Cultura plantelor furajerea

Previzualizare referat:

Extras din referat:

constituenti chimici. Acestia la randul lor sunt transformati in alte substante plastice si energetice necesare pentru cresterea si dezvoltarea animalului, precum si pentru formarea productiei specifice (lapte, carne, oua, lana). Specialistii sunt de acord ca dintre toate categoriile de nutreturi care se folosesc in hrana animalelor cele de origine vegetala prezinta cea mai mare importanta biologica si economica.

Resursele vegetale furajere Plantele furajere constituie un capitol important al fitotehniei si se subordoneaza principiilor si metodelor generale de agrotehnica. Ele au insa particularitati biologice, ecologice si tehnice proprii, care le deosebesc de alte plante agricole implicate in alimentatia omului, desi o parte din aceste sunt folosite drept furaje. Se poate vorbi de o relatie directa plante agricole plante furajere alimentatia animalelor. In acest sens se pot mentiona sursele care asigura furajele: - plantele cerealiere si leguminoase din care se produc nutreturile concentrate si cele grosiere (paiele, pleava, cocenii, vrejii); - plantele agricole de la care rezulta reziduuri valoroase dupa prelucrarea lor industriala: floarea soarelui (sroturi si turte), sfecla de zahar (borhotul si melasa); - plante radacinoase precum sfecla furajera, morcovul furajer, broajba si turnepsul; - plantele din grupa bostanoaselor (dovlecelul furajer) si al verzei (varza furajera), gulia furajera; - plantele tuberculifere: cartoful si topinamburul; - plantele oleaginoase: floarea soarelui si rapita.

- plantele furajere propriu-zise, care produc nutretul verde, fanul si silozul. Clasificarea plantelor furajere. In situatia actuala a agriculturii, cand septelul de animale s-a injumatatit si suprafata cu furaje a scazut dramatic, reabilitarea acestora este un obiectiv prioritar, indeosebi pentru exploatatiile agricole mici care detin un numar redus de animale.

Producatorul agricol si in acelasi timp crescatorul de animale trebuie sa stie sa aleaga si sa cultive, pe mica lui parcela de pamant, acele plante furajere strict necesare pentru hrana animalelor, care sunt adaptate si la conditiile locale de sol si clima. Problema se pune cu aceeasi acuitate si pentru exploatatiile (fermele) mijlocii si mari, care pot cultiva furajele in cadrul unui asolament special.

Burcea P.

si Ignat Al. (1974) grupeaza plantele si culturile furajere in mai multe categorii dupa urmatoarele criterii: - durata ciclului biologic: anuale, bianuale, perene; - epoca de semanat: de primavara, de toamna, in miriste; - modul de cultura: culturi simple (pure), culturi mixte, in ogor propriu, in miristi, culturi intercalate (porumb cu dovlecei); - produsul obtinut: tulpina, frunze, fruct, radacini, tuberculi; - scopul cultivarii: pentru masa verde, fan, siloz, boabe; - caracteristicile botanice S-a preluat de la autorii citati mai sus ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura Plantelor Furajere
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 235 cuvinte
Nr caractere:
12 718 caractere
Marime:
16.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Agricultură
Tag-uri:
furaje, cultura
Predat:
la liceu
Sus!