Tehnici de documentare - protecția consumatorului

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE CONSUMATORILOR
ASOCIATIILE PENTRU PROTECTIA CONSUMATORULUI
OFICIUL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORULUI
RECOMANDARI SI SFATURI PRACTICE PENTRU CONSUMATORI
UNDE VA PUTETI ADRESA
MODALITATI IN CARE VA PUTETI ADRESA
SIGURANTA ALIMENTARA IN VIATA COTIDIANA
SIGURANTA PRODUSELOR ALIMENTARE
ALIMENTE PROCESATE
ADITIVII ALIMENTARI

Extras din referat:

DREPTURILE FUNDAMENTALE ALE CONSUMATORILOR

In conformitate cu Ordonanta Guvernului nr.21/1992,adoptata ulterior de Parlament prin Legea nr 11/1994,cetatenii au,in calitatea lor de consumatori,urmatoarele drepturi:

-Dreptul de a fi protejati impotriva riscului de a achizitiona un produs sau serviciu care ar putea sa le prejudicieze sanatatea,securitatea sau viata,sa le afecteze drepturile si interesele legitime.

-Dreptul de a fi informati complet,correct si précis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor si serviciilor,astfel incat decizia pe care o vor lua in legatura cu achizitionarea unui produs sau serviciu sa corespunda cat mai bine nevoilor lor.

-Libertatea consumatorilor de a alege produsele si serviciile pe care le apreciaza ca fiind cele mai potrivite pentru satisfacerea nevoilor lor de consum.

-Dreptul de a avea acces liber la pietele,magazinele,furnizorii care le asigura o gama variata de produse si servicii de calitate.

-Dreptul de a fi despagubiti pentru prejudiciile cauzate de calitatea necorespunzatoare a produselor si/sau a serviciilor.

-Dreptul de a se organiza in diverse forme associative ca:asociatii,fundatii,grupuri socio-economice,uniuni si federatii.

ASOCIATIILE PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR au ,in principal, urmatoarele drepturi:

-Dreptul de a solicita autoritatilor competente luarea de masuri in vederea opririi productiei sau retragerii de pe piata a produselor sau serviciilor care nu asigura nivelul de calitate prescris in documentele stabilite de lege sau care pun in pericol viata,sanatatea sau securitatea consumatorilor.

-Dreptul de a solicita ,pe cheltuiala lor ,laboratoarelor acreditate efectuarea de analize si incercari ale produselor destinate consumatorilor si de a publica rezultatele.

-Dreptul de a introduce actiuni in justitie pentru apararea drepturilor si intereselor legitime ale membrilor lor.

-Dreptul de a informa opinia publica,prin mass-media,asupra deficientelor de calitate a produselor si serviciilor ,precum si asupra consecintelor vata-matoare ale acestora pentru consumatori.

-Dreptul de a initia actiuni proprii ,in vederea identificarii cazurilor in care agentii economici nu respecta drepturile consumatorilor prevazute de lege si de a sesiza organelle abilitate sa actioneze in domeniul protectiei consumatorului.

-Dreptul de a primi subventii de la bugetul de stat prin intermediul Oficiului pentru Protectia Consumatorului.

OFICIUL PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR(O.P.C.)este un organ de specialitate al administratiei publice centrale,subordonat Guvernului si reprezentat in fiecare judet,avand ca principala atributie realizarea strategiei,a politicii si a obiectivelor guvernamentale in domeniul protectiei vietii,a sanatatii si a securitatii consumatorilor,precum si a drepturilor si intereselor legitime ale acestora.

RECOMANDARI SI SFATURI PRACTICE PENTRU CONSUMATORI Atunci cand se achizitioneaza un produs,trebuie sa se aiba in vedere urmatoarele:

Inainte de cumparare:

-Cititi informatiile cu privire la produsele ce vi se ofera de catre agentii economici(denumirea produsului,cantitatea,pretul,termenul de garantie sau de valabilitate, riscuri previzibile,contraindicatii si mod de utilizare,conditii de conservare si pastrare etc.).

-Nu va lasati influentati de reclama si ambalaj,deoarece reclama poate fi adevarata dar si inselatorie ,iar ambalajul mai atragator nu contine totdeauna un produs mai bun.

Observații:

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE

SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI

TIMISOARA

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnici de Documentare - Protectia Consumatorului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 481 cuvinte
Nr caractere:
16 084 caractere
Marime:
17.27KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!