Bolile culturii de căpșuni

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Atunci cand am ,,scapat" bolile in plantatia de capsun, productia scade ...

Potentialul biologic de productie la capsun, la fel ca la toate plantele cultivate, este pus in valoare numai de plantele sanatoase. O plantatie sanatoasa de capsun, in care se respecta principalele verigi tehnologice, poate sa ofere peste 20-25 tone/ha. Atunci cand am ,,scapat" bolile in plantatie, productia scade simtitor, putand duce, in unele cazuri, la compromiterea recoltei.

VIROZELE

Virozele se intalnesc frecvent la capsun, mai ales, in plantatiile care au fost infiintate cu stoloni proveniti din campurile de productie. Principalele simptome care se observa la plantele virozate sunt: mozaicarea, ingalbenirea, decolarea si/sau incretirea frunzelor. Productia plantelor afectate de viroze scade simtitor si, in unele cazuri, plantele se usuca. Exista si cazuri cand simptomele nu se vad cu ochiul liber.

Virusii sunt paraziti care se dezvolta in tesutul plantelor. Principalii vectori care transmit virusii sunt purecii, afidele si alte insecte, pentru organele superioare ale plantei, si nematozii in sol. Deoarece capsunul se inmulteste pe cale vegetativa, toate plantele afectate vor produce alte plante bolnave.

Exista in prezent un numar mare de viroze care afecteaza plantele de capsun, dar in acest articol vom prezenta doar trei, care au fost mai des semnalate in Romania, si care pot afecta semnificativ plantatiile pe rod.

Ingalbenirea marginala a frunzei (Strawberry wild yellow edge - SWYE)

Principalul vector de transmitere sunt purecii. Simptome: plantele sunt de talie mica, frunzele au petiolul scurt; marginea frunzelor are o bordura galbena si foliolele se rasucesc in sus; are loc o ingalbenire usoara a frunzelor tinere, care isi reduc din suprafata; productia de fructe si stoloni scade drastic. Simptomele pe frunze sunt evidente inca din primavara.

Evidentierea se face prin testul Elisa sau folosind ca tester specia Fragaria vesca L.

Patarea (marmorarea) frunzelor (Strawberry mottle virus - SMV)

Este un virus transmis, de asemenea, prin pureci, dar si alte insecte, si este cel mai raspandit in prezent pe glob. Simptome: se manifesta prin decolorarea nervurilor frunzei si rasucirea frunzelor; frunzele tinere se decoloreaza, iar uneori apar pete cu contur neregulat, dispuse de-a lungul nervurilor. Virusul este transmis, in general, prin afide.

Incretirea frunz

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bolile Culturii de Capsuni.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 299 cuvinte
Nr caractere:
11 689 caractere
Marime:
15.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
capsuni, plantatii, boli
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!