Noțiuni Generale despre Deșeuri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

La modul general, deşeurile sunt un rezultat inevitabil al activitãţilor şi evoluţiei umane, geneza lor fiind:

- biologicã, ca rezultat al ciclurilor vitale în lumea plantelor, animalelor şi a omului;

- chimicã, pentru cã toate reacţiile chimice sunt guvernate de principiul conservãrii materiei, rezultând în final un produs principal (utilizabil), dar şi elemente secundare (utilizabile sau neutilizabile). Trebuie luat în considerare faptul cã şi energia pierdutã prin vibraţii, caldurã sau zgomote produce poluare;

- tehnologicã, în urma proceselor de prelucrare şi transformare a materiilor prime şi materialelor;

- comercialã, pentru cã atractivitatea unor noi produse le eliminã pe cele vechi, iar ambalajele joacã un rol hotãrâtor în reclamã şi marketing, devenind rapid deşeuri;

- ecologicã, întrucât chiar şi activitãţile de depoluare creeazã deşeuri.

Într-o definiţie simplã, prin deşeu se înţelege orice material sau obiect care prin el însuşi, fãrã a fi supus unei transformãri, nu mai poate fi utilizat. În Codul de Reglementãri Federale al SUA se defineşte ca fiind „deşeu solid orice gunoi, refuz, rebut, noroi rezultat al staţiilor de tratare a deşeurilor, de la staţiile de alimentare cu apã sau alte instalaţii de control al poluãrii aerului, precum şi alte materiale abandonate, inclusiv solide, semisolide, lichide sau care conţin materiale gazoase din activitãţi industriale, comerciale, miniere, agricole şi comunitare”.

Oricum se va acţiona pentru recuperarea, tratarea, reciclarea sau eliminarea deşeurilor, în ultima etapã va rãmâne un deşeu final sau reziduu, definit în legislaţia francezã, încã din 1992, astfel: „Este considerat final, ultim, un deşeu rezultat sau nu din tratarea deşeurilor, care nu mai este posibil a fi prelucrat în condiţiile tehnice şi economice actuale, în special prin extragerea pãrţii utile sau prin reducerea caracterului sãu dãunãtor”.

O definiţie clară este premisa fundamentală pentru utilizarea corectă a normelor şi legilor privind managementul deşeurilor, dar şi pentru comunicarea, în general, din acest domeniu de activitate. Pe baza reglementărilor existente privind conceptele aparţinând acestui sector (preluate din standardele româneşti, din Ordonanţa de Urgenţă nr. 78/2000 aprobată şi completată de legea 426/2001, HG 162/2002 privind depozitarea deşeurilor şi din regulamentele internaţionale), prezentăm în continuare o listă extinsă de noţiuni. Descrierile scurte şi funcţionale ale noţiunilor trebuie să clarifice sensul acestora. Se vor explica şi prescurtările folosite în ghid.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni Generale despre Deseuri.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 116 cuvinte
Nr caractere:
22 255 caractere
Marime:
36.72KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!