Conceptul de cost al capitalului. conceptul de structură a capitalului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

INTRODUCERE

Procesul de privatizare, de liberalizare a preturilor si activitatilor economice, desi sunt componente esentiale ale economiei de piata, s-au dovedit a fi insuficiente in vederea constituirii unei economii de piata eficace. Capacitatea redusa de autofinantare, insuficienta de mijloace circulante, preturile inalte la resursele financiare si energie, necompetivitatea productiei si pierderea pietelor traditionale de desfacere, conducerea administrativa greoaie n-au permis intreprinderilor sa faca fata noului sistem economic, ci, dimpotriva, a condus la o stare dezastruoasa a acestora.

In prezent creste numarul intreprinderilor falimentare, iar economia Republicii Moldova este amenintata de pericolul dezindustrializarii. Pornind de la situatia creata, problema centrala in practica economica contemporana a devenit cautarea unor solutii eficiente de redresare economica si financiara a acestui sector de maxima importanta pentru insasi existenta Republicii Moldova. Procesul de formare si gestionare a capitalului ramane a fi factorul principal in procesul de existenta a tuturor intreprinderilor si in deosebi a celor cu o istorie bogata pe piata nationala.

Referatul este structurat in 3 compartimente: conceptul de capital si formele de manifestare ale acestuia, structura capitalului si teorii privind structura optima de capital, costul capitalului - factor primordial in determinarea structurii optime a capitalului care cuprind o descriere asupra conceptelor teoretice privind capitalul intreprinderii, formele principale de manifestare ale capitalului, modul de formare a acestuia, teoriile de baza a structurii optime ale capitalului si costul capitalului ca factor primordial in determinarea structurii financiare optime.

1. CONCEPTUL DE CAPITAL SI FORMELE DE MANIFESTARE ALE ACESTUIA

Premisa pentru buna indeplinire a etapelor specifice oricarei activitati economice, respectiv pregatirea, demararea si sustinerea acesteia o formeaza banii, fondurile banesti, capitalurile.

Intr-un sens larg, conceptul de capital cuprinde ansamblul bunurilor posedate de un individ sau de o societate. In aceasta acceptiune, capitalul se identifica cu avutia individului sau societatii. In calitate de factor de productie (alaturi de natura, munca, informatie etc.), capitalul reprezinta categoria bunurilor produse si utilizate in scopul producerii altor bunuri economice destinate schimbului. Capitalul este factorul de productie de natura materiala, derivat din procesele de productie anterioare. ,,Capitalul este rezultatul unei munci anterioare, el este munca acumulata...bunurile capitale sunt reintroduse in procesul productiei si sunt ceea ce sunt, tocmai cu conditia de a participa din nou la munca oamenilor, de a provoca, de a o usura, cel putin. Aceasta participare ingaduie bunurilor capabile sa se regenereze, sa fie construite si sporite, sa produca un venit. Intr-adevar, productia absoarbe si refabrica neincetat capitalul" . El cuprinde deci acele bunuri create in timp si utilizate la initierea unui proces de productie, la largirea productiei sau reluarea acesteia la aceeasi scara.

Dupa Marx, in definitia capitalului care era acceptata de marea majoritate a oamenilor de-a lungul secolului XIX-lea si la inceputul secolului XX, tot capitalul este acumulat prin exproprierea salariatului. ,,Proprietatea este hotie, proclama un clasic socialist timpuriu" .

Originea definitiei moderne a notiunii de capital se afla in opera economistului francez A. J. Turgot, care arata ca prin capital nu se intelege doar bani, ci mai mult - participant la producerea de valoare si profit.

In Dictionarul Enciclopedic, editia 1993, se da capitalurilor urmatoarea definitie: ,,ansamblul valorilor materiale rezultate din activitatea umana si totalitatea valorilor financiare detinute de o firma, utilizabile in scopul obtinerii unui venit". In Dictionarul Explicativ (1998), capitalul exprima avutia sub forma de bani, de marfuri, de bunuri materiale in genere; bani, suma de bani (investiti intr-o afacere).

Manualul de Economie Politica, editia 1995, defineste capitalurile astfel: ,,capitalul reprezinta categoria bunurilor produse si utilizate in scopul producerii altor bunuri economice". Tot acolo, capitalurile se denumesc si ,,capitaluri reale".

Bibliografie:

Botnari, N. Finantele Intreprinderii , ASEM, ,,Editerra Prim", Chisinau 2008, 240 p.

Dobrota, N., Economie politica, Ed. Economica, Bucuresti, 1999, p. 107

Drucker, Peter F., Societatea postsocialista, Ed. Image, 1999, 205 p.

Fernand Braudel, citat de Iordache, S., Lazar, C. (coordonatori), Curs de economie politica, Ed. Economica, Bucuresti, 1999, 241 p.

Hoanta, N., Finantele firmei, Ed. Economica, 2002, 512 p.

Oprean, C., Formarea si utilizarea capitalurilor - abordari din prisma managementului financiar, Dep. Editorial - Poligrafic al ASEM, Chisinau 2008, 392 p.

Oprean, C., Tendinte actuale in Managementl capitalurilor organiztiilor moderne, Dep. Editorial - Poligrafic al ASEM, Chisinau 2008, 276 p.

Sandu, G., Formarea capitalurilor firmelor private, Ed. Economica, Bucuresti, 2000, 304 p.

Teodor, H., Finantele agentilor economici din Romania, Ed. Intelcredo Deva, 1999, 310 p.

Toma, M., F. Alexandru, Finante si gesiune financiara de intreprindere, Ed. Economica, 2003, p. 163.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Conceptul de Cost al Capitalului. Conceptul de Structura a Capitalului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
8 509 cuvinte
Nr caractere:
47 656 caractere
Marime:
62.36KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
structura, capital, finante, concept, cost
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!