Fondul Natural și Antropic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dupa o analiza a resurselor turistice romanesti am decis ca principalele puncte tari sunt urmatoarele: potentialul natural, potentialul antropic, dezvoltarea si diversificarea capacitatii de cazare si alimentatie, posibilitatea de a crea noi produse turistice, potentialul balnear. Iata care sunt argumentele noastre in acest sens.

Potentialul natural

Diversitatea cadrului natural ofera premisele unei dezvoltari viitoare a turismului asigurand totodata si substratul pentru o varietate de forme de turism. Prin varietatea formelor de relief: munti, podisuri, litoral, campii, delta, Romania se situeaza printre cele mai frumoase si apreciate destinatii ale Europei.

Muntii Carpati reprezinta o componenta importanta a reliefului, acoperind circa 35% din teritoriul tarii. Chiar daca nu au altitudinile Alpilor, Carpatii au cateva particularitati care ii deosebesc de ceilalti munti ai Europei (Alpi, Pirinei, Tatra):

o diversitatea peisagistica - asociata structurilor geologice si alternantei tipurilor de relief: peisaje alpine (Fagaras, Retezat, Rodnei, Parang), peisaje carstice (Aninei, Bihor- Vladeasa, Mehedinti, Cernei), abrupturi calcaroase (Piatra Craiului), chei si defilee (Bicazului, Oltetului, Turzii, Oltului, Jiului, Dunarii);

o accesibilitate - datorita pozitiei centrale, configuratiei, numeroaselor vai si defilee, dar si datorita altitudinii mai reduse;

o potentialul speologic bogat: peste 10000 de pesteri (care situeaza Romania pe locul 3 in Europa), dintre care unele au o valoare stiintifica exceptionala;

o complexitate - varietatea formelor de relief, o bogata retea hidrografica, fond cinegetic, domeniu schiabil, asezari umane.

Zona dealurilor subcarpatice si a podisurilor este deosebit de interesanta prin bogatia si varietatea resurselor balneare. In Romania exista factori naturali de cura, de o mare diversitate (ape minerale si termale, lacuri terapeutice, namoluri terapeutice, emanatii de gaze terapeutice de tipul mofetelor, saline, aeroionizarea predominant negativa), in peste 200 de localitati, situand Romania pe unul din primele locuri in Europa.

Zona de campie nu prezinta resurse deosebite, dar se poate folosi in interes turistic prin arealul forestier, fondul cinegetic si piscicol si prin resursele balneare (lacuri sarate, namoluri, ape minerale).

Litoralul (cu 245 km de plaja) se deosebeste de oferta altor tari printr-o serie de caracteristici:

o orientarea spre est si sud-est;

o coborarea in mare cu o panta lina;

o calitatea nisipului;

o latimea plajei.

Delta Dunarii reprezinta una dintre cele mai complexe zone turistice din Romania si una dintre marile atractii ale tarii datorita unicitatii ei in zona europeana. Cele mai importante atractii ale Deltei sunt:

o plajele intinse in zona litorala (Sulina, Petrisor);

o dunele de nisip (Caraorman, Saraturile);

o vegetatia de mare varietate (codrii de stejar-Letea, Carorman, zavoaie de pluta si salcii uriase, stufarisuri, specii rare), cuprinzand peste 1150 de specii de plante;

o fauna piscicola si ornitologica (peste 300 de specii de pasari si circa 150 de specii de pesti);

o fond cinegetic si piscicol.

Hidrografia cuprinde o vasta retea de rauri, numeroase lacuri de diferite tipuri (glaciar, carstic, vulcanic, de baraj natural) si o mare varietate de ape subterane.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fondul Natural si Antropic.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 312 cuvinte
Nr caractere:
8 245 caractere
Marime:
14.37KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
agronomie, turism
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!