşa accesul la iaz se face pe un drum forestier foarte lung de 13 km şi printr-o galerie subterană de 8 km.

Iazul este delimitat de două baraje de amorsare constituite din anrocamente şi aluviuni de râu. Barajul principal de închidere a văii, realizat din steril grosier, a avut o înălţime proiectată de 70 m. Suprafaţa proiectată a iazului este de 11.27, la cota +845 m, urmând a înmagazina în final 24.51 mil. tone material; la data producerii accidentului (martie 2000) volumul de material acumulat se cifra la 1. 816 mil. tone (faţă de un aport anual proiectat de circa 2 mil. tone material provenit de la staţia de flotaţie Baia Borşa). Iazul de decantare Novăţ funcţiona în circuit închis, fără evacuarea în bazinul râului Novăţ.

Ca urmare a evoluţiei câmpurilor barice deasupra Europei, la începutul lunii martie 2000, dinamica temperaturii aerului a pus în evidenţă pătrunderea unei mase calde dinspre Africa, care a depăşit 0ºC în nordul şi vestul României.

Iazul de decantare Novăţ

În perioada 9–10 martie 2000, în condiţiile existenţei unui strat de zăpadă cu grosimea de 70 cm (inclusiv pe suprafaţa iazului), precipitaţiile lichide au însumat 37,7 l/m² la Poiana Borşa, 15.51 l/m² la Moisei şi 28,1 l/m2 la Vişeu; în acelaşi interval, temperatura medie în timpul zilei a depăşit 00 C, noaptea coborând puţin sub punctul de îngheţ, provocând topirea zăpezii.

La 10 martie 2000, între orele 10:00-12:00 s-a produs un accident tehnologic pe teritoriul judeţului Maramureş prin apariţia unei breşe în barajul iazului Novăţ. Cauzele naturale care au declanşat evenimentul sunt precipitaţiile lichide abundente din zilele anterioare care au concis cu topirea bruscă a zăpezilor de pe suprafaţa iazului şi din bazinul de recepţie al acestuia, urmare a creşterii valorilor temperaturii aerului.

Pe acest fond s-a produs o creştere bruscă a nivelului apei în cuveta iazului Novăţ. Staţiile de repompare ale apelor limpezite din iazul Novăţ spre Uzina de prepare Baia Borşa au fost inundate in data de 09.03.2000, ora 22:10, acestea fiind oprite pentru a evita scurtcircuitarea pompelor; ulterior a fost montată o staţie flotantă de pompare care însă nu a putut evacua întreaga cantitate de apă din iaz. În aceste condiţii, încă din 9 martie ora 11:00, conducerea E.M. Borşa a luat o serie de măsuri, cea mai importantă fiind aceea a opririi activităţii de la Uzina de Preparare Baia Borşa, în scopul reducerii debitului de apă care se acumula în cuveta iazului Novăţ şi evacuarea apei limpezite din iaz, prin pompare, în iazul de avarie Colbu I.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iazul de Decantare de la Novat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 003 cuvinte
Nr caractere:
10 549 caractere
Marime:
2.58MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!