Calitatea Solurilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Definitii si concepte privind calitatea solului 3
1.1 Definitii 3
1.2 Concepte privind calitatea solului 3
1.3Monitoringul calitatii solului 4
DEGRADAREA SOLURILOR CA URMARE A ACŢIUNILOR UMANE 7
BIBLIOGRAFIE 10

Extras din referat:

Definitii si concepte privind calitatea solului

1.1 Definitii

Calitatea solului este capacitatea unui anumit sol de a functiona in cadrul unui ecosistem natural sau folosit de om, pentru a sustine productivitatea plantelor si animalelor, pentru a pastra sau creste calitatea apei si aerului si pentru a asigura sanatatea vietuitoarelor si a habitatului). Evident, orice schimbare in capacitatea solului de a functiona (respectiv in calitatea solului) se va reflecta in proprietatile solului, cu consecinte corespunzatoare in fertilitate, eficienta economica, starea mediului inconjurator si a biotopului, situatia sanitara.

Solul este partea superioară, afânata, a litosferei care se află într-o continuă evoluție sub influența factorilor pedogenetici, reprezentând stratul superficial al Pământului în care se dezvoltă viața vegetală. Stratul fertil al solului conține nutrienți și este alcătuit din humus și din loess. El poate proveni și din mulci. Un sol lipsit de o cantitate suficientă de nutrienți se numește oligotrofic.”Consiliul Europei,1990).

Humusul este un amestec de substanțe organice amorfe aflat în sol, care îi condiționează fertilitatea și care este rezultat din transformarea materialului vegetal sub acțiunea microorganismelor.”(M.Berca 2000).

Fertilitatea solului este capacitatea solului de a pune la dispozitia plantelor verzi in tot timpul vegetatiei, in mod permanent si simultan, substantele nutritive si apa, in cantitate indestulatoare, fata de nevoile acestora si de a sigura conditiile chimice si biochimice necesare cresterii si dezvoltarii plantelor, in ansamblul satisfacerii si a celorlalti factori de vegetatie.”(G.Stefanic,1994).

Productivitatea este aceea de rezultanta a actiunilor dintre fertilitatea solului ,tehnologia aplicata,conditii climatice si planta de cultura.(Niculina Ghiorghita 2006).

1.2 Concepte privind calitatea solului

Solul este una din cele mai importante resurse naturale ale Terrei,fiind pozitionat la interfata lotosferei cu biosfera,hidrosfera si atmosfera.Chiar daca s-a constituit ca si obiect de studiu inca din antichitate ,complexitate organizatorica si functionala acestui sistem ofera inca un teren propice cercetarii stiintifice,exploarea dinamicii si diversitatii acestei resurse putand inca oferii satisfactii deosebite acelora are vor sa-i descopere necunoscutele.

Folosit prin anologie cu alti termeni cum sunt calitatea solului,aerului,notiunea de calitatea solului introdusa relativ recent este din ce in ce mai frecvent folosita,in pofida diverselor conotatii are duc de multe ori la o serie de conluzii.Astfel:

- Pentru agricultori calitatea solului se refera in special la productivitate, exploatare,profit,grad de conservare a fertilitatii:

- Pentru silvicultori calitatea solului include suport,biodiversitate si capacitate de rezistenta:

- Pentru naturalisti calitaea inseamna in primul rand capacitatea lui de a se integra armonios in peisajul geografic:

- Pentru cei are se ocupa cu problema de mediu,calitatea solului integreaza o serie de caracteristici cum ar fi capacitatea de a-si indeplini funtiile in cadul ecosistemului sau geosistemului,potential in mentinerea biodiversitatii precum si calitatii apei,aerului,ciclului nutrientilor.

1.3Monitoringul calitatii solului

In prezent cand impactul omului asupra mediului se accentueaza continuu, supravegherea organizata sistematic sau monitoringul calitatii mediului inconjurator a devenit o necesitate stringenta si de interes mondial. Conferinta ONU pentru Mediul Uman care s-a tinut la Stockholm in 1972 a adoptat in cadrul Programului Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurator un program special de observare denumit “Sistemul Global de Monitoring al Mediului Inconjurator”(GEMS). La lucrarile Consiliului Interguvernamental privind Monitoringul, tinute la Nairobi (Kenia) in 1974 au fost stabilite criteriile de selectare a indicatorilor prioritari referitori la calitatea mediului inconjurator si poluantii care trebuie avuti in vedere in primul rand.

O problema care s-a pus de la inceput in legatura cu aceasta activitate a fost stabilirea nivelului de fond al mediului pentru diferite substante, nivel care sa fie considerat de referinta in legatura cu evaluarea gradului de incarcare cu diferiti agenti contaminate.

Sistemul de monitoring al calitatii mediului inconjurator si implicit a calitatii solului are ca scop urmarirea sistematica a modificarilor uneori ireversibile, produse in mediul ambient si a efectelor uneori daunatoare ale acestor modificari. Se obtin astfel informatii asupra mediului inconjurator si a evolutiei asupra schimbarilor viitoare si deci atrage la timp atentia asupra necesitatii luarii urgente de masuri pentru prevenirea sau stoparea unor evolutii negative.

Bibliografie:

1.www.rasfoiesc.com/.../EVALUAREA-CALITATII-SOLULUI

2.www.usamvcluj.ro

3.Florea.N.Ignat(2007).Despre calitatea solului .

4.Hortensia Radulescu, Monitoring ecologic, Editura Eurobit, Timisoara 2004.

Observații:

UNIVERSITATEA DE MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA

MASTER:PROTETIA SISTEMELOR NATURALE SI ANTROPICE

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Calitatea Solurilor.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 846 cuvinte
Nr caractere:
17 286 caractere
Marime:
43.77KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Profesorului:
Paulete
Sus!