Corelațiile între sol și utilizarea terenurilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Teritoriul comunei Barsesti este localizaT in sectorul central nordic al Depresiunii Vrancea. Pe acest teritoriu sunt intalnite tipuri de sol ce apartin claselor argiluvisoluri si cambisoluri. Utilizarea terenului (pasuni, fanete, paduri,agricoltura complexa) a cunoscut o evolutie episodica strict conditionata de factori naturali (eroziune,clima, hidrografie, geologie) dar si de factori antropici (defrisari, desteleniri, extinderea vetrelor asezarilor rurale)

INTRODUCERE

Teritoriul Comunei Barsesti este situat in partea nordica a Depresiunii Vrancei(figura 1). Suprafata acesteia este de circa 6095.69 ha dintre care 3865 ha sunt cartate de catre OJSPA Focsani, Vrancea.

Folosirea actuala a teritoriului subliniaza activitatile economice care se intalnesc in aceasta comuna : pasunatul,fanetele si mici teritorii acoperite cu culturi, in special porumb.

Fig 1:Aria geografica a depresiunii Vrancei

MATERIALE SI METODE FOLOSITE

Materialele folosite pentru acest studiu au fost: Studiul pedologic al Comunei Barsesti- OJSPA Vrancea, Harti topografice 1:25 000, Metodologia pentru Studii Pedologice, Imagini satelitare Landsat, TNTmips vs6.4 si ArcGis 3.2

Metodologia folosita a constat intr-un complex clasic de masuratori ,softul GIS dar si fotografii satelitare (1:100 000)

REZULTATE

Principalii factori pedogenetici care influenteaza solul sunt depozitele geologice si relieful( fapt dovedit de catre pantele abrupte si indicii fragmentarii verticale)

Depozitele geologice dominante sunt de varsta Miocena, cu ar fi luturi gri si marne, urmate de luturi gri cu gipsuri, gresii miocene, aluviuni si ramasite aluviale de varsta Cuaternara. Dat fiind depozitele geologice in concordanta cu clima, hidro-geologia si vegetatia solurile dominante din aceasta zona apartin claselor Luvosolurilor urmate de Cambisoluri, Antrosoluri dar si Fluvisoluri.

Ca si in Studiul Pedologic al Comunei Barsesti realizat de catre OJSPA Focsani, solurile dominante apartin clasei Luvosolurilor urmat de Cambisoluri, anumite tipuri de fluvisol.

Luvosolurile sunt majoritare, aproximativ 60% din intreaga suprafata a comunei, si tipurile dominante de luvosoluri sunt stagnic si gleic(figura 2)

Ca si localizare ele ocupa in special zona de terase ale raului Putna. Pantele nordice, sudice si vestice ca si majoritatea terenului sunt ocupate de catre pasuni si fanete, ele sunt dominante mai ales partea stanga a Raului Putna.

A doua clasa dominanta este cea a Cambisolurilor care ocupa in jur de 4%(3,79 146,6 ha). Aceste soluri sunt intalnite pe arii mici in sud si est, cele mai multe dintre aceste soluri observate fiin stagnic si gleic.

Luvosolurile(erodate) dar si cele stagnice ocupa 7,87% din teritoriu,circa 304ha, fluvisolurile acoper 1,6% din suprafata adica 67ha in timp ce antrosolurile ocupa 1,2% din teritoriu.

Un alt tip de soluri este de fapt un ameste intre luvosoluri cu fluvisoluri sau luvosoluri si antrosoluri, acestea ocupa in jur de 16%(619.6 ha) din teritoriul comunei Barsesti.

Proprietatile fizice si chimice sunt mai putin potrivite pentru culturi, de aceea este nevoie de tratamente agro-chimice ale solului.

Solurile (cu exceptia Antrosolurilor) au o concentratie destul de mica de calciu din materialul parental si sunt implicate materiale parentale precum aluviuni, namol argilos si lut.

Bibliografie:

RĂDULESCU N.AL , 1937 “Vrancea., Geografie fizică şi umană”, Bucureşti;

*** 1989, Harta solurilor, 1:200000, Foaia Covasna, Ministerul Agriculturii, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, I.C.P.A., Bucureşti

*** 1992, „Studiul pedologic – bonitarea şi caracterizarea terenurilor agricole pentru cadastru calitativ pentru comuna Bârseşti„ (scara 1:10000), realizat de O.S.P.A. Focşani – Vrancea

*** 1970, Harta geologică, 1:200000, Foaia Covasna, Institutul Geologic, Bucureşti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Corelatiile Intre Sol si Utilizarea Terenurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
864 cuvinte
Nr caractere:
5 426 caractere
Marime:
284.21KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!