Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Republica Turcia a fost intemeiata la 29 octombrie, 1923 din ramasitele Imperiului Otoman. Originile Turciei moderne incep odata cu sosirea triburilor turce in Anatolia in secolul al 11-lea. In urma infrangerii turcilor selgiucizi de catre mongoli, un vid de putere a permis noii dinastii otomane sa devina o forta importanta in regiune. In secolul al 16-lea, ajuns la intinderea maxima, Imperiul Otoman acoperea Anatolia, Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de sud-est si Caucazul. Dupa infrangerea suferita in primul razboi mondial, puterile invingatoare au cautat impartirea imperiului prin Tratatul de la Sevres. Cu sprijinul aliatilor, Grecia a invadat si ocupat orasul Izmir, in conformitate cu Tratatul. La 19 mai, 1919 a fost initiata o miscare nationalista sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk Pasa, un comandant militar care s-a distins in cursul bataliei de la Gallipoli. Kemal Pasa a incercat revocarea termenilor tratatului semnati de sultan la Istanbul, mobilizand fiecare parte a societatii turcesti, in ceea ce a devenit razboiul turc de independenta (in turca: Kurtulus Savas?).

La 18 septembrie, 1922, armatele de ocupatie ale Antantei au fost invinse si tara eliberata. A urmat abdicarea sultanului la 1 noiembrie, 1922, astfel incheindu-se 631 de ani de stapanire otomana. In 1923 Tratatul de la Lausanne a recunoscut suveranitatea noii Republici Turce, iar Kemal a primit supranumele de Ataturk (insemnand Parintele Turciei) si a devenit primul presedinte al tarii. El a instituit mai multe reforme care au modernizat Turcia, desprinzand-o de trecutul ei otoman.

Liniile de coasta

Turcia este inconjurata de mare pe trei laturi, si anume de Marea Neagra in nord, de Mediterana la sud si de Marea Egee in vest. In partea de nord-vest mai exista de asemenea o importanta mare interioara, Marea Marmara, intre stramtorile Dardanele si Bosfor, importante canale care conecteaza Marea Neagra de restul lumii.

Lungimea coastei Marii Negre in Turcia este de 1,595 kilometri, iar salinitatea apei este de 17%. Coasta mediteraneeana se intinde pe 1,577 kilometri.

Gradul de salinitate al Mediteranei este aproape dublu fata de cel al Marii Negre.

Coasta egeeana este o continuare a celei mediteraneene. Lungimea coastei de la Marea Egee este de peste 2,800 kilometri. In lungul coastei se afla multe insule.

Turcia este impartita in 81 de provincii (iller in limba turca; singular il). Fiecare provincie este impartita in subprovincii (ilceler; singular ilce). Provincia poarta de obicei acelasi nume cu capitala acesteia, considerata subprovincia centrala; exceptiile sunt Hatay (capitala: Antakya), Kocaeli (capitala: Izmit) si Sakarya (capitala: Adapazar?). Cele mai mari provincii sunt: Istanbul 11 milioane de locuitori, Ankara 4 milioane, Izmir 3,5 milioane, Bursa 2,1 milioane, Provincia Konya 2,2 milioane, Provincia Adana 1,8 milioane.

Steagul Turciei

Steagul Turciei este format dintr-o semiluna si o stea alba pe fond rosu. Steagul este poreclit Ay Y?ld?z (turca: "steaua si luna") sau al bayrak ("steagul rosu").

Steagul are o origine complexa, fiind aproape identic cu ultimul steag al Imperiului Otoman

Rosul este o culoare proeminenta in istoria Turciei, in special cu referire la bataliile sangeroase ale Razboiului turc de independenta. Semiluna si steaua, desi considerate de obicei ca fiind islamice, erau folosite in Asia Mica si in cultura turca inainte de convertirea la aceasta religie. Steagul era initial doar o semiluna pe un fundal verde, Insa in 1793, sultanul Selim al III-lea a schimbat culoarea in rosu, iar in 1844 a fost adaugata steaua.

Orasele

Capitala Turciei este orasul Ankara, dar capitala istorica Istanbul (9,1 milioane)ramane centrul financiar, economic si cultural al tarii. Alte orase importante sunt Izmir(3,1 milioane), Bursa(1,9 milioane), Adana(1,7 milioane), Trabzon, Malatya, Gaziantep, Erzurum, Kayseri, Izmit (Kocaeli), Konya(1,9 milioane), Mersin, Eskisehir, Diyarbak?r, Antalya(1,5 milioane) si Samsun. Aproximativ 68% din populatia Turciei locuieste in centre urbane.

Populatia

Populatie: 62,9 milioane (1997). Un procent de 60 % din populatia Turciei au sub 25 de ani.

Densitatea medie a populatiei Turciei este de 81 persoane/kmp. Densitatea este mai mare in partea de vest a tarii.41 % din populatie traieste in zonele rurale.

Majoritatea populatiei este turca, etnic si lingvistic, de religie musulmana. Una dintre minoritatile semnificative este reprezentata de kurzi, care se afla in regiunea sud-estica. Desi sunt musulmani, kurzii au propria limba si stranse legaturi tribale si familiale. Ei se lupta pentru independenta statala. Alte minoritati sunt reprezentate de greci, armeni, asirieni si evrei. Comunitatea evreiasca din Turcia este o ramasita a marelui influx care a avut loc in anii 1500, cand evreii din Spania au fost fortati de Inchizitie sa fuga din casele lor. Ei au fost bine primiti in Imperiul Otoman si au adus cu ei cunostinte despre marile descoperiri in domeniul stiintei si economiei din Europa acelor timpuri. Zonele cu populatia cea mai densa sunt cele din partea occindentala si pe malul marii. Majoritatea locuitorilor (60%) se concentreaza in orase. Zonele interioare si uscate sunt mai putin populate. Limba oficiala este turca, dar in zonele turistice si in hoteluri se vorbeste engleza si germana. Peste 90% din populatie este musulmana, restul fiind crestini si evrei.

Structura politica si de stat:Statul turc este o republica. Parlamentul - Adunarea Nationala Generala Turca (ANGT)

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turcia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
21 pagini
Imagini extrase:
21 imagini
Nr cuvinte:
9 907 cuvinte
Nr caractere:
53 704 caractere
Marime:
54.65KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
geografie, turism, cultura, turcia
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploiesti
Materie:
Turism
Sus!