Statele turistice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Turismul rural in Romania se practica "din totdeauna" (V. Glavan, 1995), dar se practica "spontan, intamplator si neorganizat" si se materializeaza prin cazarea vizitatorilor ocazionali ai unei asezari rurale la cetateni (fenomenul se inregistreaza din anii 1920-1930). Incepand din 1967-1968, in mod organizat s-au realizat primele actiuni turistice in mediul rural pentru grupuri de turisti aflati pe litoralul romanesc al Marii Negre. Primele inceputuri de a trece la un turism rural organizat s-au facut in anul 1972 cand, la cererea Ministerului Turismul, centrul de cercetare turistica internationala identifica si selecteaza 118 sate reprezentative pentru Romania, care ar putea fi introduse in circuitul turistic intern si international. Un an mai tarziu au fost declarate experimental 14 sate turistice: Leresti si Rucar in Arges, Fundata si Simea in Brasov, Vaideeni in Valcea, Sfantu Gheorghe, Murighiol si Crisan in judetul Tulcea, Sibiel in Sibiu, Tismana in Gorj, Poiana Sarata in Bacau, racas in Timis, Bogdan Voda in Maramures, Vatra Moldovitei in Suceava.

Cu toate acestea, satele turistice au ramas nefunctionale pentru turismul international deoarece, in anul 1974, s-a interzis prin decret cazarea turistilor straini in locuinte particulare. Doar cateva sate au reusit sa incheie rapid contracte pe piata externa si care au derulat astfel de activitati pe plan international in anul respective: Rucar, Crisan, Murighiol, Sibiel. Chiar si n cadrul turismului intern satele turistice au efectuat defectuos, cazarea turistilor se facea neorganizat, fara a tine o evidenta clara, fapt ce nu a permis organizarea activitatilor de turism rural si nici amenajarea satelor turistice.

Interesul pentru turismul rural renaste din nou dupa 1989 si se manifesta prin infiintarea numeroaselor asociatii si organisme care isi propun dezvoltarea turismului rural.

I.2 Organizatiile de turism rural si atributiile lor

Federatia Romana pentru Dezvoltare Mon?tana a initiat propuneri legislative ce au contribuit la inlaturarea vidului existent in domeniu. A creat o politica si un management propriu ce a contribuit la dezvoltarea agroturismului in Romania. A initiat pro?iec?te si programe de pro?movare interna a produselor agroturistice. A promovat un proiect PHARE si prin protocolul din mai 1994 cu Ministerul Sportului, s-au pus bazele colaborarii pentru integrarea tinerilor in mediul rural.

Asociatia Operatiunea Satelor Romanesti - cunoscuta ca "Operation Vilagge Roumains" a fost constituita in anii 1988-1989 pentru a proteja satele romanesti de campania de sistematizare a satelor initiata de fostul regim comunist in cadrul caruia urmau a fi demolate multe sate si catune. A contribuit la intarzierea actiunilor de stramutare a gospodariilor taranesti. Dupa 1990 asociatia a actionat pentru sprijinirea si ajutorul umanitar, apoi a desfasurat actiuni de parteneriat in vederea dezvoltarii satelor romanesti.

ANTREC (Asociatia Nationala de Turism Rural, Economic si Cultural), devenind membra in anul 1995 a Federatiei Europene de Turism Rural- EUROGITES, a ajutat in promovarea turismului rural romanesc in lume. A.N.T.R.E.C. este o asociatie care identifica, dezvolta si promoveaza ospitalitatea si turismul rural romanesc. Asociatia este recunoscuta pe plan national si international ca un lider in dezvoltarea turismului rural romanesc, in incurajarea conservarii ecologice si pastrarii culturii traditionale romanesti. Este o organizatie neguvernamentala, apolitica, infiintata in 1994 si are 32 de filiale judetene, un numar de 3500 membri - proprietari de pensiuni turistice si agroturistice din 800 de localitati. A aparut din necesitatea acuta de identificare si promovare a potentialului turistic rural din Romania pentru ca este evident ca, tinand seama de dimensiunile relativ reduse ale afacerilor din domeniu, eforturile singulare de promovare ale proprietarilor de pensiuni rurale sunt insuficiente si nu pot avea un impact semnificativ. Activitatea asociatiei vizeaza pe de o parte, sprijinirea membrilor sai (proprietari de pensiuni), iar pe de alta parte promovarea conceptului de turism rural, a satului romanesc ca destinatie turistica. A.N.T.R.E.C. a imbinat perfect turismul rural si ecologic cu traditiile si cultura romanilor, motiv pentru care multi dintre turisti sunt atrasi de frumusetea peisajelor, de viata in natura si de modul de viata al oamenilor de la tara.

In materie de realitati rurale, prognoza intilneste o indiferenta quasi-generalizata ce este de neinteles si care va trebui sa fie corectata rapid. Lumea tacuta, ce incepe acolo unde orasele se termina si se intinde pina in creierul muntilor, in vegetatia misterioasa de lunci si de Delta ori in padurile de nepatruns, pare a exista intr-o realitate paralela asupra careia abia examenul statistic se mai aplica uneori; dar concluziile lipsesc si, bineinteles, si strategiile. Cind apare, rareori totusi, cite o mentiune, nota propagandistica si viersul triumfalist sint evidente si, desigur, inutile.

Miza sta, de obicei, in ceea ce se cheama ,,ridicarea nivelului de civilizatie" la sat si se traduce prin ,,introducerea alimentarii cu apa" executata, din imprumut

Bibliografie:

www.lumeasatului.ro ;

- http://www.revistamagazin.ro/content/view/3110/18/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statele turistice.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 289 cuvinte
Nr caractere:
11 470 caractere
Marime:
15.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
turism, servicii
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!