Mașini de ambalat produse lichide și păstoase

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Introducere

Ambalarea şi ambalajul in industria alimentara au un efect cu o importanţă deosebita asupra calităţii, conservării şi valorii comerciale a unui produs alimentar pe toata filiera de producere a acestuia cuprinsa intre realizarea materiilor prime, procesarea acestora, condiţionarea şi conservarea produsului finit, distribuţia, comercializarea şi consumul acestuia.

Considerand ca etichetarea şi eticheta unui ambalaj fac parte intrinsecă din procesul de ambalare şi respectiv din ambalaj, atunci rolul complex şi multifuncţional al ambalajelor se exprimă prin următoarele funcţii principale:

- prezentarea caracteristicilor şi compoziţiei produsului, vizand in mod fundamental consumatorul, prin aceasta realizandu-se corecta şi nocesara informare a acestuia;

- protejarea produsului fata de efectele negative pe care le-ar putea produce factori externi sau interni asupra produsului, cum ar fi factorii mecanici, microbiologici, biochimici, fizici etc;

- conservarea produsului alimentar perisabil, asigurandu-i acestuia durata acceptabila de valabilitate in interiorul căreia caracteristicile nutritive, de inocuitate, comerciale ş a. se pastreaza intre limitele impuse de legislaţie, standarde, norme sau convenţii;

- asigurarea şi facilitarea vanzarii produsului catre utilizatori sau consumatori;

- reducerea pierderilor in greutate, a deteriorărilor şi deprecierilor produselor;

- inlesnirea şi imbunataţirea depozitării, manipulării, transportului şi expunerii in unităţile de desfacere en-gross sau en-detail;

- creşterea valorii comerciale a produselor;

Tehnologiile de ambalare, materialele de ambalare şi ambalajele au evoluat intr-o dinamica accentuata in ultimele decenii, asigurandu-se astfel ambalajului un rol funcţional şi de expresie complex.

Masini de ambalat in material plastic

Amblajele din material plastic tip punga si plic, cu sau fara pliuri, sunt cele mai cautate ambalaje pentru produsele alimentare datorita:

- Performantelor grafice obtinute pe suprafata de prezentare pe care le ofera

- Posibilitatea vizualizarii produsului prin ambalaj

- Costul redus al acestui tip de ambalaj

- Posibilitatea de reinchidere etansa

- Facilitatea prezentarii in magazine

Ambalajele flexibile din material plastic se folosesc la ambalarea unei largi varietati de produse granulare,pulverulente sau lichide.

Ambalarea acestor produse in ambalaje flexibile se poate face pe masini complexe ce realizeaza intreg ciclu de formare-umplere-inchidere. Inchiderea se face de cele mai multe ori prin sudare,cu clipsuri metalice sau cu benzi adezive. Aceste masine pot fi impartite in : masini vertical si masini orizontale.

Dozarea produselor in ambalaje de sticla

Dozarea se face in aparate care depind de natura produselor care urmeaza a fi ambalate in sticla. Astfel se deosebesc dozatoare pentru produse pulverulente ,dozatoare pentru produse pastoase si dozatoare pentru produse lichide.

Dozatoarele pentru produsele pastoase functioneaza pe principiul dozarii volumetrice si se utilizeaza in industria alimentara pentru dozarea margarinei ,maionezei ,mustarului,pasta de tomate,etc.

Dozarea lichidelor necarbonatate

Dozarea lichidelor necarbonatate se face dupa trei metode:

- Dozarea unui volum prestabilit

- Dozarea volumului ambalajului care urmeaza a fi umplut

- Dozarea volumului prin inchiderea unui tub de folie de plastic.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Masini de Ambalat Produse Lichide si Pastoase.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
2 182 cuvinte
Nr caractere:
13 683 caractere
Marime:
259.70KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!