Potențialul Turistic al Județului Maramureș

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Istoric

Judetul Maramures este o unitate administrativa care s-a constituit dupa Marea Unire din 1918 cand partea de Sud a Tarii Maramuresului a intrat in componenta Romaniei In perioada interbelica Judetul Maramures (interbelic) cuprindea numai partea de Nord-Est, de peste Muntii Gutai, a actualului judet, iar resedinta a fost orasul Sighet. Judetul avea in 1930 o populatie de 161.575 de locuitori, dintre care 57,7% romani, 20,9% evrei, 11,9% ruteni, 6,9% maghiari, 2% germanesea. Collate parti care compun acum Judetul Maramures, inclusiv orasul Baia Mare, a facut parte din judetul Satu-Mare

Al Doilea Razboi Mondial limitele administrative ale judetului au fost modificate pentru a cuprinde si regiunile mentionate mai sus: Tara Chioarului, Tara Lapusului si o parte din Tara Codrului, rezultand actualul judet Maramures la care se refera acest articol.El este continuatorul voievodatului Maramuresului, al comitatului Maramures si al judetului Maramures (interbelic).

Descriere geografica

Judetul Maramures este situat in partea de nord a tarii, fiind delimitat de judetele Satu-Mare, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Suceava, respectiv la nord fiind delimitat de frontiera cu Ucraina, avand o suprafata de 6.215 km? (2,6% din suprafata tarii) si un relief variat ca morfologie si complex din punct de vedere geologic.

Zona montana apartinand Carpatilor Orientali reprezinta 43%, zona colinara (dealuri, podisuri si piemonturi) circa 30%, iar zona joasa (depresiuni, lunci si terase) restul de 27% din suprafata judetului. Principalele unitati montane sunt: Muntii Rodnei (cei mai inalti), Muntii Maramuresului si lantul vulcanic Ignis-Gutai-Tibles.Reteaua hidrografica este reprezentata de principalele rauri: Tisa, Viseu, Iza, Lapus si Somes.

Maramuresul - situat in cursul superior al raului Tisa - formeaza in privinta topohidrografica un teritoriu inchis din toate laturile, de dealuri mari si munti inalti, ca o cetate, avand ca poarta locul ingust langa Hust, unde Tisa paraseste locul sau natal. Rauri curg din toate marginile pana la mijlocul tinutului, unde Tisa le aduna, primind din stanga raurile Mara, Iza si Viseul iar din dreapta Apsa, Tarasul, Talaborul si raulNeagova. Toate aceste rauri se ramifica in vai si valcele de o rara frumusete naturala.Descrierea cuprinde intreg spatiul Maramuresului istoric, adica a Tarii Maramuresului, din care astazi mai mult de doua treimi se afla in dreapta Tisei, in tara vecina, Ucraina.

Din suprafata totala de 10 354 km cat avea fostul comitat Maramures inainte de primul razboi mondial, la sud de Tisa a mai ramas o suprafata de 3 381 km, cat reprezintaactualul Maramures. Aceasta zona este situata in partea de nord a Carpatilor Orientali,care sunt marcati de masivul Rodna, Carpatii Vulcanici de Nord si respectiv MuntiiMaramuresului. Limita de nord a zonei se suprapune pe granita cu Ucraina, granita marcata de raul Tisa incepand de la satul Piatra pana la varsarea Viseului in Tisa. Granita se continua pe cumpana apelor din Muntii Maramuresului pana dincolo de Izvorul Catelei (izvor al Ceremusului). Spre est Maramuresul se invecineaza cu Bucovina (actualul judet Suceava) pana la Bistrita Aurie. La sud, Maramuresul se invecineaza cu judetul Bistrita-

Nasaud pe Bistrita Aurie, urca in Pasul Prislop si in continuare pe cumpana apelor, peste Rodna urmeaza lantul muntilor Tiblesului, Lapusului, Gutaiului, Ignisului si Oasului. La sud-vest se invecineaza cu Depresiunea Baia Mare.

Vegetatie si fauna

Vegetatia si fauna sunt caracterizate printr-o varietate de specii in functie de altitudine, unele avand caracter endemic muntilor Rodnei. Speciile de animale sunt bine reprezentate, prezentand o mare varietate in functie de altitudine: in zona alpina de capra neagra, marmota, acvila de stanca, in jnepenis de cocosul de mesteacan, iar in padurile de conifere de ras, cocosul de munte, ursul brun, cerbul carpatin si altele. In raurile de munte, Tisa, Viseu, Ruscova si Vaser, alaturi de pastrav si lipan traieste cea mai valoroasa specie de salmonide, lostrita.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul Turistic al Judetului Maramures.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
28 pagini
Imagini extrase:
28 imagini
Nr cuvinte:
6 860 cuvinte
Nr caractere:
39 098 caractere
Marime:
1.75MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, maramures
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!