Buruienile și combaterea lor - agricultură generală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Buruienile sunt plante salbatice fara valoare economica, care dauneaza productiei agricole, adaptate sa traiasca impreuna cu plantele cultivate, pe pajisti sau pe terenurile necultivate.

Buruienile consuma apa si hrana din sol in dauna plantelor cultivate.

O serie de buruieni, cum ar fi palamida, sulfina, folosesc de doua ori mai multa apa decat graul. Palamida, pe un hectar consuma de trei ori mai mult azot, o data si jumatate fosfor si de cinci ori mai mult potasiu decat un lan de grau. Reduc spatiul care revine plantelor cultivate, le umbresc, determina scaderea termperaturii la suprafata solului cu 2-4 grade C, saracesc atmosfera in bioxid de carbon de care plantele cultivate au nevoie. Intr-un lan in care sunt buruieni, plantele cresc mai firave, au rezistenta mai mica la cadere, fructifica mai slab si devin sensibile la boli si daunatori. Anumite buruieni si seminte de buruieni, consumate de animale pot provoca intoxicarea sau iritarea organelor interne ale animalelor si pot imprima un gust neplacut laptelului si untului. Exemple de burieni ar fi: laptele cucului, brandusa de toamna, usturoiul salbatic, pelinul, sulfina galbena etc.

De asemenea buruienile ingreuneaza efectuarea lucrarilor agricole, incarca costurile de productie. Datorita coacerii esalonate, in semintele plantelor de cultura pot sa ramana seminte de buruieni cu umiditate mare, care pot produce alterarea cerealelor inmagazinate.

Cea mai importanta sursa de imburuienare este rezerva de seminte de buruieni din sol, provenite de la speciile care au invadat in anii precedenti culturile si care este, de obicei, de ordinul sutelor de milioane de seminta la hectar.

Gunoiul de grajd contine seminte de buruieni viabile. Semintele folosite la semanat pot constitui o alta sursa de imburuienare, daca nu sunt curatate de seminte de buruieni.

Transportul neatent al semintelor si produselor agricole pot contribui la raspandirea semintelor de buruieni.

Particularitati biologice ale buruienilor Alaturi de sursele de imburuienare acestea sunt necesare a fi cunoscute pentru o combatere eficienta. Amintim cateva particularitati mai importante: Capacitatea mare de inmultire, atat pe cale sexuala prin seminte, cat si vegetativ prin stoloni, rizomi, bulbi, lastari etc.

comparativ cu plantele cultivate.

Constitutia anatomica specifica, care favorizeaza raspandirea lor prin intermediul vantului, apei, animalelor.

Germinarea semintelor are loc esalonat, putand dura 2 ani.

Semintele de buruieni se matureaza in epoci diferite Buruienile sunt rezistente la ger, seceta, boli etc.

Clasificarea buruienilor Criteriul cel mai important de clasificare este cel care tine cont de felul nutritiei, durata vietii si particularitati de inmultire.

Dupa felul nutritiei, buruienile pot fi: buruieni neparazite, buruieni parazite si buruieni semiparazite.

Dupa durata vietii, buruienilor pot fi: buruieni anuale care se inmultesc prin seminte si dupa timpul cand apar si se ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Buruienile Si Combaterea Lor - Agricultura Generala
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 974 cuvinte
Nr caractere:
10 383 caractere
Marime:
16.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Agricultură
Tag-uri:
buruieni, agricultura
Predat:
la liceu
Sus!