Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. MORCOVUL ȘI ISTORIA
2. COMPOZIȚIA
3. RECOLTAREA ȘI PĂSTRAREA MORCOVILOR
4. BENEFICIILE MORCOVULUI
5. UTILIZĂRILE MORCOVULUI
6. INFLUENȚA FACTORILOR CLIMATICI
7. CONCLUZIE
8. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat:

MORCOVUL ȘI ISTORIA

Morcovul are o lunga poveste istorica. De pilda, a imprumutat culoarea sa casei regale olandeze (Casa de Orania/House of Orange), devenind, cu secole in urma, un veritabil stindard vegetal al luptei batavilor pentru independenta. Iar soldatii ascunsi in Calul Troian se hraneau intens cu morcovi.

Originara din Afganistan, leguma a patruns in Europa prin Spania, adusa de invadatorii mauri, impreuna cu vinetele si spanacul, in secolul al XI-lea. Pe la 1086, e citata in cartea unui botanist arab din Sevilla. Cu toate acestea, era deja cunoscuta in Bizant: in anul 512, apare intr-o carte de botanica a lui Dioscoride. Iar… in anul 795, Carol cel Mare include morcovul pe lista de legume ce trebuiau cultivate in imperiul sau, evident, in primul rand pentru hrana militarilor. In Evul Mediu, medicii occidentali il prescriau ca remediu universal, recomamdandu-l pentru boli de plamani… dar si pentru muscaturi de caine. In1492, Columb il duce in Caraibe, ascensiunea universala fiind reluata.

Urmeaza, apoi, clasicizarea: in 1600 este citat de Shakespeare in "Visul unei nopti de vara", iar in 1602 in "Nevestele vesele din Windsor". Curand, in 1609: colonistii englezi din Virginia aduc morcovul in America. La 1800, Thomas Jefferson cultiva, deja, mai multe varietati in gradina sa de zarzavaturi. Pe la 1870, la Teheran, apare moda morcovilor gatiti cu zahar… in chip de reteta afrodisiaca. In anii '20, era principalul aliment servit la banchetele din Detroit ale lui Henry Ford, regele automobilului; acesta platea de fiecare data un actor care venea costumat in King Carrot / Regele Morcov.

COMPOZIȚIE

Morcovul (Daucus carota), este o rădăcină vegetală, de culoare portocalie. Partea comestibilă a plantei este tuberculul . Este o plantă bienală, în primul an frunzele care produc alimentul plantei, iar tuberculul îmagazinează zaharuri pentru ca planta să înflorească în al doilea an. Lastarul florii ajunge aproape de 1 m lungime, cu ramurele de floare albe.

Mâncând doar o jumătate de cană de morcovi în fiecare zi, organismul nostru asimilează:

- Fibre dietetice 2g

- β-Carotină 4960 mcg

- Potasiu 127 mg

- Vitamina C 6g

Conține între altele și multe alte substanțe nutritive esențiale pentru organismul uman: acidul folic, vitamina K și calciu. Toate acestea împreună cu doar 50 calorii. Morcovii împiedică formarea depozitelor pe pereții arteriali prevenind atacurile cardio-vasculare la bolnavii de ateroscleroză. Un morcov mare mâncat zilnic aduce un aport de 11.000 UI (Unități Internaționale) de vitamina A din beta-caroten .

Morcovul crud/Valoare nutrițională pe 100 g :

Apă 89g, Valoare energetică 40 kcal, Proteine 0,98g, Glucide 8,71g, Lipide 0,24g, Vitamina A 12mg, Vitamina B1 0,039mg, Vitamina B2 0,053mg, Vitamina B6 0,09mg, Vitamina C 7,1mg, Vitamina PP 1,2mg, Fier 0,66mg, Calciu 33mg, Magneziu 18mg, Fosfor 35mg, Potasiu 240mg, Sodiu 2,4mg, Fibre dietetice 3g.

RECOLTAREA ȘI PĂSTRAREA MORCOVILOR

Pentru a păstra morcovii recoltați va trebui sa taiem varful lor imediat dupa recoltare.

Observații:

UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI ”REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI” DIN TIMIȘOARA

FACULTATEA T.P.A

SPECIALIZAREA C.E.P.A

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Morcovul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
2 006 cuvinte
Nr caractere:
11 519 caractere
Marime:
25.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!