Zonele piscicole din apele curgătoare din România

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Configuratia retelei hidrografice a Romaniei este strans legata de prezenta arcului carpatic ce imprima retelei hidrografice o configuratie radiar-divergenta si de prezenta fluviului Dunarea,ce colecteaza apele de pe 97,8% din teritoriul Romaniei.

Pe masura ce raurile isi croiesc drum spre varsare, creste debitul, concentratia in saruri dizolvate si amplitudinea variatiilor termice, apa devine mai tulbure datorita materiilor in suspensie transportate, planctonul si macrofitele acvatice devin mai abundente, iar cantitatea de oxigen dizolvat scade.

Populatia piscicola a raurilor se modifica odata cu variatia parametrilor amintiti.O specie de peste,in general se inalneste,in cadrul unui bazin,in toate punctele care ii ofera conditii de viata.De exemplu,pastravul indigen se intalneste in aproape toate paraiele si raurile de munte cu apa limpede si curent rapid.in timp ce crapul vietuieste in zona inferioara a raurilor cu un curs lent si apa tulbure.

Astfel,in lungul raurilor Romaniei deosebim o serie de zone piscicole,in functie de variatia conditiilor de viata din mediul acvatic si a faunei acvatice.

Fig.1 Harta- Zonele piscicole din apele curgatoare din Romania

In Romania pot fi distinse urmatoarele zone piscicole:

I.Zona Pastravului

Cuprinde cursul superior al raurilor de munte cu ape limpezi, reci si bogate in oxigen.

In zona pastravului,specia dominanta este pastravul indigen, alaturi de care apar chiscarul (Endontonmyzon danfordi), boisteanul (Phoxinus phoxinus), grindelul (Noemacheilus barbatulus) si zglavocul (Cotus gobio). In partea inferioara patrund din zona vecina lipanul (Thymallus thymallus, mai rar), chetrarul (Gobio uranoscopus frici) si moioaga (Barbus meridionalis petenyi).

boisteanul (Phoxinus phoxinus) grindelul (Noemacheilus barbatulus)

lipanul (Thymallus thymallus

Raurile caracteristice acestei zone sunt reduse ca lungime si extrem de numeroase, impanzind Carpatii intr-o adevarata retea. De aceea vom amininti doar cateva dintre ele: Negru; Runcu; Mestera, Lapusna, Sebis; Sebes cu Bistra, Dobra, Valea Mare,; Raul Mare cu Raul Ses, Lapusnicul, Gura Apei; Cerna cu Carbunele, Izvorul; Lotru cu Tunari, Valea lui Stan; Teleajen; Bistrita moldoveneasca cu Tibaul, Carlibaba, Dorna, Borca, Ceahlau, Tarca

u; Putna etc.

Fig.2.Defileul Somesului Cald - zona pastravului

II. Zona lipanului si a moioagei

Caracterizeaza raurile mari de munte,cu ape limpezi,bine oxigenate si curs rapid.Pestii caracteristici sunt moioaga si lipanul,chiscarul,pastravul indigen, boisteanu, chetrarul, grindelul. Trei specii limitate strict la aceasta zona sunt lostrita (Hucho hucho), cleanul dungat (Leuciscus souffia agassizi) si aspretele. Din zona inferioara patrund: cleanul (Leuciscus cephalus), beldita (Alburnoides bipunctatus), scobarul (Chondrostoma nasus), porcusorul comun (Gobio gobio), mreana (Barbus barbus), cara (Sabanejewia aurata balcanica), nisiparnita (S. romanica) si mihaltul(Lotalota

Bibliografie:

1. PRODUCTIA SECUNDARA A ECOSISTEMELOR ACVATICE,Conf. univ. dr. Pricope Ferdinand,BACAU - 2012

2. HIDROBIOLOGIE -SUPORT DE CURS, Profesor univ. dr. Mircea Nicoara,Iasi 2012

3. www.ecomagazin.ro

4. www.alinpescarul.blogspot.com

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Zonele piscicole din apele curgatoare din Romania
    • zonele_piscicole_din_apele_curgtoare_din_romnia.docx
    • zonele_piscicole_din_apele_curgtoare_din_romnia.pptx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx, pptx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
1 399 cuvinte
Nr caractere:
7 906 caractere
Marime:
2.35MB (arhivat)
Publicat de:
Catrina Dinca
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
romania, apa, zona, piscicola
Predat:
la facultate , Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau din Bacau
Materie:
Turism
Sus!