Ciclul de viață la floarea soarelui

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prezentare generala

Floarea-soarelui (Helianthus annuus L.) este o planta anuala din familia Asteraceae (Compositae sinonim), margarete sau de familie de floarea-soarelui. Tulpina de planta poate creste pana la 3 metri inaltime, cu inflorescenta ajunge la 30 cm in diametru. Inflorescenta de floarea-soarelui sau capul de flori (de asemenea, capitul) este tipic pentru alte Asteraceae, aparand superficial ca o singura floare.

Floarea-soarelui este cultivata de aproape 3000 de ani in America de Nord. In principal, semintele sale sunt folosite ca sursa de ulei dar si ca hrana. Initial floarea-soarelui a fost introdusa in Europa prin Spania, din Mexic si ulterior s-a raspandit in toata Europa. Primele documente privind acest transfer dateaza din 1568 (Dodonaeus).Productia de floarea-soarelui a crescut in Europa, in cursul primului si al doilea razboi mondial cand, practic a devenit planta de cultura. Timpul total de dezvoltare al unei plante de floarea soarelui si timpul dintre diferitele etape de dezvoltare depinde de fondul genetic al plantei si mediul de vegetatie.

Etapele de viata

1) Germinarea

Cand sunt acoperite cu 6.5-13 mm de sol umed, semintele de floarea-soarelui nevoie de cinci pana la 12 de zile pentru a germina dupa plantat. Germinarea are loc la temperaturi de sol incepand de la 4 grade Celsius, dar se grabeste considerabil atunci cand temperatura solului ramane peste 15 - 20 de grade. Cojii ii e greu sa inmoaie solul umed pentru a permite primei radacini a patrunde in jos si primelor frunze, cotiledoane a impinge la suprafata solului.

2) Cresterea

Cercetatorii de la Universitatea Purdue au observat faptul ca o crestere optima de floarea-soarelui are loc atunci cand temperaturile se misca intre 21 si 26 de grade Celsius. Radacina continua sa creasca in jos cat mai mult - peste 15 centimetri pentru a ancora planta, in timp ce mai multe radacini fibroase incep sa radieze spre exterior de la baza stem in primii sase centimetri de sol. Singur Tulpina creste gol si neted, dezvaluind frunze mari in forma de spada de la varful tot mai mare ca ea prelungeste. Dupa aproximativ 30 de zile, varful de crestere al plantei releva primele indicii de dezvoltare a terminalului mugur floare. Tulpina de plante devine mai lemnoase si modificari de la a fi netede si rotunjite la ferma si unghi.

3) Inflorirea

La aproximativ trei saptamani de la inmugurire prima floare devine vizibila la varful tulpinii de floarea-soarelui, se largeste si incepe sa se desfasoare pentru a descoperi un disc turtit. Pe parcurs de o saptamana, buchetelele de raze galbene, petale, apar pe marginile capului de flori si buchetelele de disc floare pe nucleul de floarea soarelui. Albinele polenizeaza buchetelele de disc. Dupa aproximativ o saptamana, floarea-soarelui scade florile. Mugurii latenti mai jos pe tulpina plantei pot germina de la baza frunzelor sa se dezvolte in forma de flori secundare.

4) Dezvoltarea semintelor

Odata floarea soarelui termina inflorit, miezul central al florets disc umfle si sa se dezvolte seminte, maturare pe parcursul a aproximativ 30 de zile. Dupa ce copt, fiecare se usuca seminte si treptat arunca departe sol de mai jos sau este smuls si mancat de o pasare de foame sau rozatoare mici. Ca semintele se coc in cap, restul de plante de floarea soarelui incepe sa scada cu ingalbenire si frunze intreruperea ca energie se concentreaza pe cap de seminte.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ciclul de Viata la Floarea Soarelui.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
6.8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 640 cuvinte
Nr caractere:
8 963 caractere
Marime:
312.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
biologie, agronomie, cereale
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!