Valorificarea potențialului turistic în micile stațiuni balneoclimaterice (Băile Calacea)

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

CUPRINS 2
INTRODUCERE 3
Capitolul 1. Resurse turistice 5
1.1. Resurse naturale 5
1.2. Resurse antropice 7
1.3. Istoricul apelor minerale 9
1.4. Calitatea mediului 10
Capitolul 2. Din istoricul Bailor Calacea 12
Capitolul 3. Baile Calacea in perioada 1990-2001 17
3.1. Privatizarea 17
3.2. Baza materiala 18
3.2.1. Servicii ce pot fi oferite in cadrul Baile Calacea 18
3.2.2. Pretul produsului 22
3.2.3. Utilitati 24
3.3. Indicatii de tratament 24
3.4. Personalul 25
3.5. Fluxul de turisti 29
3.6. Situatia financiara 32
Capitolul 4. Perspective de dezvoltare ale Bailor Calacea 38
4.1. Largirea si modernizarea bazei materiale 38
4.2. Dezvoltarea si a altor forme de turism 40
4.3. Publicitatea 42
CONCLUZII 43
BIBLlOGRAFIE 44

Extras din proiect:

Asezata la o altitudine de 117 m, statiunea balneoclimaterica Baile Calacea este situata pe DJ 693 la 25 km. de Timisoara si 30 km. de Arad.

Pentru cei ce aleg calea ferata, Timisoara - Arad, trebuie sa coboare in gara Calacea si sa ia autobuzul pentru cei 6 km ramasi pana in statiune. Clima este continental - moderata cu influente mediteraneene, cu ierni blande si veri racoroase , temperatura medie anuala fiind de 11 ? C , iar precipitatiile sunt reduse.

Daca ne referim la indicatiile terapeutice, specialistii recomanda Baile Calacea in cazul afectiunilor reumatice, ginecologice si ale sistemului nervos periferic.

In prezent, Baile Calacea, cu un teritoriu ocupat de 17 hectare, reprezinta o baza balneoclimaterica de tratament, de agrement, precum si de turism intern si international.

Descoperirile arheologice fac dovada integrarii acestor tinuturi intre hotarele statului daco -get inca din timpurile lui Burebista. Incepand cu anul 101 e.n. , teritoriul de azi al judetului Timis este inglobat in Imperiul Roman.

Puternica inflorire economica a tinuturilor banatene in perioada stapanirii romane a Daciei constituie una din premisele structurale si fundamentale ale procesului de romanizare a populatiei autohtone, proces care va continua si dupa 271 e.n. , anul retragerii armatelor romane din Dacia. Dealtfel, descoperirile arheologice numeroase la care se adauga si unele izvoare scrise , atesta intensitatea deosebita de locuire a campiei Banatului, in veacurile IV -VII en. , in conditiile unei puternice circulatii monetare si a unei evidente dezvoltari a obstiilor agricole daco - romane . Cu toate ca la sfarsitul sec.XVI -lea Banatul este ocupat de fortele otomane , devenind pasalac , viata social-economica si spirituala s-a dezvoltat prin legatura cu celelalte provincii romanesti . Odata cu cucerirea de catre trupele habsburgice a teritoriului , in octombrie 1716 , fortele de productie se dezvolta foarte mult , aparand si dezvoltandu-se mestesugurile , comertul, agricultura precum si o serie de institutii culturale si de invatamant .

Secolul XIX -lea este caracterizat prin dezvoltarea industriei si in 1871 se -inaugureaza linia ferata Timisoara - Arad . Dupa primul razboi medial dezvoltarea comertului cunoaste noi coordonate. Incepand cu decembrie 1989 viata economica , sociala si politica se ridica la noi standarde .

Factorii naturali de cura sunt cunoscuti inca din primele decenii ale secolului al XX -lea , statiunea fiind apreciata pentru apele minerale termale de 38-39?C , bicarbonate si calcice . Majoritatea statiunilor termale se numara printre cele mai vechi destinatii turistice , ca rezultat al recunoasterii acestor efecte tamaduitoare , al apelor minerale . Potrivit unor statistici , la nivel mondial , termalismul ca forma de turism a fost intr-o continua crestere si la ora actuala detine un loc important in cererea turistica interna si internationala .

Factorii specifici ce determina tendintele acestui fenomen turistic sunt :

- deteriorarea starii de sanatate a populatiei , ca urmare a mutatiilor care au intervenit in modul de viata al oamenilor

- cresterea duratei medii de viata, stim ca cea mai mare parte a maladiilor cronice apar la o varsta inaintata, cand se reduce capacitatea de efort si adaptare a organismului, in perioada varstei a III- a, si apar bolile de uzura.

