Transportul public în Lyon

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Lyon este un oras in Franta situat la confluenta fluviului Rhone cu raul Saone, la 460 km spre sud-est de Paris si la 314 km spre nord de Marsilia. Este capitala departamentului Rhone si a regiunii Ron-Alpi.

Istoria Lyonului, incepe in perioada romanilor in primul secol inainte de Christos. Romanii au intemeiat asezarea numita Lugdunum (colina luminoasa dupa unii, iar dupa altii colina cu ciori). Timp de trei secole asezarea a servit ca centru al celor trei Galii, din punct de vedere politic, economic, militar si religios.

Dupa o vreme Lyonul cunoscut o perioada decandenta, biserica fiind cea care i-a oferit ocazia de a renaste incepand cu secolul al XI-lea, ca Primat al Galilor. Prosperitatea sa nu a incetat sa se amplifice atingand apogeul in timpul Renasterii.

De la finele secolului al XV-lea, apar marile targuri, apar banci locale care ii atrag pe comerciantii din intreaga Europa. Apoi elita intelectuala si artistica se instaleaza la Lyon.

Din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea, matasea lyoneza incepe sa se faca cunoscuta peste tot in lume. Urbea se extinde si se doteaza cu spitale, piete noi si cladiri durabile.

Revolutia Franceza din 1789 incetineste dezvoltarea orasului, dar aparitia mai tarziu a Imperiului Francez inseamna un nou suflu in dezvoltarea orasului.

In timpul celui de al doilea razboi mondial, Lyonul devine capitala Rezistentei Franceze in fata ocupatiei germane. Apoi orasul a capatat un nou aspect odata cu crearea Europei Unite. Infrastructura urbana este una dintre cele mai dezvoltate din Europa.

Infrastructura rutiera

Infrastructura rutiera este extrem de bine dezvoltata. Exista o sosea de centura de tip autostrada, denumita ,,bulevardul periferic". O alta autostrada leaga nordul de sudul orasului. Reteaua extraurbana de autostrazi leaga Lyonul de : Chambery si Grenoble la sud-est (A43 / A41), Geneva si Bourg-en-Bresse la nord-est(A42 / A40), Marsilia la sud (A7), Saint-Etienne la sud-vest (A47) si Paris la nord (A6).

Transportul aerian

Transportul aerian este deservit de aeroportul Lyon-Saint-Exupery (inaugurat in 1976), situat la 20 km spre est. In 2006 pe aici au tranzitat 6 752 333 pasageri. De mai mica importanta este aeroportul Lyon-Bron.

Transportul feroviar

Linii feroviare de mare viteza leaga Lyonul de nordul si de sudul Frantei prin intermediul trenurilor TGV. Lyonul are doua gari principale: gara Lyon-Part-Dieu, construita special pentru TGV-uri si care a devenit principala poarta feroviara pentru destinatiile mai indepartate, si gara Lyon-Perrache, o gara mai veche dar modernizata din temelii, care deserveste mai ales transportul regional. Numeroase trenuri, incluzand TGV-urile, sunt deservite de ambele gari. Exista si cateva gari mai mici: Gorge de Loup, Vaise, Venissieux si Saint-Paul. Aeroportul Lyon Saint-Exupery are propria sa gara .

Transportul local

Reteaua de transport in comun din Lyon este foarte dezvoltata, situandu-se pe locul 2 in Franta, dupa cea pariziana. Zilnic sunt transportati in jur de 1,6 milioane calatori, dintre care peste 700000 doar cu metroul.

Reteaua de transport lyoneza este exploatata de societatea Keolis Lyon, care detine marca TCL (,,Transports en commun lyonnais"). Transport en Commun Lyonnais (Tcl) deserveste 64 de comune din Lyon si este cel de-al doilea sistem de transport public francez.

Reteaua TLC include:

- Reteaua feroviara : 9 linii (aproximativ 70 km), impartit in 4 linii de metrou , 3 linii de tramvai si 2 linii de funicular .

Bibliografie:

- http://fr.wikipedia.org/wiki/Transports_en_commun_lyonnais

- http://fr.wikipedia.org/wiki/Keolis_Lyon

- http://www.keolis-lyon.fr/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul public in Lyon.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 149 cuvinte
Nr caractere:
6 484 caractere
Marime:
19.92KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
transport, societate
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Transporturi
An de studiu:
III
Sus!