Buruienile și Combaterea Lor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Combaterea buruienilor este una dintre masurle importante pentru obtinera de productii mari si se bazeaza pe cunoasterea surselor de imbunruienare, a vegetatiei existente pe terenul agricol, a rezervelor de seminte si alte organe de inmultire din sol, precum si pe recunoasterea particularitatilor biologice ale fiecarei specii, modul de viata, inmultire si raspandire.

Scopul metodelor de combatere este de a diminua pagubele cauzate de buruieni (prin reducerea productiei agricole, cresterea costurilor de productie si deprecierea calitatii productiei agricole).

Combaterea buruienilor din culturile agricole, horticole, se realizeaza prin masuri preventive si prin masuri curative.

Metode preventive.

Principalele metode preventive de combatere a buruienilor sunt:

a. Carantina, adica impiedicarea patrunderii in tara a semintelor unor plante de cultura infestate cu anumite buruieni, care nu se gasesc in tara noastra si, in acelasi timp, impiedicarea raspandirii buruienilor foarte daunatoare existente.

b. Folosirea la semanat a semintelor conditionate, cu scopul de a nu transfera in camp odata cu semintele plantele de cultura si pe cele de buruieni.

c. Obtinerea si folosirea de gunoi de grajd cu grad redus de infestare, evitandu-se folosirea gunoiului proaspat cand acesta are un ccontunit ridicat de seminte de byruieni viabile (sa se foloseasca gunoi fermentat aproximativ 3 luni, in platforme unde temperatura s-a ridicat la 45-50 grade celsius).

d. Curatirea apei de irigat de seminte de buruieni, prin asezarea de site pe canalele principale, la vanele de distributie, la sorburile de aspersiune.

e. Distrugerea focarelor de buruieni de pe suprafete necultivate (santuri, in jurul stalpilor de curent electric, drumuri).

f. Curatirea masinilor agricole, in primul rand a combinei, care la intrarea pe o suprafata noua trebuie sa fie bine curatata; de asemenea, si celelalte masini trebuie controlate si curatate de seminte de buruieni si organele vegetative ale acestora ori de cate ori se termina o lucrare si masinile trec intr-o perioada de nefolosire.

g. Recoltarea la timp si corecta a culturilor impiedica buruienile sa ajunga la maturitate, fiind distruse prin taiere la recoltare sau prin lucraril;e ce se aplica solului imediat dupa recoltat.

Metodele curative combat efectiv buruienile rasarite sau in curs de rasarire. Ele pot fi agrotehnice, fizice, biologice si chimice.

Metode agrotehnice.

Sunt cele mai vechi mijloace de lupta impotriva buruienilor, fiind de o importanta deosebita si in prezent, cu toate ca prin combaterea chimica s-au obtinut rezultate deosebite.

Ele reprezinta cateva avantaje importante: asigura combaterea tuturor speciilor de buruieni in vegetatie; odata cu combaterea buruienilor se realizeaza pregatirea patului germinativ, se incorporeaza ingrasaminte, se combat boli si daunatori, se deschid brazde pentru irigat; nu lasa reziduuri in sol; nu deranjeaza echilibrul ecologic. Au si unele dezavantaje: efectuate repetat, unele dintre ele pulverizeaza solul, taseaza excesiv, inrautatesc unele insusiri fizico-mecanice ale solului; altele necesita foarte multa forta de munca (plivitul, prasitul); in caz de precipitatii abundente nu se pot aplica la timp si de calitate.

Principalele metode agrotehnice sunt:

a) rotatia rationala a culturilor in asolament este o metoda care nu cere nici un fel de investitii suplimentare si se afla la indemana orcarei unitati agricole. Semanand aceleasi culturi sau din aceasi grupa pe acelasi teren cativa ani in sir, se poate ajunge la o infestare crescanda a solului cu aceleasi buruieni;

b) lucrarile solului sunt in prezent cele mai importante masuri agrotehnice de combatere directa a buruienilor. Pe langa caracterul lor curativ, au si un rol in prevenirea infestarii solului si culturilor in anii urmatori.

Cele mai importante lucrari in legatura cu combaterea buruienilor sunt: dezmiristirea, aratura, lucrarile cu diferite tipuri de grape, lucrarile cu cultivatorul.

c) semanatul la timp si realizarea unei desimi optime asigura o rasarire rapida si o acoperire uniforma a terenului de catre plantele de cultura, realizandu-se , in acelasi timp, o inabusire a buruienilor;

d) intretinerea culturilor in timpul vegetatiei prin plivit si prasit. Plivitul, fiind o lucrare foarte costisitoare care necesita un mare volum de munca, se executa astazi in tara noastra doar in rasadnite, in procesul de ameliorare a plantelor si producerea de samanta din verigile superioare, precum si la culturi de o mare valoare economica.

Prasitul este o lucrare de combatere a buruienilor din culturile semanate in randuri semiindreptate, departate sau in benzi fiind o lucrare mai eficace si mai putin costisitoare decat plivitul; se poate executa manual cu sapa sau mecanizat cu ajutorul cultivatorului, numarul de prasile fiind in functie de planta cultivata si de gradul de imburuienare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Buruienile si Combaterea Lor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 288 cuvinte
Nr caractere:
7 623 caractere
Marime:
8.00KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!