Folosirea agentelor feminine în cel de al II-lea război mondial - studiu de caz Marea Britanie

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. Introducere pag. 4;
2. Cadrul general pag. 4;
3. Crearea SOE (Special Operations Executive) pag. 5;
4. Selecţionarea şi pregătirea agenţilor de informaţii femei pag. 5;
5. Figuri emblematice pag. 6;
6. Vera Atkins pag. 8;
7. Concluzii pag. 10;
8. Bibliografie pag. 11.

Extras din referat:

„Motivul pentru care prinţul luminat şi generalul înţelept îşi

înving duşmanii de fiecare dată, iar izbânzile lor le depăşesc

pe cele ale oamenilor de rând este previziunea”

Sun Tzu

Absract: This paper is a brief overview of the contribution of british women intelligence agents to the success of intelligence operations in the second world war.

Key words: agent, british, intelligence, women, war

1. Introducere:

Lucrarea de faţă îşi propune o prezentare succintă a contribuţiei aduse de agenţii de informaţii femei la succesul acţiunilor serviciilor de informaţii britanice, pe frontul invizibil al celui de al II – lea război mondial, a rolului acestora în efortul general de război al Regatului Unit, în confruntarea cu Germania nazistă.

2. Cadrul general:

Reducerea drastică a bugetului serviciilor de informaţii britanice, ca urmare a greutăţilor economice de la sfârşitul primului război mondial, a generat pierderea unui număr important de membrii determinând şi diminuarea capacităţii lor de acţiune, iar factorul politic nu le-a mai acordat încrederea necesară. În plan intern, contraspionajul a avut foarte puţine forţe angajate în direcţia controlului acţiunilor subversive desfăşurate de partidele şi structurile comuniste, iar în planul informaţiilor externe, nu au putut fi evaluate corect urmările venirii lui Hitler la putere, în conexiune cu ameninţările la adresa Regatului Unit. Serviciul de spionaj a rămas puternic ancorat în problematica Orientului Mijlociu, unde Marea Britanie stăpânea din ce în ce mai greu situaţia din ţările tradiţional incluse în sfera sa de influenţă. „Diminuarea eficienţei comunităţii informative britanice, în perioada de până la începerea celui de al doilea război mondial, s-a datorat şi crizei de competenţă care a apărut la vârful ierarhiei, precum şi vulnerabilităţii serviciului de contraspionaj”

3. Crearea SOE (Special Operations Executive)

Izbucnirea celui de al II – lea război mondial a găsit serviciile de informaţii britanice într-o situaţie precară, agravată de pierderea unei părţi a arhivei MI-5, într-un bombardament german din 1940. La iniţiativa primului ministru britanic, Winston Churchill, în iulie 1940, datorită condiţiilor nou create de operaţiunile militare în Europa, s-a înfiinţat Special Operations Executive – SOE. Această organizație a fost formată prin unirea a trei departamente deja existente ale serviciilor de informaţii: „Secția D”, subsecție a Secret Intelligence Service (SIS, cunoscut și ca MI-6), un departament al Ministerului de Război cunoscut ca „Military Intelligence Research” (MIR) și o structură de propagandă.

Misiunea SOE, un organism specific perioadei de război, era de încuraja și facilita acţiunile de culegere de informaţii din spatele liniilor inamicului și de a servi drept punct central de coordonare a mișcării de rezistență, în insulele britanice, în cazul în care Puterile Axei ar fi invadat Regatul Unit, „având ca obiective reconstituirea reţelelelor de informaţii din Europa, sabotarea economiei inamicului şi distrugerea sursele de aprovizionare” Prin intermediul său s-au organizat ample acţiuni de dezinformare şi de influenţă ce vizau crearea unei imagini false asupra capacităţii de apărare a Regatului Unit, prezentată ca mult superioară celei reale, sau asupra situaţiei politice interne, sugerându-se faptul că există forţe care ar putea răsturna guvernul Churchill. „Acest tip de acţiuni a constituit cea mai mare realizare a serviciilor de informaţii engleze în timpul celui de al doilea război mondial”

Bibliografie:

BINNEY, Marcus, „The women who lived for danger: the women agents of SOE in the second world war”, Hodder and Stoughton, London, 2002;

HELM, Sarah, „A life in secrets: Vera Atkins and the missing agents of WWII”, Brown Little, London, 2005;

IVANOV, Lucian-Marius, „Lumea reală: spionaj şi spioni”, Editura AFT, Sibiu, 2013;

KATZ, Yossi „A voice called: stories of jewish heroism”, Gefen Publishing House, Ltd, Jerusalem, 2010;

SHULSKY, Abram and SCHMITT, Gary, “Războiul tăcut. introducere ÎN lumea secretelor”, traducere de Laura-Florina Draghici, Cristina Dogaru, Maria-Adelina Negoita şi Irina-Ionela Bondar, Editura Polirom, Iaşi, 2008;

TĂNASE, Stelian, „Vera Atkins, marele spion. Ever green”, http://www.stelian-tanase.ro/, Bucureşti, 2012;

URECHE, Marian şi BRATU, Doru, „Istoria Serviciilor Secrete”, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2004;

http://www.angelfire.com/co/begumnoor/: ”Biography of princess Noor”.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Folosirea Agenturii Feminine in cel de al II-lea Razboi Mondial - Studiu de Caz Marea Britanie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 980 cuvinte
Nr caractere:
15 182 caractere
Marime:
253.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!