Studierea cererii și a concurenței de pe piața turistică locală

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

- Scurt istoric Targoviste
- Forme de turism practicate
- Agentii de turism
- Unitati de cazare
- Unitati de alimentatie
- Programe turistice

Extras din proiect:

Targovistea- O cetae eterna a romanitati de pretitindeni, in care istoria unui nean este de secole duhu-i si dainuirea-i in veci de la marturia de silex la orizonturile viitorului.'

Se spune, inca se mai spune cu o unda de romantism desuet, ca, intr-un oras, toate drumurile incep de la gara- ca si cum gara ar fi un port cu doua orizonturi ingemanate : al plecarilor -; intoarcerilor si al spatiului urban propriu-zis -, ca, numai din acasta poarta , sau prin aceasta poarta ti se releva, liminar,acel esential spirit al locului.

Moto: , Iubind si inaltand Targovistea ne iubim si ne ridicam tara si neamul.'Lazar Petresc -; primar al Targovistei -1943

Resedinta domneasca si capitala intre 1396 si 1714, Targovistea a detinut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar si cultural artistic al Tarii Romanesti.

Cadrul geografic

Orasul este situat pe o terasa inalta de 260m, deasupra vaii Ialomitei, la limita dintre regiunea deluroasa subcarpatica si campie.Pe aici trecea drumul comercial cel mai important care lega Transilvania de Dunare pe la Runcar-Campulung-Targoviste-Targsor-Braila, cu ramificatiile spre Bucuresti.Perioada medievala i-a adus recunoastera ca targ de importanta europeana, unde se schimbau marfuri sosite din trei continente, cu cele ale producatorilor locali.

Datorita pozitiei geografice favorabile,Targovistea este punctul de plecare spre cateva tresee de o valoare deosebita pentru turismul romanesc: la numai 60km se afla orasul Sinaia denumita ,perla vaii Prahovei' , iar pe o varianta a acestui traseu se ajunge la masivul Bucegi. Urmand firul Dambovitei, se ajunge la culoarul Rucar-Bran, unde frumusetea peisajului si monumentele naturale, istorice si de aaaaarhitectura au dezvoltat o retea de agroturism montan.

De asemenea orasul se afla la numai 75km de Bucuresti si este un important nod de cale ferata ceea ce faciliteaza contactele permanente cu toate orasele mari ale tarii, in toate domeniile vietii si activitatile sale.

Istorie

Sapaturile arheologice efectuate pe teritoriul si in imprejurimile orasului, au dovedit ca aceasta regiune era locuita inca din neolitic.In Muzeul de Arheologie se gasesc vestigi ale culturi de tip Stangevo-Cris, Gumelnita, Cotofeni, apoi din perioada bronzului si din epoca fierului.

Bine ilustrate in sunt podoabe si unelte geto-dacice din vremea Daciei, Burebista si Decebal si ulterior monede ce dovedesc cuprinderea zonei in aria culturi materiale daco-romana(sec. I-III) si apoi bizantina(sec. V-VI). In cartierul Suseni din actualul Targoviste s-au gasit urme ale unei asezari din sec. II-V peste care este suprapusa alta protoromana din sec. VIII-X. Peste acestea s-a format o asezare rurala in sec. XII-XIV, din care s-a dezvoltat targul medieval.

Prima mentiune a orasului, la 1396 este facuta de cruciatul bavarez Johan Schiltberger.Primul act oficial, din 1406,este scris pe hartie catre manastirea Tismana de ,Io. Mircea I Basarab, voievodul Tarii Romanesti, duce de Fagaras si Almas, comite de Severin, despot al pamanturilor lui Dobrotici si domn al Darstorului, spre cunostinta acestora, atat celor de acum si celor din viitor.'

Cultura

Targovistea a fost unul din marile centre de cultura ale evului mediu romanesc si sud -;est european.Locuri de cult ortodox de mare valoare, precum Bisericile Domnesti, Manastirea Stelea si Dealu, biserca Mitropoliei, a Targului dar si Biserica Catolica, sunt marturii ale gloriei secolelor trecute.

O lunga insiruire de nume datorate Targovistei inseamna prioritati in cultura romaneasca. Astfel calugarul Macarie a imprimat in teascurile Manastirii Dealu , in vremea lui Radu cel Mare, primele tiparituri di tara in limba slavona trei carti ecleziastice, traditia fiind continuata de Dimitri Liubovici si de diaconul Coresi.Tot de aici dateaza si primele xilogravuri romanesti.

Domnitorul Neagoe Basarab este considerat primul erudit roman.Lucrarea sa ,Invataturile catre fiul meu Teodosie' poate sta alaturi de ,Principele' lui Machiaveli, ca una dintre scrierile europene importante din sec. XVI.

Documente importante, manuscrise si carti rae pot fi vazute si studiate la Muzeul de Arheologie, Muzeul de Istorie, Muzeul Tiparului, Muzeul Scriitorilor, Muzeul pictorului Petrascu. Casa Sindicatelor, a tineretului, Casa de Cultura a Municipiului sunt de asemenea locuri de raspandirea culturii in oras.Aici au avut loc in ultimul deceniu doua editii internationale de teatru, numeroase festivaluri internationale de folclor; aici se desfasoara Festivalul National de Romante ,Crizantema de aur' care a ajuns la cea de-a 30-a editie.Vernisaje expozitionale, lansari de carte completeaza o intensa viata culturala.

Targovistea de azi

Infatisarea orasului este rezultatul unui suflu inoitor, dinamic,in care insa, nu se uita partea sa istorica.Vechiul si noul impletesc armonios arhitectura municipiului Targoviste.Actiunile de echipare edilitar gospodareasca tind sa creeze conditii de locuit tot mai confortabile.Noile vile , hotelurile redotate, strazile si parcurile reamenajate contribuie la aerul modern pe care il primeste orasul.

Denumita de unul din scriitorii targovisteni contemporani, Mircea Horia Simionescu, drept o ,Florenta Valaha' , Targovistea isi asteapta cu ospitalitate vizitatorii.Peisaje de o frumusete cuceritoare, climatul nuantat, fauna cinegetica bogata, monumentele istorice, traditia spirituala transmisa prin folclor si etnografie sunt in masura sa starneasca interesul turistilor de pretutindeni.

Invatamant: In oras sunt 16 gradinite, 14 scoli generale si 11 licee, dintre care, cele cu mumele Ienachita Vacarescu, Ion Ghica, Carabela, Economic, Voievodul Mircea au un renume confirmat an de an de catre invingatorii olimpiadelor scolare.Din anul 1991 functioneaza Universitatea Valahia, cu facultati de stiinte economice, juridice, teologice si cu profil tehnic-constructii de masini metalurgie.

Sanatate: Municipiul

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Studierea Cererii si a Concurentei de pe Piata Turistica Locala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
71 pagini
Imagini extrase:
71 imagini
Nr cuvinte:
11 105 cuvinte
Nr caractere:
63 748 caractere
Marime:
1.02MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Proiect
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
turism, obiective, cultura, locatie
Predat:
la liceu
Clasa:
a 11-a
Profil:
Servicii
Specializare:
Ştiinţe sociale
Profesorului:
Georgescu Lia
Sus!