Obținerea uleiului comestibil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare este simplu si complicat in acelasi timp. De ce? Pentru ca practic se foloseste toata planta, insa fiecare parte a sa are proprietati terapeutice diferite de celelalte.

Radacina - se recolteaza toamna timpuriu, cand inca mai are vigoare (floarea-soarelui este planta anuala). Se dezgroapa cu cazmaua, se spala bine, dupa care se taie in fasii, pentru a nu mucegai, si se pune la uscat. Are proprietati laxative si usor calmante gastrice. Tulpina - se recolteaza si se foloseste numai verde, avand puternice efecte febrifuge.

Frunzele - ca si tulpina, se folosesc numai verzi, avand pe langa efectele febrifuge, o actiune expectoranta si decongestiva pulmonara.

Petalele florii - se recolteaza prin ciupire de pe palarie si se folosesc proaspete, pentru tinctura, sau se usuca in strat subtire. Sunt un remediu uluitor de puternic, cercetari de ultima ora aratand ca au o actiune intensa de stimulare imunitara, antitumorala si de marire a capacitatii de adaptare a organismului.

Semintele - sunt binecunoscute ca aliment, fiind consumate mai mult prajite, ceea ce le altereaza proprietatile curative. Putini stiu ca, atunci cand sunt foarte proaspete si necojite, ele devin un remediu de forta pentru combaterea bolilor de rinichi, de bila si circulatorii.

Palaria - este partea din floare care ramane dupa indepartarea semintelor. In medicina populara, este un leac verificat contra durerilor de cap, a insolatiei, si-a bolilor eruptive la nivelul pielii.

Cateva moduri de preparare :

Pulberea de radacina

Radacinile uscate se macina in piua sau cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cern (prin sita pentru faina alba), pentru a indeparta partile dure. Se administreaza pe stomacul gol cate o lingurita rasa de pulbere, care se tine sub limba vreme de 10 minute, dupa care se inghite cu apa. Doza maxima este 4 lingurite pe zi.

Vinul din frunze si tulpina

Se umple un borcan cu tulpini si frunze de floarea-soarelui, dupa care se adauga vin alb de struguri asa incat sa le acopere. Dupa ce se inchide ermetic borcanul, se lasa acest amestec sa macereze la soare vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza ceea ce rezulta printr-un tifon. Se administreaza 3-4 linguri, de 4 ori pe zi.

Tinctura de petale

Petalele proaspat culese de floarea-soarelui se taie cat mai fin cu cutitul, se pun intr-un borcan cu capac pana cand acesta se umple, dupa care se adauga deasupra alcool alimentar de 80 de grade, asa incat sa le acopere complet. Se lasa sa macereze vreme de zece zile, dupa care se filtreaza prin tifon, iar preparatul obtinut se pune in sticlute mici. Se administreaza o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa de 4-6 ori pe zi.

Ceaiul din palarii

Dupa ce s-au indepartat semintele, se ia o palarie de floarea-soarelui si se taie in bucati mici, dupa care se fierbe vreme de cinci minute intr-un litru de apa. Dupa ce se ia de pe foc, se lasa sa se raceasca vreme de jumatate de ora, iar apoi se filtreaza. Se administreaza 1-2 cani pe zi.

Terciul de seminte

Se rasnesc cu masina electrica pentru cafea semintele de floarea-soarelui cu tot cu coaja. La cinci linguri de seminte se adauga apoi apa calduta cat sa se formeze o pasta, care va fi lasata apoi un sfert de ora la temperatura camerei, dupa care se va administra pe stomacul gol, intr-o singura repriza.

Boli care se trateaza cu remedii din floarea-soarelui

Sensibilitate la gripa si la alte boli infectioase - se administreaza tinctura de petale de floarea-soarelui, cate o lingurita de 3-4 ori pe zi, in cure de minim trei saptamani. In cazul in care boala s-a instalat, se face un tratament intensiv, in care se administreaza 6 lingurite de tinctura. Petalele de floarea-soarelui au, conform unor studii recente, un efect de amplificare a imunitatii mai puternic decat al echinaceei.

Bolile tumorale maligne si benigne - se face un tratament de minimum trei luni, in care se administreaza tinctura de petale de floarea-soarelui, cate o lingurita de patru ori pe zi. Fiecare doza va fi diluata in jumatate de pahar de apa, iar in cazurile de cancer avansat, se va lua pulbere de petale de floarea-soarelui (obtinuta prin macinarea cu rasnita electrica de cafea) - cate o jumatate de lingurita de patru ori pe zi. Studii de medicina experimentala au stabilit ca administrarea acestei plante inhiba dezvoltarea formatiunilor tumorale, iar in unele cazuri, chiar provoaca remisia lor partiala.

Faringita, amigdalita, bronsita cronica - se face tratamentul cu tinctura de petale de floarea-soarelui prezentat mai sus la prevenirea gripei. In plus, se face gargara cu acelasi preparat: trei lingurite diluate in jumatate de pahar de apa.

Adjuvant in tuberculoza pulmonara - se amesteca o lingura de miere cu patru linguri din vinul de frunze si tulpini prezentat mai sus. Se administreaza trei-patru asemenea doze pe zi, pe stomacul gol, in cure de minimum doua luni. Are efecte de reducere

Bibliografie:

- Perju T., Lacatusu M., Pisica C., Andriescu I., Mustata GH., 1988- Entomofagii si utilizarea lor in protectia integrata a agroecosistemelor agricole. Ed. Ceres, Bucuresti;

- Zamfirescu, N., Velican, V., Saulescu, N., Valuta, Gh., Cantir, F., - Fitotehnie, 1958, Ed. Agro-Silvica de Stat

- Bologa N. - Merceologie Alimentara, ed. Oscar Print, Bucuresti,1999 / Comisia Nationala de Statistica / Revista Romana de Statistica nr. 12/1998

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obtinerea Uleiului Comestibil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 924 cuvinte
Nr caractere:
16 744 caractere
Marime:
725.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Agricultură
Tag-uri:
procese, ulei, floarea soarelui
Predat:
la liceu
Profil:
Tehnic
Profesorului:
Bran Mariana
Sus!