Combaterea bolilor în plantațiile viticole

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Viţa de vie este o plantă sensibilă la atacul de boli şi dăunători, de aceea măsurile de protecţie fitosanitară sunt foarte importante în tehnologia de cultură a viţei. Atacul de boli şi dăunători este şi mai intens în condiţiile unui climat cald şi umed. In aceste condiţii cele mai eficiente produse de combatere sunt cele cu acţiune sistemică.

Deoarece substanţele chimice de combatere au efecte poluante asupra mediului înconjurător, măsurile de protecţie fitosanitară trebuie aplicate în complex (combaterea integrată).

Bolile criptogamice sunt bolile care produc cele mai însemnate pagube culturii viţei de vie. În strategia de combatere a acestor boli metodele cele mai eficiente, sunt din păcate, metodele chimice.

În complexele biocenotice din cadrul ecosistemelor viticole fauna şi flora dăunătoare este relativ variată şi numeroasă, dar numai câteva specii de agenţi fitopatogeni şi dăunători produc pagube economice.

Mana viţei de vie (Plasmopara viticola) este cea mai periculoasă boala care atacă toate organele verzi (lăstarii tineri, frunzele, inflorescenţele, strugurii în formare). Atacul se manifestă prin apariţia pe frunze a unor pete în dreptul cărora pe dosul frunzei se formează un puf albicios.

Atacul de mană trebuie prevenit, deoarece după ce infecţia s-a produs, ciuperca se combate foarte greu numai cu ajutorul fungicidelor sistemice. Atacul este favorizat de timpul umed şi călduros.

Paleta de produse pentru combaterea manei este foarte vastă, de aceea alegerea produsului trebuie să se facă cu grijă, ţinând cont de preţ, eficacitatea acestuia, de efectele secundare asupra altor boli şi de posibilitatea formării formelor rezistente. Se recomandă folosirea alternativă a mai multor produse.

În prima parte, până la înflorit, se recomandă folosirea fungicidelor acuprice care favorizează creşterea: TIRADIN, ZINEB, VANDOZEB, POLIRAM.

În a doua parte se recomandă produsele pe bază de cupru care favorizează maturarea lemnului: DITHANE, CUPROMIX, RIDOMIL CUPRU.

În cazul unor infecţii, cele mai eficiente produse sunt cele sistemice sau penetrante: MIKAL, ALIETTE, CURZATE, RIDOMIL PLUS, TE MOAL.

În funcţie de condiţiile climatice ale fiecărui an, împotriva manei se execută între 4 şi 8 tratamente.

Făinarea este produsă de ciuperca Uncinula necator, care atacă toate organele verzi ale viţei de vie pe care dezvoltă un miceliu pâslos de culoare alb-gri, acoperit de o pulbere cu aspect de “făinare” reprezentând conidiile ciupercii. Atacul este favorizat de timpul călduros şi secetos.

Combaterea se realizează cu produse pe bază de sulf: sulf muiabil, KUMULUS, TILT, ANVIL, RUBIGAN, KARATHANE, BAYLETON.

Putregaiul cenuşiu este produs de ciuperca Botryotinia fuckeliana. Ciuperca este polifagă şi atacă toate organele verzi ale vitei de vie. Atacul cel mai periculos este pe struguri, mai ales toamna când strugurii intră în pârgă. Pieliţa bobului se brunifică, se desprinde uşor de pe pulpă şi întreg bobul putrezit se acoperă de un praf cenuşiu reprezentat prin sporii ciupercii. Atacul de putregai cenuşiu este favorizat de timpul rece şi ploios.

Pentru efectuarea tratamentelor se poate utiliza unul din următoarele produse: DEROSAL, TOPSIN, METOBEN, ROVRAL, RONILAN, SUMILEX.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Combaterea Bolilor in Plantatiile Viticole.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
941 cuvinte
Nr caractere:
5 573 caractere
Marime:
686.50KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Cristea Steluta
Sus!