Uleiul de măsline

Extras din referat:

Uleiul de măsline este extras din varietatea olea europea, măslinul european, originar din zona bazinului mediteran. Încă din antichitate uleiul de măsline era foarte apreciat și utilizat în diverse scopuri.

Egiptenii îl foloseau în ritualuri religioase și ca sursă de iluminat. În Grecia și Roma Antică uleiul era folosit la iluminat, gătit și vindecarea rănilor.

Cu mii de ani în urmă, uleiul era obţinut prin strivirea manuală a măslinelor în bazine sferice din piatră. Astăzi, procesul de extragere a uleiului este mecanizat şi se desfăşoară în vase din oţel inoxidabil. Separarea uleiului de pastă obţinută prin strivire se face prin centrifugare.

Nu sunt folosite chimicale iar temperatura este sub 30 de grade Celsius. Sunt necesare în jur de 5 kilograme de măsline pentru obţinerea unui litru de ulei.

Cea mai mare producţie de măslini se găseşte în ţări precum Spania,Italia, Franţa, Grecia,Tunisia dar nu rămân în urmă nici state ca Turcia,Portugalia, Peru,Brazilia, Australia, Noua Zeelandă şi California. Soare, piatră, secetă, tăcere şi solitudine - sunt cele cinci ingrediente care, potrivit tradiţiei italieneşti, crează

SORTIMENTE DE ULEIURI COMESTIBILE Ulei de arahide/alune de pământ,comestibil Ulei de ciulini comestibili,rafinat,comestibil Ulei de cătina albă,comestibil Ulei de fistic,comestibil Ulei de floarea-soarelui,comestibil Ulei de migdale,rafinat,comestibil Ulei de muguri de palmier,comestibil Ulei de măsline Ulei de soia,comestibil Ulei de susan,comestibil

Mărci de ulei alimentar:

Ulvex

Floriol

Marca 1 floarea soarelui

Aur

Unisol

Ulvex

Şofrănel

Sora soarelui

Muntenia

Tomis

Raza soarelui

Bunica

Argus

Universal

Floris

Clever

Ulvas

Etapele proceselor de producţie:

A). Îndepărtarea frunzelor şi spălarea măslinelor

B). Stoarcerea măslinelor

C). Malaxarea măslinelor

D). Centrifugarea pastei de măsline

E). Separarea finală

F). Filtararea şi îmbutelierea

G). Controlul calităţii după îmbuteliere

Caracteristicile de calitate şi tipurile de ulei de măsline:

Uleiul de măsline poate fi obţinut dintr-o mare varietate de măsline, cum ar fi cele negre, verzi ori de alte tipuri. Există cel puţin 30 de varietăţi. Cea mai mare parte a uleiului de măsline este obţinut în ţările mediteranene – Spania, Italia, Grecia, Cipru, Malta, cantităţi mult mai mici provenind din California, Australia şi din unele zone ale Americii de Sud. Nu orice ulei de măsline este valoros, deoarece unii producători încetinesc procesul său utilizează căldură pentru ca uleiul să aibă un gust mai bun şi să poată fi păstrat mai mult timp. Uleiurile cele bune sunt obţinute din măsline bogate în polifenoli şi presate la rece 24-48 de ore de la recoltare. Aceasta este metoda ideală.

Defectele uleiului de măsline

Stătut/de drojdie

Mucegăit-umed

De vin oțetit/Acid-acru

Metalic

Rânced

Copt sau ars

De fân-lemnos

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Uleiul de Masline.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pptx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
23 pagini
Marime:
595.44KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!