Cultura plantelor oleaginoase

Extras din referat:

Floarea-soarelui este pretentioasa fata de rotatie datorita sensibilitatii la boli si daunatori si consumul mare de apa si substante nutritive. Nu trebuie sa revina pe acelasi teren mai devreme de 6 ani, iar monocultura este exclusa, ea ducand la inmultirea atacului de boli (putregaiul alb- Sclerotina sclerotiorum, putregaiul cenusiu- Botrytis cinerea, mana- Plasmopara heliannthi), a plantelor parazitare (lupoaie- orobanche cumana) si a daunatorilor (gargarita porumbului- Tanimecus dilaticolis, viermi sarma- Agriotes sp.).

Pe masura ce se reduce numarul de ani in care floarea-soarelui revine pe acelasi teren creste frecventa atacului de mana si scade productia de seminte.

De asemenea, trebuie evitate ca premergatoare sau postmergatoare plantele parazitare de lupoaie (tutunul si canepa) si plantele atacate de boli comune (soia, fasolea, inul si rapita). Nu sunt indicate nici plantele mari consumatoare de apa cu inradacinare profunda (lucerna, sparceta, sorgul, iarba de Sudan, sfecla pentru zahar).

Cele mai bune premergatoare pentru floarea-soarelui sunt plantele care elibereaza terenul devreme, oferind posibilitatea ca prin lucrarile solului sa se acumuleze si sa se pastreze in sol o cantitate cat mai mare de apa. De regula, cerealele paioase si in primul rand graul de toamna constituie premergatoare pentru floarea-soarelui, dar ea se cultiva cu bune rezultate

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura Plantelor Oleaginoase.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Marime:
343.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
plante, floarea soarelui
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!