- intensificarea eforturilor individuale si colective pentru ingrijirea starii de sanatate si prevenirea imbolnavirilor.

Potrivit statisticilor OMS cca. 20% din populatia mondiala este afectata de un anumit tip de boli si dintre care multe persoane se indreapta catre o statiune balneara pentru profilaxia bolii sau pentru odihna si recreere. In statiunile balneare pe langa modurile clasice, au aparut noi tipuri de tratamente care au la baza acupunctura, apiterapia, miscarea, tratamente de cosmetica medicala, cure de slabire, tratamente geriatrice. Principala motivatie in turismul acesta este cura balneara.

Factorii naturali de cura se caracterizeaza prin: varietate, capacitate, calitate si distributie in teritoriu la care se adauga si alte elemente ale potentialului turistic: resurse minerale, resurse antropice capabile sa stimuleze formele de turism asociate.

Statiunea Calacea se adreseaza in special persoanelor de varsta a III-a, bazat pe un sejur sedentar, sezonier, balneoclimateric, deci de sanatate.Tratamentele, curele sunt mobilul central si serviciile de baza, servicii paramedicale, care sunt incluse in produsul turistic, iar in acest caz sunt preponderente. Este un turism fara evolutii spectaculoase dar vechi si are o anumita constanta si stabilitate.

Sezonalitatea este o problema a tuturor zonelor primitoare de turisti, manifestandu-se insa diferentiat ca intensitate, functie de conditiile natural-geografice si de elementele de atractie turistica preponderente. ea este determinate in primul rand de conditiile climaterice care fac ca cererea sa se manifeste cu precadere in sezonul cald, la aceasta adaugandu-se si subiectivitatea consumatorului, obisnuinta de a-si lua concediu in anumite perioade ale anului, optime din punct de vedere climateric.

Fig. 0.1.- Imagine generala

CAPITOLUL 1

RESURSE TURISTICE

1.1. Resurse naturale.

Pentru a sesiza valoarea terapeutica reala si frumusetea statiunii vom prezenta pe scurt factorii naturali ce caracterizeaza si inconjoara zona.

Statiunea este situata in Campia Vingai, in asa zisul deal Flamand, de-a lungul apei Iericici, unde relieful este rezultatul unui lung proces de evolutie, in decursul caruia se pot distinge doua etape importante: prima este legata de formarea si punerea in loc a sisturilor cristaline, iar cea de a doua incepe cu formarea depresiunii Panonice si se continua pana la scoaterea campiei de sub domeniul lacustru si acoperirea ei cu depozite aluviale.

Campul Calacea are altitudinea absoluta in jur de 130 m si este situat in nord-vestul Campiei Vinga fiind caracterizat de o largire accentuata

Bibliografie:

1. Glavan Vasile - ,,Turismul in Romania", Editura Economica,

Bucuresti 2000.

2. dr. Ionescu Ion - ,,Turismul fenomen social-economic si cultural",

Editura Oscar , Print, Bucuresti 1990.

3. Jivan Alexandru - ,,Economia turismului. Economie de ramura",

Editura ,,Nero-G", Timisoara 1999.

4. Lupu Nicolae - ,,Hotelul, Economie si Management, Editura All-

Beck, Bucuresti 2002.

5. Mecu Gheorghe - ,,Turism si tratament balnear pe litoral", Editura

National, Bucuresti 2001.

6. Neacsu Nicolae, Cernescu Andreea - ,,Economia turismului", Editura Uranus,

Bucuresti 2000.

7. Putz Ecaterina, Pirjol Florentina - ,,Economia turismului", Editura Mirton,

Timisoara 1996.

8. dr. Banciu Mioara - ,,Monografia apelor termale ale judetului Timis",

Editura Mirton, Timisoara 1997.

*

* *

9. Kreppel Stefan - ,,Monografia bailor termale Calacea"

(manuscris - 2001).

10. Dr. Iutchin Valer - ,,Date scurt istorice ale Bailor Calacea"

(manuscris - 1999).

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea Potentialului Turistic in Micile Statiuni Balneoclimaterice (Baile Calacea).doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
44 pagini
Imagini extrase:
44 imagini
Nr cuvinte:
15 184 cuvinte
Nr caractere:
84 593 caractere
Marime:
468.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, servicii, produse
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!