Expertiza Balistică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Conform statisticilor politiei, in anul 2008 au fost de 2,5 ori mai multe infractiuni cu violenta in care s-au folosit arme de foc decat in anul 2007.

Actele violente in care s-au intrebuintat arme de foc sunt generate de accesul la informatie, libera circulatie, prezentarea in mass media fara nici un control prealabil.

Clasificarea armelor de foc

Din punct de vedere criminalistic armele de foc pot fi clasificate dupa unii autori in principal dupa destinatie si constructia lor.Alti autori prefera clasificarea armelor dupa alte criterii cum ar fi lungimea tevii , suprafata canalului tevii, dupa modul de functionare, dupa destinatie si dupa fabricatie.

Dupa destinatie armele se impart in:

- mitraliere- arme destinate uzului militar;

- pusti(automate, semiautomate, pusti mitraliera, cu dispozitive de ochire si cu precizie mare la distanta etc.);

- pistoale (pistoale mitraliera, automate, semiautomate etc.);

- revolvere si pistolete (automate si semiautomate etc.);

- aruncatoare (aruncatoare de mortiere, grenade, grenade incendiare, de flacari etc.)

Armele militare se caracterizeaza printr-o constructie usoara dar fiabila, materialele folosite fiind de inalta calitate, forme usor adaptabile corpului omenesc, nu incomodeaza in alergare sau transport.Mecanismul de desigurantare- sigurantare, incarcare si dare a focului sunt facile conform unui algoritm al miscarilor reflexe.

Arme sportive sau pentru practicare unor sporturi

-arme pentru vanatoare sportiva, combatere rapitoare si daunatoare (arme cu glont, carabine, pusti sau arme cu teava lisa cu una sau doua tevi suprapuse sau juxtapuse etc.)

-arme pentru tiv sportiv (arme cu glont cum ar fi pusti, pistoale)

Armele sportive sau de vanatoare prezinta mecanisme de desigurantare care functioneaza dupa algoritmi impotriva reflexelor tocmai pentru ca actul de incarcare,desigurantare(sigurantarea facandu-se automat dupa fiecare incarcare) si dare a focului sa fie facute in mod constient astfel incat tragatorul sa nu poata fi expus unei trageri involuntare.Aceste arme rareori pot fi incarcate cu mai mult de 5 cartuse.

Arme speciale sau cu destinatie speciala

- arme utilitare (pistoale de start, folosite la competitiile sportive etc. , pistoale de semnalizare, foliste la lansarea rachetelor de semnalizare sau iluminare;

- arme cu destinatie industriala (pistoale pentru impuscat cuie, bolturi, capse, etc.);

- arme cu tranchilizante (utilizate pentru tranchilizarea animalelor);

- arme pentru somare (utilizate pentru uciderea animalelor inainte de abatorizare);

- arme de panoplie;

- arme de colectie;

- arme vechi;

-arme de recuzita.

Aceste tipuri de arme au o singura incarcatura pe care tragatorul o induce pe teava armei.Dupa introducerea incarcaturii de foc se produce automat sigurantarea urmand ca in momentul premergator percutarii tragatorul sa execute manevra de desigurantare.La armele utilitare, arma nu se poate desiguranta msi folosi.Sigurantarea este permanenta urmand ca pentru percutarea incarcaturii sa fie efectuate doua miscari in acelasi timp una de apasare pentru indepartarea piedicii si cealalta de apasare a tragaciului, percutarea avand loc numai cand teava armei este apasata.

Arme modificate sau contruite artizanal

- Arme modificate artizanal provin din arme militare sau sportive la care au fost scurtate tevile si/sau patul pentru a putea fi usor ascunse sau din arme la care s-a modificat camera cartusului sau teava pentru a folosi un alt calibru decat cel proiectat sau acelasi calibru dar cu alt tub care contine o incarcatura de azvarlire a proiectilului mai mare; mai sunt cazuri de modificare a tevii cand prin frezare se indeparteaza pintenul de despicare a proiectilelor din plastic sau cauciuc pentru a introduce munitie letala in arme care au fost construite pentru a folosi proiectile de cauciuc sau gaze iritante;

- Arme construite artizanal care sunt alcatuite in totalitate din repere construite artizanal sau au fost folosite repere cum ar fi teava sau bucata de teava, inchizator, percutor de la alte arme;

- Arme deghizate (arme ascunse in stilouri, brelocuri, baston, cutit, etc.)

Dupa constructia canalului tevii: arme cu teava lisa (peretii tevii sunt netezi), arme cu teava ghintuita (care au pe canalul tevii plinuri si goluri dispuse longitudinal.Ghinturile sunt in numar de 4-8, avand o rasucire spre dreapta sau stanga, imprimand glontului o miscare helicoidala care asigura stabilitatea glontului pe traiectorie spre atingerea tintei), arme cu tevi combinate (care au una sau doua tevi lise si una ghintuita).

Dupa lungimea tevii: arme cu teava lunga (50-80 cm), arme cu teava mijlocie (20-50 cm) si arme cu teava scurta (3-20 cm).

Bibliografie:

L. Carjan, Chiper Mihai Carjan, Criminalistica, Traditie si Modernism, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2009;

Aurel Ciopraga, Criminalistica- Tratat de criminalistica, Editura Gama, Iasi, 2008;

Radu Constantin, Pompil Draghici, Mircea Ionita, Expertizele mijloc de proba in procesul penal, Ed. Tehnica, Bucuresti, 2006;

Ion Cringus, Ilie Dragomir, Adrian Nitu, Marian Boalbes, Indrumar de criminalistica pentru jandarmi, Editura Ministerului Internelor si Reformei Administrative, Bucuresti, 2008;

Florin Ionescu, Criminalistica, Ed. Universitara, Bucuresti, 2007;

V. Macelaru, Balistica judiciara, Bucuresti, 1972;

I. Mircea, Criminalistica, Ed. Lumina Lex, Bucuresti, 1999;

C. Suciu, Criminalistica, Bucuresti 1972;

Grigore Theodoru, Tratat de Drept Procesual Penal, Parte Generala, Ed. Hamangiu, 2008;

Gheorghe Vintila, Criminalistica, Ed. Themis, Craiova, 2001;

Revista Criminalistica, nr. 4/2008, Gh. Alecu, Consideratii generale privind aprecierea rapoartelor de expertiza criminalistica si a constatarilor tehnico- stiintifice ca mijloace de proba in procesul penal,

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Expertiza Balistica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
5 064 cuvinte
Nr caractere:
26 136 caractere
Marime:
30.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
arme deghizate, constructia canalului tevii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!