Asemanari si diferente intre normele legale si normele morale privind Legea nr. 544 din 12 octombrie 2001 (privind liberul acces la informatiile de interes public)
Unul dintre drepturile fundamentale ale cetatenilor Romaniei garantat prin intermediul Constitutiei este dreptul de a avea acces la informatii (articolul 31). Una dintre cele mai importante realizari din ultimii ani in privinta cresterii transparentei institutiilor publice, a controlului societatii civile asupra acestora si, implicit, a consolidarii democratiei, a constituit-o adoptarea Legii 544 din 2001 privind Liberul Acces la Informatiile de Interes Public. Se poate spune ca aparitia acestei Legi a creat premisele pentru ca articolul 31 din Constitutia Romaniei, cel care garanteaza dreptul cetatenilor de a avea acces la informatiile publice sa fie, in sfarsit, cu adevarat respectat.
Orice lege nu poate sa fie dedusa din nevoile fiecarei persoane sau grup de persoane, ci dintr-un principiu admis de intreaga societate si fixat ca atare in Constitutie. Atit timp cit am admis ca statul respecta si garanteaza dreptul de la liberul acces la informatiile de drept public, nici o exceptie nu mai poate fi acceptata.
Morala cuprinde toata diversitatea existentei umane, are un caracter neintrerupt, exista sub forma de necesitate, de imperativ, de deziderat, iar normele impuse de aceasta sunt incontestabile.
Morala si dreptul sunt niste sisteme de reglementare a vietii sociale necesare, indisolubil legate intre ele si care se intrepatrund, impreuna ele indeplinesc o functie sociala unica - reglementarea comportarii oamenilor in societate. Ambele reprezinta niste sisteme complicate ce includ constiinta sociala (morala si juridica) ; relatiile sociale (morale si de drept) ; activitatea sociala semnificativa ; sferele normative (normele morale si de drept). Normele de drept si normele morale au un caracter universal, sunt obligatorii si cuprind toate sferele relatiilor sociale. Facand o analiza a textului de lege dat, constatam ca principala asemanare dintre norma legala si cea morala consta chiar in caracterul de universalitate (orice persoana, indiferent de cetatenie are acces la informatiile de interes public). Caracterul de obligativitate este din nou comun, si se concretizeaza in obligatia de a comunica din oficiu si la cerere informatiile de interes public.
Avand in vedere principalele trei diferente intre norma morala si cea legala, vom face o referire exacta pornind de la textul de lege dat.
obiectul reglementarii :
1. Etica si deontologie, Fascicula I, Texte bibliografice selectate de Lect. Univ. Dr. Radu Bilbiie, Bucuresti 2007
2. Etica si deontologie, Fascicula III, Texte bibliografice selectate de Lect. Univ. Dr. Radu Bilbiie, Bucuresti 2007
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.