Târguri agroalimentare din România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Agraria - un targ de traditie pentru agricultura romaneasca

Unul dintre cele mai importante evenimente agricole din Romania este: Targul International pentru Agricultura, Industrie Alimentara si Ambalaje - Agraria.

Editia de anul trecut a confirmat renumele expozitiei, datorat in primul rand participantilor din tara si strainatate - expozanti, parteneri, vizitatori: peste 10.000 mp suprafata de expunere, 300 de firme expozante, peste 15.000 de vizitatori.

Pe o suprafata de cca. 9 000 m2, aproximativ 200 de firme din tara si din strainatate, din domeniile agricol si alimentar, si-au prezentat produsele si serviciile si anul acesta. Organizatorii i-au sustinut, la randul lor, cu tombole cu premii, demonstratii practice, degustari, si doua saloane rezervate produselor bio si traditionale. "Dintre cei peste 16.000 de vizitatori, o mare parte au fost noi - adica nu mai participasera niciodata la Agraria - ceea ce ne-a bucurat foarte tare", mentioneaza Corina Mares. "Numarul de expozanti a fost, de asemenea, peste asteptari, avand in vedere situatia economica actuala".

Pentru prima data in istoria expozitiei, una dintre cele mai prestigioase emisiuni dedicate agriculturii, Viata Satului - TVR1, a transmis in direct de la targ. O echipa a emisiunii a fost la Agraria pe toata durata celor 5 zile, discutand cu expozantii si vizitatorii, culegand impresii, transmitand mesaje telespectatorilor.

Comisia Europeana a fost prezenta printre expozantii de la acest targ agricol prin Directia Generala pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. La standul CE au fost primiti toti vizitatorii care au dorit sa se informeze cu privire la diferitele aspecte ale politicii agricole comune si cu privire la dezvoltarea rurala. De asemenea, au fost distribuite publicatii de tip general si specializate, iar la dispozitia publicului si a profesionistilor s-au aflat experti pentru a raspunde la intrebarile celor interesati. Mai mult, o parte a standului european a fost destinata publicului tanar, prin prezentarea de jocuri si animatii pedagogice. Copiii si adolescentii au fost informati astfel cu privire la Uniunea Europeana, in general, la politica agricola comuna si la importanta unei alimentatii echilibrate, care sa includa, in proportii semnificative, fructele, legumele si produsele lactate.

Targul Slow Food „Roadele Pamantului” la Brasov

La editia Targului Slow Food „Roadele Pamantului” din 1 si 2 aprilie 2010 nu au lipsit coasta de miel umpluta cu drob, prajiturile de casa de Ocna Sugatag, taiteii de casa si pernitele pentru supa facute de Reuniunea Femeilor din Rotbav, dar si vinul pelin adus din zona Dealu Mare/Urlati. Nu a lipsit nici malaiul dulce (o prajitura realizata dupa o reteta veche ungureasca), palinca din prune de Salaj a lui Grigore Ardeleanu, mierea de brusture a lui Octavian Moldovan din Sanpetru si sucul de mere din ograda Printului Charles de la Malancrav.La fel ca la fiecare editie a targului Slow Food Brasov, organizatorii selecteaza participantii cu mare grija, asigurandu-se ca acestia indeplinesc toate standardele de igiena si siguranta alimentara. Targul „Roadele Pamantului” va da ocazia sa descoperiti de fiecare data ceva nou. La sfarsitul acestei saptamani, copiii si toti iubitorii de dulciuri vor putea sa deguste martipan cu fructe uscate adus de un mic producator artizanal din Budapesta (Ungaria). Asa cum anuntam inca de anul trecut, Slow Food Brasov va cauta atragerea unor mici producatori din tarile vecine care sa ne prezinte bunatati specifice zonei lor culinare.Saptamana trecuta, targul a gazduit si un atelier de nutritie pentru copii organizat de catre Slow Food Brasov si Gradinita Heidi.In cadrul atelierului, copiii de la gradinita, secondati de organizatori, au facut cunostinta cu producatorii, de la care au facut cumparaturi si au invatat sa-si pregateasca singuri o masa sanatoasa compusa exclusiv din produse de la targ. Organizatorii intentioneaza sa faca din acest atelier de educare a gustului o actiune permanenta a targului.

Targul Slow Food „Roadele Pamantului” este un proiect al Slow Food Brasov si al Asociatiei Roadele Pamantului, realizat cu sprijinul Primariei Municipiului Brasov, al Consiliului Local Brasov si al Fuchs Condimente Romania.

Proiectul a demarat in primavara anului 2009 urmarindu-se refacerea legaturii dintre consumator si producator. Prin acest tip de piata, Slow Food Brasov spera sa asigure siguranta economica a unor producatori alimentari mici si foarte mici si sa pastreze in meniul brasovenilor produse traditionale care dispar din pricina unui mod de viata orientat tot mai mult catre cultura fast-food. Cei care isi fac cumparaturile la acest targ au sansa sa cunoasca personal producatorii, familiile acestora, stabilindu-se astfel o relatie de incredere.

Targul Slow Food “Roadele Pamantului” pune accentul pe cele trei calitati care ar trebui sa recomande un producator autentic: bun, curat si cinstit.

Bun - pentru ca orice produs vandut in aceasta piata este realizat din ingrediente naturale, crescute cu grija de catre producator.

Curat – pentru ca igiena si siguranta alimentara sunt doua dintre principalele noastre criterii de selectie a producatorilor care vin la Targul Slow Food “Roadele Pamantului”.

Cinstit – pentru ca producatorul trebuie sa primeasca un pret onest care sa rasplateasca munca sa si sa ii permita sa continue traditia. Pe de alta parte urmarim ca si cumparatorul sa fie multumit de raportul calitate-pret al produselor pe care le primeste in schimbul banilor sai.

Conviviumul Slow Food Brasov, Asociatia „Roadele Pamantului”, impreuna cu Primaria Municipiului Brasov, Consiliul Local Brasov si Fuchs Condimente Romania vor organiza acest targ traditional la fel ca si anul trecut la sfarsitul fiecarei luni. Proiectul a fost inclus in calendarul de evenimente dedicate celor 775 de ani de atestare documentara a Brasovului.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Targuri Agroalimentare din Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 412 cuvinte
Nr caractere:
16 752 caractere
Marime:
66.54KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Patrascu Valentina
Sus!