Strugurii de Masă

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Areal de cultură și răspândire

După datele arheologice, primele începuturi de cultivare a viţei-de-vie au avut loc în neolitic, cu circa 8-9 mii de ani î.Hr. Arealul principal de cultură a viilor l-a constituit Asia Mică, unde, după potop, Noe ar fi cultivat viţă-de-vie pe muntele Ararat, din podişul Armeniei, la altitudinea de peste 5.000 de metri. De aici, viţa-de-vie s-a extins în tot arealul euro-asiatic.

Biblia aminteşte că Iosua şi Caleb s-au întors dintr-o călătorie făcută în Canaan, de unde au adus ciorchini uriaşi de struguri. Treptat, cultura viţei-de-vie s-a transmis de la sumerieni, consideraţi ca pioneri în cultivarea viţei şi pregătirea vinului, şi a ajuns la caldeeni şi babilonieni, la egipteni, greci şi daco-geţi. Mai târziu, cultura viţei trece în Italia, Franţa, Spania, iar prin intermediul coloniştilor s-a răspândit până în America, Australia, Noua Zeelandă şi Africa de Sud.

În prezent, suprafaţa ocupată cu viţă-de-vie pe glob depăşeşte 8 milioane de hectare, dintre care 60% se concentrează în ţările Europei. Cele mai mari ţări cultivatoare sunt Spania, Franţa, Italia, Turcia şi Portugalia. România, cu 250.000 de hectare, ocupă locul 9 în lume şi locul 6 în Europa.

Viticultura, în România dispune de areale bine:

-Regiunea viticolă a Podișului Transilvaniei

-Regiunea viticolă a Dealurilor Moldovei este cea mai mare și mai renumită regiune viticolă din România. Ea înglobeaza numeroasele plantații din spațiul predominant deluros-colinar, cuprins între Subcarpații Moldovei, Carpații de Curbură, valea Prutului si valea Siretului inferior.

-Dealurile Munteniei si Olteniei (Regiunea III) Aceasta regiune corespunde teritorial aproape in intregime cu marea unitate de dealuri si coline cunoscute geografic sub numele de Podisul (sau Piemontul) Getic.

-Dealurile Banatului (Regiunea IV) Situata in sud-vestul Romaniei. Aceasta regiune intruneste, conditiile unei singure podgorii.

-Crisana si Maramuresul (Regiunea V)

-Colinele Dobrogei (Regiunea VI)

-Terasele Dunarii (Regiunea VII)

-Nisipurile si alte terenuri favorabile din sudul tarii (Regiunea VIII) Aceasta regiune se suprapune, in principal, pe larga zona de nisipuri din sudul Campiei Olteniei, vecinatatea nordica, mediana si tabulara a Campiei Romane dintre Oltul inferior si Siretul inferior.

Caracterizare botanică

Strugurele este compus din doua parti principale: ciorchinele si boabele. Ciorchinele , numit si rahis este scheletul strugurelui sisustine boabele. El este compus dintr-un peduncul, cu un ax principal, pe care se regasesc ramificatii. Din greutatea totala a unui strugure, ciorchinele reprezinta aproximativ 3-7%, restul dingreutate apartinand boabelor. Boabele sunt alcatuite din: pielita, miez si seminte.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Strugurii de Masa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 632 cuvinte
Nr caractere:
9 006 caractere
Marime:
3.31MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!