Ciupercile Pleurotus și Champignon

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ciupercile au o valoare nutritivă deosebită prin conţinutul de proteine vegetale de 4-5%, hidraţi de carbon 6%; glucide 1-3%, lipide 0,5-1%, vitamine din complexe B, vitamine D, A, şi

Cultura ciupercilor pleurotus

Substantele necesare pentru aparitia si dezvoltarea ciupercilor pleurotus sunt cele continute de materiale cum ar fi rumegusul de foioase, scoarta de rasinoase, paiele de cereale, frunze uscate sau ciocalai de porumb si materiale ce contin substante stimulatoare pentru cresterea miceliului cum ar fi faina de ovaz, porumbul, ovazul, respectiv diferite produse de ingrasamant ce contin carbon si azot.

Dintr-o cantitate de materie prima relativ usor de procurat se poate obtine o cantitate insemnata de pleurotus, acest fapt fiind si unul din avantajele cultivarii acestei ciuperci. Astfel ca dintr-o cantitate de 100 kg de materie prima se poate obtine o productie de pana la 20 kg ciuperci.

Pentru consumul propriu culturile de pleurotus se pot depozita si in spatii improvizate, cum ar fi balcoane, magazii, beciuri, uscatorii, poduri etc.

Dar daca se doreste pornirea unei afaceri atunci este necesar un spatiu inchis unde temperatura, lumina, umiditatea si ventilatia pot fi controlate. Astfel ca este nevoie de utilitati de baza cum ar fi:

- o sursa de apa la care sa se poata avea acces usor. Este de preferat sa existe si racordarea la canalizare.

- o sursa de lumina care poate fi naturala sau electrica. Este indicata existenta unui dispozitiv cu ajutorul caruia sa se poata regla intensitatea luminii.

- un mijloc de incalzire pentru perioada sezonului rece.

- un sistem de ventilare al aerului

De asemenea si cateva dotari simple cum ar fi un cazan sau un bazin pentru fiert paiele, solutii pentru dezinfectare chimica a spatiului, termometru, stropitoare, saci de plastic, lazi sau cosuri de rachita, rafturi etc.

Speciile cele mai intalnite sunt : pleurotus ostreatus, pleurotus cornucopiae, pleurotus florida.

La noi in tara este preferata specia pleurotus ostreatus pentru cultivare, datorita faptului ca in raport cu celelalte specii cerintele de temperatura sunt mai scazute atat pentru faza de incubare cat si pentru faza de fructificare, obtinandu-se rezultate destul de bune chiar pe timpul iernii, daca sunt respectate procedurile.

La toate cele trei specii de pleurotus temperatura trebuie controlata diferit atat pentru faza de crestere cat si pentru faza de fructificare.

Controlul temperaturii in ce priveste specia pleurotus ostreatus, in faza de incubare, valoarea optima de crestere a miceliului va fi reglata in jurul valorii de 20 grade Celsius. Specific pentru culturile de pleurotus ostreatus depasirea temperaturii de 30 grade C poate avea efect daunator iar o temperatura de sub 15 grade poate incetinii cresterea miceliului. In faza de aparitie a carpoforilor temperatura va fi reglata in jurul valorii de 14 grade, insa nu mai mica de 12 grade si nici mai mare de 17 grade Celsius.

Valabil pentru toate speciile de pleurotus, marimea palariilor depinde de controlul umiditatii. Umiditatea compostului va fi intre 70 % si 75 % si nu mai mare de 80%.

Pentru cresterea miceliului este nevoie de o umiditate in aer de 70 %. La fructificare umiditatea in aerul ambiant va fi necesara pana la 85%, insa nu mai putin de 80 %.

In ce priveste aerisirea va fi necesara intr-o mai mica masura in faza de raspandire a miceliului cand se impune o concentratie mai mare de bioxid de carbon. In faza de fructificare va fi necesara o buna ventilatie insa fara sa se exagereze, existand pericolul uscarii substratului.

De lumina nu va fi nevoie in faza de crestere a miceliului insa se impune prezenta luminii incepand cu stadiul de aparitie a carpoforilor.

La aceasta specie dimensiunea piciorului poate fi influentata de puterea sursei de lumina, astfel ca la o lumina puternica acesta creste in grosime si devine mai scurt cu cativa centimetri iar la lumina slaba acesta se subtiaza si poate atinge si 25 cm. Se recomanda iluminatul timp de o jumatate de zi la o intensitate de 60 de lucsi. Sursa poate fi electrica sau lumina naturala.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciupercile Pleurotus si Champignon.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 395 cuvinte
Nr caractere:
17 830 caractere
Marime:
21.52KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!