Danemarca

Extras din proiect:

Danemarca (daneza Danmark) sau Regatul Danemarcei (Kongeriget Danmark) este din punct de vedere geografic cea mai mica si cea mai sudica tara a Europei de Nord, si de asemenea cea mai veche. Aflata la nord de Germania (singurul vecin terestru), la sud-vest de Suedia, si la sud de Norvegia, face parte din Scandinavia aflata in Europa de Nord, dar nu in Peninsula Scandinava. Danemarca se afla la limita dintre Marea Baltica si Marea Nordului, si e formata dintr-o peninsula numita Iutlanda (Jylland) legata de Germania de nord, insulele Funen (Fyn), Zealand (Sjaelland), Bornholm (Bornholm) si numeroase insule mai mici, cunoscute sub numele de Arhipelagul Danez.

Danemarca este o monarhie constitutionala si face parte din Uniunea Europeana.

Relieful pe teritoriul danez, care leaga Marea Nordului de Marea Baltica, se compune din Peninsula Jylland (Iutlanda) si din arhipelagul danez, format din circa 500 de insule, dintre care cele mai importante sunt Sjaelland (Zealand), Fyn, Lolland, Falster, Langeland, Als, Mon, Mors si Bornholm, plus insulele Feroe si Groenlanda (in nordul Atlanticului); relieful predominant este de campie joasa (sub 170 m altitudine), cu morene de interior, semnele glaciatiei cuaternare, si nisipoasa pe tarmuri; zonele litorale (circa 75.000 km lungime) sunt strapunse de golfuri, lagune si fiorduri; reteaua hidrografica este nesemnificativa, in teritoriu existand doar cateva lacuri

Clima temperat-oceanica, temperatura medie fiind de 17 C in iulie, respectiv 0C in ianuarie; vanturile din vest aduc precipitatii in Peninsula Iutlanda.

Originile exacte ale Danemarcei s-au pierdut in istorie. Cea mai veche Danevirke este din secolul al saptelea, in acelasi timp cu noul alfabet runic. Cel mai vechi oras, Ribe, a fost fondat in jurul anului 700.

Pana in secolul al 10-lea danezii au fost cunoscuti sub numele de vikingi, colonizand, atacand si avand relatii comerciale cu toate regiunile Europei, alaturi de norvegieni si suedezi. Exploratori vikingi au descoperit Islanda din greseala, in drum spre Insulele Faroe.

Miscarea liberala si nationala daneza a capatat avant in anii 1830, si, dupa Revolutiile de la 1848 din Europa, Danemarca a devenit o monarhie constitutionala, la 5 iunie 1849.

Dupa al doilea razboi din Schleswig (in daneza: Slesvig), in 1864, Danemarca a fost fortata sa cedeze Schleswig-Holstein Prusiei, infrangere ce a marcat pentru totdeauna identitatea nationala daneza. Din acest moment, Danemarca a adoptat o politica de neutralitate, ramanand prin urmare neutra in timpul primului razboi mondial.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Danemarca.ppt
Alte informații:
Tipuri fișiere:
ppt
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Marime:
493.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
cultura, traditii, gastronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!