1.1.Introducere
Numerosi oameni de stiinta, precum si fermieri, cultivatori de plante agricole din tari cu agricultura avansata au aratat, in repetate randuri, pe parcursul ultimelor decenii, ca sporirea productiei agricole este determinata, in mare masura, de calitatea semintelor utilizate la insamantarea suprafetelor destinate productiei pentru consum. Aceleasi pareri sunt impartasite si de cercetatorii si fermierii din tara noastra, care isi desfasoara activitatea in acest domeniu. Aceasta pentru ca samanta de calitate poseda valoare genetica si biologica, puritate varietala si fizica, indici ridicati de germinatie, M.M.B. si M.H, sanatate si vigoare, caracteristici care contribuie la sporirea productiei agricole.
Obtinerea unor seminte cu insusiri calitative superioare este conditionata de fundamentarea stiintifica a activitatii din domeniul semintelor, care consta, pe de o parte, in cunoasterea bazelor teoretice ale geneticii, ameliorarii si producerii de seminte iar, pe de alta parte, in cunoasterea aprofundata si aplicarea in aceasta activitate a unor metode moderne de selectie conservativa. Astfel de cunostinte sunt necesare pentru mentinerea permanenta a structurii genetice si valorii biologice la nivelul initial al soiurilor de plante agricole. In acest sens, este necesara aplicarea de tehnologii specifice procesului de producere, prelucrare si pastrare a semintelor.
Pentru realizarea acestor obiective trebuie ca astfel de cunostinte sa fie aplicate la nivel optim pe intregul proces de producere a semintelor, care incepe cu alegerea plantelor tipice in cadrul soiurilor si studiul acestora in campurile de selectie conservativa din care se obtine samanta amelioratorului si pana la asigurarea necesarului de samanta certificata (C1, C2), cu care se insamanteaza culturile pentru consum.
Acest proces dureaza, de regula, 5-6 ani, timp in care se organizeaza urmatoarele loturi semincere: campurile de mentinere (1-3 ani), campurile de prebaza (1-2 ani), loturile pentru producerea de samanta de baza (1 an) si cele pentru obtinerea de samanta certificata (C1, C2).
Astfel de masuri sunt aplicate deoarece pe intregul parcurs al acestui proces, genotipurile respective sunt supuse permanent influentei unor factori obiectivi, biotici sau abiotici, cum ar fi: factorii genetici, biologici, ecologici si de cultura, sau a unor factori subiectivi, cum ar fi amestecurile mecanice in diferitele faze ale acestui proces etc., cauze care pot contribui la diminuarea valorii initiale a soiurilor, ducand, in cele din urma, prin scaderea calitatii semintelor, la deprecierea mai mult sau mai putin a capacitatii de productie a soiurilor.Astfel de influente pot fi, in buna masura, preintampinate sau chiar inlaturate in conditiile cunoasterii cauzelor care le genereaza si aplicarii pe parcursul procesului de producere, prelucrare si comercializare a semintelor, a intregului complex de masuri specifice acestor procese, facand astfel din samanta un real factor de crestere a productiei agricole si de asigurare a calitatii acesteia.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.