Etică în administrația publică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Waldo a considerat administratia publica ca pe un proces politic innascut inca de cand a scris Statul Administrativ. In conceptia lui Dwight Waldo etica in administratia publica este o problema complexa si complicata. Acest subiect este greu de explicat si inteles avand in vedere ca in secolul nostru codurile etice s-au schimbat iar sentimentul ca moralitatea este relativa a crescut. Data fiind cresterea in diversitate a organizatiilor, se face simtita nevoia de noi repere etice.

Cu toate acestea nu se depune nici un efort in directia crearii unui nou cod etic adaptat noilor nevoi.

obliagtii fata de sine; obliagtii fata de colectivitatile cu care vin in contact; obliagtii fata de interesul public sau bunastarea generala; obliagtii fata de umanitate sau lume; obliagtii fata de Dumnezeu sau religie.

Waldo afirma despre aceste obligatii ca nu pot fi ierarhizate in functie de importanta iar numarul lor poate creste indefinit, el facand doar o trecere in revista a celor mai importante reguli etice in viziunea lui. El trateaza aceste obligatii la nivelul datoriei individuale, datoria fiecaruia fata de moralitatea personala si nu datoria fata de organizatie. Waldo face referinta la nevoia de a intelege etica in contextul teoriei politice. Waldo este un teoretician al eticii in administratie care vrea sa explice acest fenomen complex fara a construi insa niste reguli clare de urmat in acest domeniu. El constientizeaza faptul ca cele mai multe dileme etice din administratie sunt de cele mai multe ori conflicte intre diferitele coduri etice.

Pentru a intelege mai bine problemele legate de etica in administratia publica, putem studia dilema ridicata de cartea Sexul Madonnei. Dilema etica starnita de acest caz este cauzata pe de-o patre de neinteresul cetatenilor de a achizitiona aceasta carte din banii publici, adica din taxele platite de ei, si pe de alta parte de libertatea conferita bibliotecarilor de Primul Amendament si de Cartea Drepturilor Bibliotecilor de a achizitiona o carte indiferent de cat de controversata era. Stiind ca aceasta carte contine o serie de fotografii personale care surprind in mod erotic fanteziile sexuale ale divei, a facut-o sa devina nepopulara in randul traditionalistilor. Cu toate acestea bibliotecarii erau obligati de etica profesiei sa puna la dispozitia celor interesati carti de orice natura.

Pregatirea profesionala a bibliotecarilor era aceea de a fi profesionisti, in scoli ei nefiind pregatiti pentru a face fata unor probleme administrative ca cele ridicate de aparitia acestui volum. Totusi, ei au reusit sa depaseasca aceasta problema de etica administrativa prin intermediul a trei moduri de actiune: de a limita accesul la material; de a acorda acces liber la carte; de a refuza cumpararea volumului.

Pentru a trece testul Primului Amendament, unii bibliotecari au achizitionat volumul in numar limitat si au acordat acces doar adultilor. La luarea acestor decizii au contribuit ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Etica In Administratia Publica
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
920 cuvinte
Nr caractere:
5 142 caractere
Marime:
11.05KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Administrație
Tag-uri:
etica, administratie
Predat:
la liceu
Sus!