Mecanisme și operațiuni de trezorerie în administrația publică

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

I.1 Structura organizatorică și rolul Trezoreriei statului în România 4
I.2 Organizarea Trezoreriei statului în România la nivel central 6
I.3 Fluxurile informaționale care se creează în unitățile Trezoreriei 8
Statului,consecință modul de organizare a acestuia.

Extras din referat:

Trezoreria este organizată şi funcţionează ca un sistem unitar, atât la nivel central, în cadrul Ministerului Finanțelor Publice , cât şi la nivelul unităţilor teritoriale ale acestuia, în cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice, în cadrul administraţiilor, circumscripţiilor şi percepţiilor financiare.

Prin Trezorerie se asigură exercitarea în mai bune condiţii a atribuţiilor Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor sale teritoriale, ca urmare a reorganizării şi îmbunătăţirii structurii aparatului financiar- fiscal, urmărindu-se întărirea rolului şi importanţei unităţii fiscale teritoriale în cadrul căreia funcţionează un compartiment distinct cu activitate de trezorerie.

Banca Naţională (ca instituţie autonomă faţă de Guvern), împreună cu Trezoreria, are un rol important în conceperea şi conducerea politicii financiare şi monetare, precum şi în coordonarea organismelor circumscrise activităţii de trezorerie. I.1Structura organizatorică și rolul Trezoreriei

statului în România

Instituția este denumită astfel după ultimele reglementări românești,deoarece la constituirea ei,în anul 1993,purta numele de “Trezoreria Finanțelor Publice”,cu mențiunea că în majoritatea țărilor lumii această instituție este denumită “Trezoreria publică”,nume care exprimă,poate cel mai corect,atribuțiile și funcțiile reale ale sale.

Organizarea în România a Trezoreriei statului,ca un sistem integrat,centralizat,la nivelul Ministerului Finanțelor Publice,și descentralizat,în plan teritorial,a fost asigurată printr-un cadru legislativ adecvat,respectiv Legea contabilității nr.82 din 1991,Hotărârea Guvernului nr.78 din 15.02.1992,Normele metodologice date în aplicarea acesteia,a Ordonanței Guvernului nr. 66/1994 ,cu modificările și completările ulterioare,și,mai ales,prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 146 din 14.11.2002 , precum și prin Legea nr.201 din mai 2003 pentru aprobarea acesteia.

Prin înființarea Trezoreriei statului,Ministerul Finanțelor Publice dispune de mijloacele specifice de analiză în toate etapele de elaborare ,aprobare și execuție a bugetului general consolidat în vederea creării condițiilor necesare asigurării echilibrului financiar,valutar,monetar și a gestionării corespunzătoare a datoriei publice.

În România,Trezoreria publică este concepută ca un sistem integrat,centralizat,la nivelul Ministerului Finanțelor Publice,și descentralizat,în plan teritorial,cu unități funcționale și de gestiune financiară la nivel de municipii(inclusiv municipiul București)orașe,comune și sectoarele municipiului București,coordonarea activității acestora în teritoriu fiind asigurată în județe de activitățile de trezorerie și contabilitate publică județe.

Funcționarea Trezoreriei statului la nivel central este asigurată de Direcția generală a contabilității publice și a sistemului de decontări în sectorul public și Unitatea de management a Trezoreriei statului.

Comparativ cu sistemul de organizare a Trezoreriei publice,în Italia,spre exemplu,organizarea serviciilor de trezoreriei este împărțită pe două niveluri, respectiv:

-Trezoreria centrală centrală(în cadrul Ministerului Finanțelor)

-Trezoreria provincială

Serviciul de la nivelul central este asigurat direct de stat(Trezoreria centrală),în timp ce serviciile de la nivelul provincial sunt gestionate de Banca Italiei prin sediile și sucursalele sale din fiecare capitală de provinciei.

În același timp,pentru servirea unor întreprinderi și organisme publice(provinciile) comune,consorții,asociații și cumunități montane cu o populație mai puțin numeroasă,precum și pentru întreprinderi portuare și cele pentru parcurile naționale,sarcinile Trezoreriei publice sunt asigurate de Trezoreria unică. Fiecare dintre aceste unități se folosește de o bancă pentru desfășurarea serviciului de trezorerie,banci,care la rândul lor,sunt obligate să deschidă la Trezoreria provincială(Banca Italiei)contabilități specifice.

În alte țări occidentale,ca de exemplu Franța,activitatea de trezorerie se exercită prin Ministerul Economiei al Finanțelor și Bugetului,cu participarea a trei direcții de specialitate:cea a Trezoreriei ,a Contabilității Publice și a Bugetului,care toate au responsabilități și atribuții de colaborare conexe cu cele ale trezoreriilor generale câte una în fiecare departament.În majoritatea arondismentelor există „încasare”a “finanțelor” și în fiecare canton (regiune,zonă)se află o „rețea de poște contabile”.În total,există în Franța 103 trezorerii generale,99 de centre de încasări ale finanțelor și 4.300 de “poște contabile”, care toate la un loc formează rețeaua serviciilor externe ale Trezoreriei.

Bibliografie:

1.Pavel Belean,Gabriela Anghelache,Lucia Risti,Alina Gînguță “Bugetul public și Trezoreria publică în România”, Editura Economică,2007.

2.Moșteanu Tatiana și colaboratori “Buget și trezorerie publică”, Ediția a-III-a, Editursa Tribuna Economică,2002.

3. Mariana Diaconescu,Vasile Săvoiu,”Sistemul Național de Plăți al Băncii Naționale a României”, Editura RA Imprimeria BNR,București 1998.

4. Jean Klein,Bernard Marois, ”Gestion et strategie financieres internationals,Editura Bordas” ,Paris 1998.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mecanisme si operatiuni de trezorerie in administratia publica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
16 pagini
Imagini extrase:
16 imagini
Nr cuvinte:
3 191 cuvinte
Nr caractere:
18 445 caractere
Marime:
1.42MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Administrație Publică
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica , Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava
Materie:
Administrație Publică
Sus!