Fertilitatea Solului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Rolul esential al materiei organice in definirea fertilitatii solului si a capacitatii de productie a plantelor a castigat productii noi in conditiile intensificarii agriculturii din tara noastra.

Materia organica inmagazineaza in constituentii ei energie chimica si elemente biogene, care le elibereaza in sol in cantitati mici si continuu, in cursul transformarilor suferite sub influenta activitatii microorganismelor. Prin eliberarea treptata si in raporturi echilibrate a macro si microelementelor nutritive, precum si a unor substante specifice cu influenta pozitiva asupra metabolismului vegetal, materia organica atenueaza stresurile climatice si nutritive, contribuind la obtinerea unor productii multianuale stabile. Datorita capacitatii ei de tamponare, plantele sunt protejate de efectul concentratiilor ridicate temporare ale sarurilor minerale din sol, indeosebi ale ingrasamintelor cu azot si potasiu, si al fluctuatiilor rapide ale reactiei solului.

Pe soluri avand continuturi ridicate de metale grele, acumulate din emisii industriale sau ca urmare a aplicarii unor materiale reziduale cu valoare fertilizanta sau ameliorativa, materia organica diminueaza sau intarzie efectul fitotoxic al acestora prin retinerea lor in combinatii stabile. Descompunerea substantelor organice xenobiotice (pesticide, ierbicide, detergenti) este strans legata de transformarile materiei organice din sol, cu consecinte asupra persistentei lor in mediul ambiant. Prin influenta favorabila pe care o are asupra insusirilor fizice, materia organica contribuie la valorificarea mai eficienta a unor verigi ale tehnologiilor intensive, cum ar fi irigatiile. In special pe solurile cu texturi extreme, materia organica reduce impactul utilajelor grele si al trecerii lor repetate asupra stratului arat, limitand astfel inrautatirea conditiilor de aeratie si de circulatie a apei, ceea ce are repercusiuni pozitive si in sfera mobilizarii si deplasarii ionilor nutritivi din sol si a folosirii lor de catre plante. Prezenta materiei organice diminueaza riscul de eroziune pe terenurile situate in panta, iar pe solurile erodate, ca si pe cele nisipoase si decopertate, previne dereglarile de nutritie cu microoelemente la culturile susceptibile.

Materia organica din sol este constituita din grupe de substante cu origine, compozitie, grade de stabilitate si functii diferite, care au semnificatii deosebite pentru caracterizarea regimului humic si a variatiei acetuia in functie de conditiiele pedoclimatice si de practicile culturale.

Dupa origine, materia organica din sol a fost clasificata in doua grupe principale: prima grupa cuprinde resturi organice (de plante si animale) proaspete si incomplet transformate, separabile din sol prin mijloace mecanice, iar a doua grupa este constituita de humusul solului, care prezinta o parte integrata a solului ce nu poate fi separata de aceasta prin mijloace mecanice. Humusul, la randul lui, este un amestec complex format din produsi de ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Fertilitatea Solului
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 417 cuvinte
Nr caractere:
13 207 caractere
Marime:
18.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Agricultură
Tag-uri:
sol, fertilitate
Predat:
la liceu
Sus!