Tehnologie de obținere a uleiului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In functie de zonele climaterice s-au selectat categorii de plante ce au proprietatea de a retine lipidele. Garsimile de natura vegetale reprezentand o excelenta alternativa la consumul de grasimi animale deoarece nu determina acumulari de colesterol.

Ulei vegetal se poate obtine din palmierul de Indonezia, masline, floarea soarelui, bumbac (se obtine ulei dietetic dar cu dificultate la fafinare) si din germenii de porumb (cel mai dietetic ulei vegetal). Concentratia in garsimi de 30% in plante reperzinta bariera care diferentiaza doua tehnologii difertie de preluare a grasimilor. La plantele cu peste 30% grasimi (floarea soarelui) se foloseste metoda presarii, iar la cele ce contin sub 30% (soia) se foloseste metoda extractiei. In ambele cazuri exista o prima succesiune de operatii comune.

Prima operatie este receptia materiilor prime - consta in determinarea greutatii prin cantarire, iar calitativ se urmareste purittea, umiditatea si greutatea hectolitrica.

A doua opertie este conditionare-depozitare- pentru pastrarea de la o recolta la alta in silozurile fabricilor de ulei, semintele sunt tratate fitosanitar si impotriva daunatorilor, urmarindu-se pe timpul pastrarii parametrul umiditate.

A treia operatie este prelucrarea primara- pa masura ce se iau in fabricatie, semintele sunt in prima faza curatate de invelisul exterior (decorticare). Dupa o umectare, endospermul este tratat termic la circa 50?C (prajire balanda) cu scopul evaporarii lente a apei, pregatind in felul acesta structura interna bogata in substante lipidice sa le poate ceda mai usor. Dupa prajire semintele sunt macinate cu ajutorul unor perechi de valturi netede.

A patra operatie difera in functie de continutul in grasimi al semintelor, astfel in cazul semintelor de floarea soarelui (cu un continut mai maire de 30%) fragmentele macinate sunt trecute in cilindrii prevazuti cu pistoane. Prin actionarea mecanica sau hidraulica a pistoanelor se creaza o presiune crescatoare ce va forta eliminarea uluiului in afara cilindrilor prin fantele sau orificiile practicate pe peretii acestora. La baza cilindrilor se va forma depozite compacte denumite turte de floarea soarelui sau broken care mai contin ulei, dar mai putin de 30%, ele fiind dirijate pentru extractie.

In cazul semintelor de soia (cu un continut mai mic de 30%) prin maruntirea printer valturi micile fragmente capata o forma lenticulara cu structurile celulare distrusse mecanic. Pentru preluarea uleiurilor se folosesc solventi organici din grupa benzinelor de extractie (n-hexan). Se obtine o solutie grasa denumita miscela, reprezentand un amestec de benzina, lipide si substanta uscata. Pentru separarea grasimilor se foloseste procedeul chimic de distilare fractionata , astfel primele vor distila benzinele care se vor recupera prin condensare putand fi refolosite la o noua benzinare. Se capteaza apoi fractia grasimilor cae va forma uleiul brut ramanand substanta uscata. Aceasta fiind bobata in trfine e valorifica in zootehnie sub denumirea de srot.

Uleiul brut obtinut prin mbele tehnologii mai contine substante negrase, el urmand a fi purificat prin rafinare, pana la obtinerea unei puritati de 99%.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologie de Obtinere a Uleiului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 143 cuvinte
Nr caractere:
6 761 caractere
Marime:
13.94KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
proces, ulei, tehnologii
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Bran Florina
Sus!