Bilet de odihnă Eforie Nord

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Asezare

Eforie Nord este situat la 14 km sud de Constanta si la 40 km de aeroportul Mihail Kogalniceanu, fiind o statiune balneoclimaterica permanenta, situata din punct de vedere geografic in extremitatea nord - estica a lacului Techirghiol, intre aceasta si Marea Neagra. Distanta dintre Eforie Nord si Bucuresti este de 239 km. Altitudinea este cuprinsa intre 0 si 20 de metri.

Dispune de o plaja lunga de 4 km si lata de 25-100m, dominata de o faleza inalta de 15-20m.

La 4km sud de Eforie Nord este situata statiunea Eforie Sud care, din punct de vedere teritorial, impreuna cu Eforie Nord formeaza o singura unitate administrativa - orasul Eforie.

2. Accesibilitate

Caile de acces sunt multiple, dintre care amintim:

- feroviare: gara Eforie Nord, pe linia Bucuresti- Constanta- Mangalia (239 km de la Bucuresti si 29 km de la Mangalia);

- rutiere: E95(D.N.39). Curse auto: Constanta- Mangalia cu parcurgerea statiunilor Eforie Sud, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus si Saturn;

- aeriene: Bucuresti- Constanta(curse interne).

3. Conditiile naturale

Relieful nu prezinta aspecte deosebite, fiind intr-o faza putin avansata, dezvoltat pe depozite constituite din calcare, argile si marne sarmatice, slab inclinate, acoperite de o cuvertura loessoida ce variaza ca grosime.

Tarmul este inalt de circa 40-60 m latitudine absoluta, in care sunt sculptate mici forme depresionare, cu o ingusta plaja (la 100 m latime) si o lungime de 4 Km.

Localitatea Eforie Nord este situata pe versantul prelung al Lacului Techirghiol,versant care prezinta spre mare o faleza abrupta cu naruituri, in prezent consolidata.

Faleza naturala de loess, se pastreza in marginea de nord a localitatii Eforie Nord, oferind elemente destul de instructive pentru analiza, ca si in vaile scurte si torentiale de aici.

Plaja se intinde pe o suprafata de circa 3 Km, atingand o latime maxima, in partea de sud de 100 m. Ea este aparata de sapte diguri de larg care feresc de valuri si curenti portiunile mai inguste din dreptul falezei. Aceasta a fost consolidata prin executarea unor lucrari de mare volum, prezentandu-se sub forma de trei trasee succesive imbracate in granit rosu si calcar alb, ce comunica cu plaja prin scari monumentale de piatra.

Din punct de vedere hirdografic se remarca lacul Belona situat in sudul statiunii, in capatul Nordic al perisipului care desparte Lacul Techirghiol de mare a fost amenajat intre anii 1958-1959 in scop de agrement, pe locul a doua ochiuri de apa sarata. Are o suprafata de circa 1 ha si contine apa de mare.

Lacul Techirghiol este situat in sudul statiunii si are malurile taiate in calcare sarmatiene, pe alocuri atingand marnele care suporta orizontul calcaros.

Apa lacului prezinta o mineralizatie de 4 ori mai mare decat ceea a Marii Negre.

Apa contine 7 pana la 8 ori mai mult mangan, iar bromura de magneziu de 22 ori mai multa. Suprafata apelor lacului este situata sub nivelul

Bibliografie:

1. Breier A. , (1976), Lacurile de pe litoralul romanesc al Marii Negre,Editura Academiei R.S.R. , Bucuresti;

2. Ielenicz, M., coordonator, (2005), Romania - enciclopedie turistica, Editura Corint, Bucuresti;

3. Munteanu L., Stoicescu C., Grigore L., Teleki N., (1986), Ghidul statiunilor balneoclimaterice din Romania, Editura Sport-Turism, Bucuresti;

4. Popescu D., Giurcaneanu C., Stoenescu S., Pop A., Dobrogea-Litoralul romanesc-Delta Dunarii-Ghid;

5. Pricajan A., (1972), Apele minerale si termale din Romania, Editura Tehnica, Bucuresti;

6. Teodoreanu E., Dacos-Swoboda M., Voiculescu C., Enache L., (1984), Bioclima statiunilor balneoclimaterice din Romania, Editura Sport-Turism, Bucuresti;

7. ***(2005), Geografia Romaniei,V,Campia Romana, Dunarea, Podisul Dobrogei, Litoralul Romanesc al Marii Negre si Platforma Continentala, (coordonatori: G. Posea, O. Bogdan, I. Zavoianu), Editura Academiei Romane, Bucuresti;

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bilet de odihna Eforie Nord.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 066 cuvinte
Nr caractere:
12 542 caractere
Marime:
18.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, statiune
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!