Transportul Feroviar

Previzualizare proiect:

Extras din proiect:

Transportul feroviar asigura deplasarea marfurilor si pasagerilor cu ajutorul locomotivelor si vagoanelor care circula pe trasee fixe (caile ferate). Are ca elemente pricipale: caile ferate, mijloacele de tractiune, mijloacele de transport (vagoane), cargo-ul si legislatia aferenta acestui tip de transport.

Transportul feroviar asigura deplasarea marfurilor in partizi mari, la preturi scazute per unitatea de marfa transportata, are un grad sporit de siguranta, este continuu, zi si noapte, se efectueaza in sistem de grafic prestabilit dar nu poate asigura livrarea 'din poarta in poarta' si necesita un mijloc de transport intermediar cu exceptia societatilor care dispun de linii conectate la reteaua nationala.

3. 1 Caile ferate

Sunt un ansamblu de constructii si instalatii care asigura circulatia trenurilor pe un anumit teritoriu.

Infrastructura este formata din terasamente (constructii solide, rezistente la presiuni mari si socuri puternice si repetate, protejate contra agentilor exteriori), lucrari de arta (poduri, viaducte, tuneluri, etc.) care limiteaza 636c21g dimensiunile transporturilor atat ca gabarit cat si ca greutate. Suprastructura este formata din sine (cu spatiu de elongatie sub influenta temperaturii sau sudate) montate pe traverse de lemn sau beton, schimbatori de cale (sisteme de macazuri), instalatii de semnalizare (mai numeroase la inceput si mult mai tehnice in era informaticii si teletransmisiei): telegraf, sisteme mecanice, cantoane etc. Tot aici trebuie sa adaugam sistemele conexe care asigura functionarea sistemului: contrapantele pentru oprire gravitationala in caz de avarie, atelierele de intretinere, liniile de triaj, liniile de garare, zonele de incarcare-descarcare, spatiile de depozitare, garile pentru pasageri (dotate conform rangului cu peroane, pasaje de acces, sali de asteptare, servicii de politie, sanitare, eliberare de bilete, mesagerii, alimentatie publica, magazine, cai de conexiune cu alte tipuri de mijloace de transport etc.).

Ecartamentul liniilor (distanta intre linii) poate diferi, fiind de 1435 mm in Europa, 1524 mm in Comunitatea Statelor Independente, 1675 mm in SUA etc. Acesta a dus la sisteme hidraulice de schimbare rapida a boghiurilor (ansamblul de roti si arcuri) la zonele de trecere de la un sistem la altul pentru a evita costurile mari cu incarcarea descarcarea.

Caile ferate se clasifica in: cai ferate magistrale (linii duble, de mare viteza, de regula electrificate), cai ferate principale, secundare si uzinale. Lungimea totala a cailor ferate romane este de cca 11 mii km din care un sfert duble, electrificate. Densitatea este la media europeana dar caracteristicile tehnice ale sistemului sunt mult sub standardele actuale ceea ce duce la viteze reduse, costuri de operare mari.

3.2 Mijloacele de tractiune: sunt locomotive: electrice, diesel, diesel hidraulice, diesel electrice, cu aburi. Sistemul de automotor care combina mijlocul de tractiune cu cel de transport al pasagerilor cunoaste azi o noua forma, aceea a trenurilor de mare viteza gen TGV, Intercity etc.

Parcul de mijloace de tractiune este deosebit de important el asigurand viteza de deplasare si marimea garniturilor dar are si importanta strategica. Locomotivele nu parasesc teritoriu national.

Descarcă proiect

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Transportul Feroviar.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
53 pagini
Imagini extrase:
53 imagini
Nr cuvinte:
21 867 cuvinte
Nr caractere:
134 273 caractere
Marime:
72.82KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Proiect
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
transport, mijloc
Predat:
la facultate
Materie:
Transporturi
Sus!