Agricultură

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Agricultura este o ramura traditionala a economiei romanesti care are ca mijloc de productie fondul funciar (totalitatea terenurilor situate intre granitele unei tari, inclusiv cele aflate sub ape) agricol, care asigura produsele alimentare necesare populatiei, materii prime unor ramuri industriale si produse pentru export.

Se practica in tara noastra inca din perioada preistorica, multa vreme predominand pastoritul, practicat in mai multe forme inclusiv transhumant (pendularea turmelor in functie de anotimp din zonele inalte in cele joase). In secolul al XIX-lea dupa Pacea de la Adrianopol, structura modului de utilizare al terenurilor se modifica in favoarea culturii plantelor, mai ales cereale, Romania devenind granarul Europei in sec. XX. In a doua jumatate a sec. XX, a fost sesizat un anumit progres in agricultura datorita: mecanizarii, chimizarii, irigatiilor etc, dar in ansamblu datorita colectivizarii se remarca interesul taranimii pentru productie s-a redus.

relief- joaca rol de prag termic, determinand o diferentiere a practicilor agricole pe mari unitati de relief: zonele montane (predomina cresterea animalelor zonele de deal si podis (predomina viticultura si pomicultura, cresterea animalelor zonele de campie (predomina cultura cerealelor, plantelor industriale si legumicole clima-in general favorabila, uneori apar fenomene care compromit partial recoltele (inghet, seceta, etc) solurile- sunt cu fertilitate ridicata in campie (molisoluri), medie in zonele de deal si podis (argiluvisoluri si cambisoluri), fiind uneori afectate de procese geomorfologice necesitand lucrari ameliorative Conditiile tehnico- materiale- reprezentate de mecanizare si chimizare, indica faptul Romania se afla mult in urma altor tari (10 tractoare/ 1000 ha, 50 kg ingrasaminte/ha) Conditiile demografice- cresterea numarului populatiei impune productii mai mari si mai diversificate, in acelasi timp in zonele cu densitati mari ale populatiei se impune practicarea unor culturi ce necesita forta de munca mai numeroasa, iar in zonele cu densitate redusa, mecanizarea agriculturii. Conditiile industriale-sunt reprezentate de ramurile industriale care conditionate de repartitia culturilor agricole (intreprinderile de zahar, ulei, conserve etc), astfel remarcandu-se, in vederea reducerii costurilor de productie si a eficientizarii productiei, amplasarea acestora in zonele de cultura Fondul funciar=23, 7 mil. ha Cuprinde: terenurile agricole- 14, 8 mil. ha (62%) - reprezinta totalitatea terenurilor utilizate in agricultura si include: terenuri arabile-9, 4 mil. ha pasuni si fanete naturale- 4, 8 mil. ha vii si livezi- 0, 6 mil. ha suprafetele forestiere- suprafetele ocupate de paduri- 6, 6 mil. ha apele si baltile- 0, 8 mil. ha alte suprafete 1, 5 mil. ha Formele de proprietate a terenurilor sunt: privata- 78% de stat ~12% publica ~10% Forme de organizare: gospodariile agricole individuale-cele mai ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Agricultura.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 220 cuvinte
Nr caractere:
7 013 caractere
Marime:
16.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Agricultură
Tag-uri:
agricultura, plante
Predat:
la liceu
Sus!