Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.PREZENTAREA TEHNOLOGIEI GPS:

1.1.Scurt istoric:

La inceputul anilor 1960, in SUA a fost conceput un sistem destinat fortelor armate aeriene si navale, cu ajutorul caruia se putea determina cu o precizie de 200-500m pozitia unui punct pe glob. Acest sistem putea oferi utilizatorului doua dimensiuni: longitudinea si latitudinea.

Odata cu perfectionarea sistemului, prin marirea numarului de sateliti lansati si prin utilizarea unor noi tehnologii de realizare a echipamentelor, s-a ajuns ca sistemul de navigatie sa ofere si o a treia dimensiune: altitudinea.

Datorita performantelor obtinute, sistemul GPS s-a dezvoltat rapid la scara mondiala, astfel incat a cuprins atat domeniul militar (caruia ii era destinat) cat si pe cel comercial si chiar, mai nou, personal.

Functionarea unui sistem GPS este asigurata de un grup de sateliti care se rotesc in jurul pamantului si emit semnale codate ce contin datele oribitale ale tuturor satelitilor, ceasul lor propriu, conditiile de "sanatate" ale satelitilor.

Pentru a acoperi intreaga suprafata a globului, numarul necesar de sateliti lansati ar trebui sa fie de 24.

In prezent, acestia nu sunt inca toti lansati, desi sistemul este operant in SUA, Japonia si unele tari europene, avand perspective certe de dezvoltare a retelei de conectare la sistem si de marire a suprafetei de acoperire.

Semnalele emise de sateliti sunt recunoscute de un receptor specializat GPS, care se sincronizeaza pe frecventele purtatoare, calculeaza pozitia sa in raport cu satelitii respectivi si ofera utilizatorului date despre propria pozitie pe glob. Daca receptorul poate capta simultan semnale de la patru sateliti, atunci el va putea oferi si un alt parametru al pozitiei: altitudinea.

Sistemul GPS NAVSTAR ofera date referitoare la pozitie, viteza si timp in orice moment de timp. El este constituit din trei elemente denumite segmente: segmentul spatial, segmentul de comanda si segmentul utilizator.

1.2.Ce este GPS?

Incercarea de a ne lamuri in ce stadiu ne aflam si spre ce ne indreptam este probabil una din cel mai vechi framintari ale omului.Navigatia si pozitionarea sunt cruciale pentru atat de multe activitati care se desfasurau chiar foarte greoi.

Odata cu trecerea anilor o serie de tehnologii au incercat sa simplifice aceasta sarcina dar toate prezentau o serie de dezavantaje.

In sfirsit , Departamentul de Aparare al S.U.A a decis ca armata trebuie sa detina un sistem de pozitionare globala superprecis.Din fericire ei au avut si banii (12 miliarde$ !!!) pentru a construi ceva cu adevarat bun.

Rezultatul este Sistemul de Pozitionare Globala , sistem care a schimbat navigatia pentru totdeauna.

Sistemul de Pozitionare Globala (GPS) este un sistem de radio-navigatie globala format dintr-o constelatie de 24 de sateliti si statiile lor de la sol.

GPS-ul foloseste satelitii ca puncte de referinta pentru a calcula pozitiile cu o acuratete de domeniul metrilor , dar cu variante avansate de GPS se pot face masuratori cu o acuratete mai mica de un centimetru!

1.3. Cum functioneaza GPS ?

In general echipamentele de localizare a autovehiculelor prin satelit, au incorporate module GPS care pot avea o precizie de localizare intre 2,5m si 50m in functie de furnizor si de caracteristicile tehnice solicitate. O mare importanta in stabilirea preciziei o are numarul de sateliti de la care GPS-ul preia coordonate, in mod uzual 8-24 sateliti. Coordonatele furnizate de catre reteaua de sateliti, sunt receptionate prin intermediul unor semnale radio de receptorul GPS, determinand in acest fel, pozitia exacta a obiectivului monitorizat. Pe langa modulul GPS, echipamentul de localizare montat pe autovehicul contine un modul GSM prin intermediul caruia coordonatele sunt transmise catre un server unde datele sunt procesate si inregistrate intr-o baza de date. Modulele sunt coordonate prin intermediul unui procesor capabil sa monitorizeze si sa transmita catre server o multime de parametri cum ar fi viteza, turatia, pornirea/oprirea motorului, declansarea alarmei, etc.

Observații:

Facultatea de marketing, din cadrul ASE bucuresti, materia: logistica

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • G.P.S..doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
6.6/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
26 pagini
Imagini extrase:
26 imagini
Nr cuvinte:
9 115 cuvinte
Nr caractere:
51 180 caractere
Marime:
83.37KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Profesorului:
Badea Aurica
Sus!