Ce este cariera

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Termenul de cariera are mai multe semnificatii, atat pentru oamenii obisnuiti cat si pentru cercetatori. In principiu, a descrie o cariera inseamna a identifica experientele comune, provocarile, problemele sau sarcinile cu care s-au confruntat majoritatea oamenilor pe parcursul vietii. Rezultatele celor mai multe cercetari au demonstrat ca o cariera implica traversarea unor etape, respectiv o cariera se dezvolta prin parcurgerea mai multor stadii. Asadar, cariera se dobandeste in timp. Aceasta perspectiva de analiza a dezvoltarii carierei - prin identificarea etapelor ce-i sunt specifice- ne permite sa intelegem atat mecanismele prin care se produc anumite experiente (dificultati in adaptarea la primele slujbe sau probleme ce apar, de obicei la mijlocul carierei), cat si cauzele repetabilitatii lor. Implicatia practica a acestei modalitati de analiza a carierei vizeaza sprijnul oferit, atat persoanelor cat si organizatiilor, in anticiparea unor posibile crize si provocari si, prin aceasta, a oportunitatii de planificare a strategiilor de rezolvare sau minimizare a acestora.

Pentru a defini cariera trebuie sa se ia in considerare:

- contributia individului la dezvoltarea propriei cariere;

- contributia organizatiilor in care evolueaza;

- contextele pe care le intersecteaza;

- calitatea legislatiei specifice si maniera de aplicare a acesteia.

La inceputul unei cariere primul pas este sa iti cauti slujba potrivita in locurile potrivite (de exemplu: domeniul de activitate, locatia, programul, salarizarea, etc.). O cariera nu merge de la sine, iar reusita profesionala presupune anumite eforturi care trebuie dirijate ca si oamenii. Fiecare persoana are o imagine cu privire la viata sa de munca si la rolul sau in viata. Este esential ca individul sa isi aleaga cu atentie profesia; trebuie sa se gandeasca pe termen lung ce ar insemna mai concret, care sunt activitatile specifice, tipurile de organizatii, oportunitatile, posibilitatile de a-si valorifica potentialul natural; este posibil sa existe o diferenta intre perceptia despre ce inseamna profesia respectiva din afara, si ceea ce presupune de fapt.

Orientarea carierei a unui individ este importanta atunci cand o raportam la profesia pe care acesta o are. Din compatibilitatea celor doua rezulta consecinte importante pentru individ, pentru comportamentul si atitudinile sale la serviciu, cat si pentru starea sa de echilibru si satisfactie.

Pe masura ce oamenii inainteaza in cariera, se produc schimbari cu privire la ceea ce pot face si cat de bine pot face. O astfel de dezvoltare poate fi rezultatul propriilor lor eforturi sau poate fi legata de instruirea specifica sau dezvoltarea oportunitatilor oferite de profesie sau patron. Acest tip de schimbare corespunde unei rotari transfunctionale sau instruirii formale si produce schimbari in activitatea realizata de un individ. Ea reflecta, de asemenea, tendinta evolutiva a angajatilor de a schimba locul de munca si de a se califica in mai multe tipuri de activitati. Sistemele de remunerare accentueaza aceasta forma de deplasare organizationala, existand tendinta de a recompensa oamenii in functie de numarul de calificari si deprinderi pe care-l au.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ce Este Cariera.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 563 cuvinte
Nr caractere:
9 161 caractere
Marime:
20.88KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!