Stațiunea Montană Straja

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Statiunea Straja aflata in apropierea localitatii Lupeni (cunoscuta pentru grevele minerilor din 1929 si 1977) reprezinta cea mai frumoasa surpriza din Valea Jiului post decembrista. Desi aflata la o altitudine de doar 1445 m in Muntii Valcan, se bucura de 7 partii de nivel national, dotate cu teleschi si instalatii de iluminat si telescaun de la baza muntelui.

Partiile sunt in forma de evantai astfel formandu-se suprafete schiabile in lungime de pana la 5 km.

In urma cu 20 de ani la Straja exista doar cabana E. M. Lupeni si cateva mici cabanute ale localnicilor, iar schiul se practica doar de catre impatimitii muntelui din zona. La initiativa unui important om de afaceri din zona, cu un plan destul de bine pus in practica s-a reusit obtinerea in 2002 a statutului de statiune montana. Mai este mult de munca, dar primul pas a fost realizat, chiar daca marile investitii inca bat la poarta statiunii.

Complexul Straja detine 7 partii de ski, fiecare fiind echipata cu instalatie de transport pe cablu. Patru dintre acestea beneficiaza de instalatie nocturna. Zapada cade pe culmile inalte (Straja si Negri) incepand cu luna noiembrie, formand un strat continuu pana in lunile aprilie si chiar mai.

Statiunea dispune de suficiente locuri de cazare in cele peste 300 de cabane, pensiuni si vile construite recent. Dintre acestea, 38 sunt omologate cu 1, 2 si 3 stele. In statiune sunt mai multe restaurante si centre pentru inchiriere de echipament de schi. Un fapt demn de remarcat este finalizarea si asfaltarea drumului montan intre Lupeni si Straja, permitand autoturismelor parcarea chiar in apropierea cabanelor, insa autoritatile locale nu au reusit eliminarea drumului ingust pe o singura banda de la baza muntelui. O statiune cu aspiratii austriece trebuie sa gaseasca solutii de detaliu.

Aparitia in Lupeni la baza muntelui a unui complex hotelier, refacerea drumului principal de acces la statiune sau pachete turistice pentru sezonul de vara ar contribui la atragerea unui numar mai mare de turisti.

Straja este o statiune noua cu mare potential turistic, care poate deveni peste ani un nume emblematic pentru turismul romanesc, si poate contribui pentru transformarea Vaii Jiului intr-o noua Vale a Prahovei odata cu declinul zonei carbonifere.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Statiunea Montana Straja.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 149 cuvinte
Nr caractere:
6 243 caractere
Marime:
307.06KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
straja, altitudine
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!