Transporturi

Previzualizare proiect:

Cuprins proiect:

Cap. 1 Profilul domeniului transporturi 3
1.1. Introducere 3
1.2. Infrastructuri de transport 3
1.2.1. Reteua rutiera 3
1.2.2. Reteaua feroviara 5
1.2.3. Transportul aerian 6
Cap. 2 Viziunea de dezvoltare pe termen lung a Regiunii si obiective strategice pe 2007-2013 9
2.1. Viziunea 9
2.2. Obiective strategice 9
Cap. 3 Analiza SWOT 10
Cap. 4 Strategia in domeniul transporturilor 2007-2013 13
Cap. 5 Portofoliu de proiecte 16
Index tabele si grafice 35
Anexa 1 - Criterii de ierarhizare proiecte 36

Extras din proiect:

1.1. Introducere

Integrarea in economia europeana este facilitata de o infrastructura de transport eficienta, conectata la reteaua europeana de transport. Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport contribuie la cresterea competitivitatii economice a Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord) si permite dezvoltarea de noi activitati pe piata interna.

Dezvoltarea infrastructurii de transport sprijina punerea in valoare a pozitiei geografice a Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord), ca zona de tranzit dinspre/inspre Ungaria si Ucraina si cresterea mobilitatii, persoanelor si a marfurilor, inter- si intra-regionale. Dezvoltarea infrastructurilor de transport: rutier, feroviar, aerian si alinierea acestora la standardele europene (parametrii tehnici si operationali) duce la racordarea coerenta a retelei regionale la reteaua netionala si europeana si corelarea proiectelor de dezvoltare ale Regiunii Nord-Vest (Transilvania de Nord) cu cele din regiunile vecine.

In paralel cu dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport, este necesara demararea unor actiuni sustinute pentru a dezvolta transportul intermodal. Acesta ar permite transportul materiilor prime si al marfurilor la costuri scazute. Ca urmare, apare ca o prioritate stabilirea unui echilibru intre transportul feroviar si cel rutier si cresterea rolului transportului aerian.

Situatia infrastructurilor fizice

Infrastructura tehnica analizata e constituita din infrastructuri de transport (drumuri, cai ferate, aeroporturi).

Pe plan general, infrastructurile regionale necesare asigurarii unei minime serviri a nevoilor comunitatilor, in acest stadiu de dezvoltare, exista, dar sub-investitiile cronice timp de mai multe decenii impun fonduri importante pentru modernizare fie ca este vorba de retelele de transporturi rutiere sau feroviare, de retelele de telecomunicatii, de sursele de aprovizionare ale diferitelor sectoare energetice sau de conditiile de protectie a mediului.

Prioritatea esentiala va consta din securizarea racordarii regiunii la marile coridoare europene de transport de marfuri si persoane.

1.2 Infrastructuri de transport

1.2.1 Reteaua rutiera

Din 11.569 km total retea de drumuri 1.942 de km sunt drumuri nationale densitatea medie a drumurilor in regiune fiind de 33,9 km/100 km2 usor superioara densitatii nationale (33,1 km/100 km2). Din reteaua totala de drumuri din regiune doar 3.231 km sunt modernizati (adica 27,9% din total). Pe trasele importante (drumuri europene) s-au efectuat sau sunt pe cale de finalizare lucrari de reabilitare.

Analiza densitatii drumurilor, de toate categoriile, pune in evidenta diferente notabile, pe de-o parte intre judetele regiunii si mai ales in interiorul fiecarui judet, iar pe de alta parte intre Regiunea Nord-Vest (Transilvania de Nord) si alte regiuni. Cele mai mari diferente apar insa comparativ cu regiunile din centrul si vestul Europei.

Densitatea de drumuri modernizate este mai mare decat in alte regiuni ale Romaniei, dar mult mai mica decat media europeana problema resimtindu-se in special la sistemul de drumuri judetene care sunt modernizate intr-un procent nesatisfacator mai ales in judetele care se confrunta cu cele mai mari disparitati de dezvoltare cum sunt Salajul si Bistrita-Nasaud. Drumurile comunale cele care asigura legatura intre comune si orase sunt de asemenea degradate si cu solutii tehnice depasite nepermitand un acces facil spre aceste zone care se gasesc astfel intr-o evidenta izolare.

In regiune lipseste un sistem de autostrazi ceea ce face ca traficul sa fie directionat spre alte zone.

In interiorul regiunii discrepantele dintre judete nu sunt mari, dar ele exista totusi. In cea mai mare parte densitati mici ale retelei rutiere apar in judetele rutiere cu areale montane inalte dificil de amenajat din punct e vedere rutier. Judetele Maramures si Bistrita-Nasaud au o densitate foarte redusa mult sub media nationala. Aceasta duce la o tendinta de izolare a acestor judete accentuand caracterul periferic al acestora, izolare.

Judetele Cluj si Bihor au o densitate a drumurilor nationale superioara beneficiind si de o pozitie geografica superioara ce favorizeaza traversarea acestor judete de catre coridoare rutiere europene.

Tabel 1 - Reteaua de drumuri i

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transporturi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
36 pagini
Imagini extrase:
37 imagini
Nr cuvinte:
7 611 cuvinte
Nr caractere:
58 666 caractere
Marime:
155.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
izolare, coridoare rutiere
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!